HABER

Milletvekillerinin aranmasına düzenleme

İSTANBUL (İHA) - Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Ankara Milletvekili Yakup Kepenek'in, Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım tarafından yanıtlanması istemiyle TBMM Başkanlığı'na sunduğu soru önergesinin ardından, Atatürk Havalimanı VIP Salonu'nda yeni bir uygulamaya başlandı.

Milletvekili Kepenek, AGİT Genel Kurulu'na katılmak üzere Türk Hava Yolları (THY) ile İstanbul'dan New York'a gidecek milletvekilleri ve eşlerinin seyahat çantalarının, Atatürk Havaalanı'nın VIP bölümünde, ABD hükümeti tarafından görevlendirildiklerini söyleyen "güvenlik güçleri" tarafından arandığını bildirmişti. Soru önergesinin ardından VIP'te başlanan yeni bir uygulanmaya ilişkin olarak Atatürk Havalimanı Mülki İdare Amiri ve İstanbul Vali Yardımcısı Vedat Müftüoğlu bir basın toplantısı düzenledi. Uygulama hakkında bilgiler veren Müftüoğlu, "Bu uygulamada VIP yolcuları için istisna yok. Ancak yapılan değerlendirmeler sonunda aldığımız karar gereğince, bundan böyle yurt dışına uçacak milletvekilleri ve resmi heyetlerin bagajları, özel güvenlik elemanları tarafından aranırken, resmi bir polis tarafından da denetlenecek. Bu şekilde, zaman zaman şikayet konusu olan aramalar sürerken, resmi görevliler tarafından da denetlenmiş olacak" dedi.

Müftüoğlu, bu uygulamanın da kaldırılıp yeni bir güvenlik sisteminin devreye gireceğini belirterek, "EDS adı verilen bagaj güvenlik sistemini getireceğiz. Yeni sistem sayesinde, bant üzerine konulan bagajların röntgeni çekilerek, şüpheli olanlarının uçağa gitmesi önlenecek. Yeni düzenlemeler sayesinde Atatürk Havalimanı, dünyanın en güvenli havaalanlarından birisi olacak. Yaklaşık bir yıl içerisinde kullanılmaya başlayacak sistem sayesinde, banda konulan bir bagaj, bilgisayar tarafından 4 ayrı noktada taramadan geçirilecek. Son noktada da güvenliğinden şüphe edilen bagaj, sahibiyle buluşturulacak ve ardından bomba imha odasına yönlendirilecek. Ayrıca Dış Hatlar Terminali ile entegre edilecek olan İç Hatlar Terminali'nde de bagaj barkot sistemi gerilerek, bagajların son noktaya kadar takibi sağlanacak. Getirilecek yeniliklerle Atatürk Havalimanı'nın güvenliği, uluslararası standartların üstüne çıkmış olacak" diye konuştu.

"BÖYLE GİDERSE İSTANBUL'A 3. HAVALİMANI GÖZÜKÜYOR"

Atatürk Havalimanı uçak trafiğinin her geçen yıl arttığına dikkat çeken Müftüoğlu, merkezi Brüksel'de bulunan Avrupa Hava Trafik Kontrol Merkezi'nin (Eurocontrol), Atatürk Havalimanı'na saatte 30 iniş ve kalkış verdiğini söyledi. Müftüoğlu, "Hava trafiğindeki yükseliş bu hızla sürerse birkaç yıl içerisinde İstanbul 3. havalimanına ihtiyaç duyar" açıklamasında bulundu.

ABD'ye yapılan uçuşlarda uygulanan bagaj aramalarının şikayetlere neden olduğunu ifade eden Müftüoğlu, "1947 yılında imzalanan ve uluslararası sivil havacılığı düzenleyen Chicago Antlaşması sayesinde bir ülke, kendi ülkesine yapılacak uçuşlar için diğer ülkede güvenlik talebinde bulunabilir. ABD Hükümeti de, 11 Eylül sonrası böyle taleplerde bulunuyor" dedi. ABD'ye yapılacak uçuş öncesi bütün bagajların açılarak arandığını hatırlatan Müftüoğlu, şöyle dedi:

"Bu uygulamada VIP yolcuları için istisna yok; ancak yapılan değerlendirmeler sonunda aldığımız karar gereğince, bundan böyle yurt dışına uçacak milletvekilleri ve resmi heyetlerin bagajları, özel güvenlik elemanları tarafından aranırken, resmi bir polis tarafından da denetlenecek. Bu şekilde, zaman zaman şikayet konusu olan aramalar sürerken, resmi görevliler tarafından da denetlenmiş olacak."

Halen kullanılmakta olar 3 bin 600 metre uzunluğundaki 18-36 pistinin çok eskidiğini ve ciddi bir bakıma ihtiyaç duyulduğunu dile getiren Vedat Müftüoğlu, inşası tamamlanan 3. pisti bu ayın sonunda hizmete vermeyi planladıklarını söyledi. Müftüoğlu, bu pistin uzunluğunun da 3 bin 600 metre olduğunu; ancak yaklaşma sahasındaki binaların yıkımı veya traşlanmasının uzun süreceği için pistin ilk etapta 3 bin metresinin kullanılabileceğini vurguladı.

Dünyada uygulanan en son sistem bagaj kontrol sistemi olan EDS sistemi bagajı banda konulmasından uçağa alıncaya kadar tam anlamıyla elektronik gözlem altına alıyor. Eds/Edds (Explosıve Devıce - Dedectıon Systems-Patlayıcı Tespit ve Tanımlama Sistemleri) adı verilen güvenlik sisteminde yolcuların banda bıraktığı bagajların bant üzerinde röntgeni çekilerek muhtemel bir tehlikeli bagajın uçağa gitmesi önleniyor. Yaklaşık 40 milyon dolara mal olacak sistemin gerekliliği geçtiğimiz dönemlerde yapılan Avrupa Sivil Havacılık Konferansı'nda ele alınmış ve Türkiye'nin de bu sisteme geçmesi istenmişti. Bunun üzerine harekete geçen yetkililer, öncelikle bu sistemin Türkiye'nin en büyük havalimanı olan Atatürk Havalimanı'na kurulması için çalışmalara hız verdi. Bir yıl içinde faaliyete geçecek sistem, yolcuların biniş bankolarında banda bıraktığı bagajların röntgenini çekiyor. Kurulacak sistem sayesinde patlayıcı ve düzenekleri bulunan bagajların uçağa gitmesi önlenecek ve bu bagajlar, başka bir banda aktarılarak yeni bir güvenlik noktasına gönderilecek. Burada sahipleriyle buluşturulacak bagajlar, gerekirse bomba imha odasına yönlendirilecek.

İstanbul'dan Amerika'ya uçuş yapan Türk Hava Yolları ile Delta Havayolları'nın tarifeli uçaklarında seyahat eden yolcuların bagajları Amerikan Sivil Havacılık Teşkilatı'nın (FAA) isteği doğrultusunda uzun süredir Türk güvenlik şirketi olan Gözen Security görevlileri tarafından tek tek elle aranırken, yolcular uçağa binmeden önce aynı Türk güvenlik görevlilerince çeşitli sorular yöneltiliyor. Dış Hatlar Terminali'ni kullanan yolcular biniş bankolarından bir güvenlik görevlisinin eşliğinde özel olarak hazırlanmık7eken Müftüoğlu, merkezi Brüksel'de bulunan Avrupa Hava Trafik ş bir odaya getiriliyor. Burada beyaz eldiven giymiş görevliler yolcuların bagajlarını didik didik arıyor. Atatürk Havalimanı VIP Salonu'nu kullanan yolculardan bakan statüsü dışındaki tüm yolculara uçak kapısında görevliler soru sorarken, yolcuların bagajları da aranıyor.

YORUMLARI GÖR ( 0 )

En Çok Aranan Haberler