YURTHABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Milli Eğitim Bakanı Avcı'nın Basın Toplantısı (2)

Milli Eğitim Bakan Nabi Avcı, "SBS kalkıyor, dershaneler özel eğitim kurumlarına dönüştürülecek” dedi.Milli Eğitim Bakanı...

Milli Eğitim Bakan Nabi Avcı, "SBS kalkıyor, dershaneler özel eğitim kurumlarına dönüştürülecek” dedi.

Milli Eğitim Bakanı Nabi Avcı, gazete ve televizyonların Ankara temsilcileri ve eğitim muhabirleriyle Başkent Öğretmenevi'nde düzenlenen kahvaltılı basın toplantısında bir araya geldi. Toplantıda Milli Eğitim Bakanı Yardımcısı Orhan Erdem, Milli Eğitim Bakanlığı Müsteşarı Yusuf Tekin ile Talim ve Terbiye Kurulu Başkanı Emin Karip de hazır bulundu. Bakan Avcı, 2013-2014 eğitim-öğretim yılı itibariyle Seviye Belirleme Sınavı'nın (SBS) kaldırılacağını açıkladı. Önümüzdeki yıldan itibaren SBS'nin yerine dönem içi yapılan yazılı sınavların merkezi bir sistemde gerçekleştirileceğini belirten Avcı, "Dershanelerin özel eğitim kurumlarına dönüştürülmesi çalışmaları devam ediyor. Yasal alt yapı çalışmaları sürüyor, önümüzdeki ders yılından itibaren yürürlüğe girecek şekilde hazırladık. Amacımız nitelikli kuruluşların özel eğitim kurumlarına dönüşmesinin önünü açmak. Çocukların dershaneye ihtiyaç duymayacak şekilde eğitim sistemini ayarlamak" ifadelerini kullandı.

Avcı, kayıt konusunda velilerin çok acele etmemesi gerektiğini dile getirdi. Bir gazetecinin, “SBS kalkacak mı? Dershaneler kapanacak mı?" şeklindeki sorusuna Avcı, "Çocuklarımızın 4 yıllık eğitiminin bir sınava tabi tutulmasının psikolojik bir yük olduğunu biliyoruz. Bunu çözmek için belli bir mesafeye geldik. Tek bir sınav olmayacak, bütün Anadolu liseleri için tek sınav olmayacak, kapısında yığılmalar olabilecek olan okullar için ise ayrı bir sınav, küçük ölçekli bir sınav olacak. Bu tür okullara 50 bin kontenjan oluyor. 100-120 bin kişinin katıldığı ayrı bir sınav olacak. Çağ nüfusunun genel değerlendirmesini SBS ile yapılan değerlendirmeye sene içinde yapılan sınavlara bir çeki düzen getirerek yapacağız. Matematik, tarih, fen bilgisinden sene için yazılı yoklama yapılıyor. Bu sınav sonuçları, çocukların gerçekten sınıfta gördükleri derslerden, sınavlardaki başarıları değerlendirilecek. Dershanelerde kazandırılan test becerileri yerine o yarıyılda o dersten ne öğrendiklerini, ne beceriler kazandıklarını ölçen sene içi yazılılarını kullanılabilir hale getireceğiz. Çocukların okul başarısını ölçebiliyor muyuz? Geçmiş yıllarda araştırmalarımızda okullarda yapılan sınavlara ilişkin değerlendirme sağlıklı olmuyor. Okullar arası değerlendirme birbirini tutmuyor. Öğretmenlerimiz not verirken bazıları cömert, bazıları tutumlu davranıyor. Bu yüzden o notların daha sonra kullanılamadığını gördük. Bu nedenle matematik, Türkçe, fen bilgisi gibi derslerden birer tanesini merkezden yapacağız. Bakanlık olarak biz yapacağız bu sınavları. Hazırlanışı, uygulanışı ve değerlendirilmesini biz üstlenelim, böylece standart daha adil bir genel not havuzu oluşsun. Türkiye genelinde öğrencilerin de notlarında bir standart oluşacak. Gelecek yıldan itibaren bu uygulama sisteme girecek" cevabını verdi.

Dershanelerin özel eğitim kurumlarına dönüştürülmesi çalışmalarının devam ettiğini vurgulayan Avcı, "Yasal alt yapı çalışmaları sürüyor, önümüzdeki ders yılından itibaren yürürlüğe girecek şekilde hazırladık. Amacımız nitelikli kuruluşların özel eğitim kurumlarına dönüşmesinin önünü açmak. Çocukların dershaneye ihtiyaç duymayacak şekilde eğitim sistemini ayarlamak. Velilerimiz çocuklarını dershanelere kayıt ederken acele etmesinler" dedi.

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

En Çok Aranan Haberler