YURTHABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

"Milli Içki"nin Merkezi Susurluk'tan Başbakan'a Davet

Susurluk Ticaret Odası Başkanı Adnan Yalçınkaya, "Her yerde çay, Susurluk'ta ise ayran molası verilir. Bölgeden geçip de ayran içmeyenlerin çok

Susurluk Ticaret Odası Başkanı Adnan Yalçınkaya, "Her yerde çay, Susurluk'ta ise ayran molası verilir. Bölgeden geçip de ayran içmeyenlerin çok şey kaybettiğini düşünüyorum. Başbakanımızı da Susurluk'a ayran içmeye bekliyoruz" dedi.

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın, "Milli içkimiz ayrandır" açıklaması "Türkiye'de ayranın merkezi" olarak nitelendirilen Susurluk'taki esnafları sevindirdi. İlçede ayran satışının yapıldığı yol kenarındaki tesislerin işletmecileri ve esnaflar, Erdoğan'ı, köpüğü, kendine özgü yağlı aroması ve eşsiz lezzetiyle ünü sınırları aşan Susurluk ayranından içmeye davet etti.

Büyükbaş ve küçükbaş hayvancılığın, belde ve köylerinde yaygın olarak yapıldığı Susurluk'ta ayran, bölgeye özgü yağlı yoğurttan üretiliyor. Lezzetindeki sırrı, köpüğündeki süt yağında gizli olan Susurluk ayranı, inek, manda ve bazen koyun sütünün karıştırılmasıyla yapılan yoğurttan üretildiğinde gerçek tadına ulaşıyor.

Susurluk Ticaret Odası Başkanı Adnan Yalçınkaya, AA muhabirine, Susurluk'un, "Ayrancı Şükrü"nün 1950'li yıllarda yayıkta yaptığı yağlı ve köpüklü ayranla adını duyurduğunu söyledi. İlçede üretilen ayranın ününün zamanla yurt dışına kadar çıktığını belirten Yalçınkaya, yıllardır ayranın milli içecek olarak tanıtılması için mücadele ettiklerini anlattı.

-"Başbakanımızı Susurluk'a ayran içmeye bekliyoruz"-

Erdoğan'a, ayranla ilgili açıklamasından dolayı teşekkür eden ve ona minnettar olduklarını dile getiren Yalçınkaya, şöyle devam etti:

"İlçemiz, ayranıyla tanınıyor. Özellikle yaz aylarında günde binlerce araç geçiyor. Susurluk, İstanbul ve Bursa'yı, İzmir ile Edremit Körfezi'ne bağlıyor. Yaz döneminde yolumuz inanılmaz yoğun olur. Buradan geçen yüz binlerce kişinin önemli bölümü mutlaka Susurluk ayranı içmeden geçmez. Her yerde çay, Susurluk'ta ise ayran molası verilir. Bölgeden geçip de ayran içmeyenlerin çok şey kaybettiğini düşünüyorum. Başbakanımızı da Susurluk'a ayran içmeye bekliyoruz. Gerçekten Türk'ün milli içkisi ayrandır. Bunun da en iyisi, lezzetlisi Susurluk'ta yapılır."

Yalçınkaya, yabancıların bol ve yağlı köpüğünden dolayı "kremalı ayran" dediği içeceklerinin daha fazla ilgi göreceğine inandıklarını söyleyerek, gerçek lezzetine sadece Susurluk'ta ulaşılacağının da bilinmesini istedi.

Ayrana "coğrafi işaret" alma konusunda çalışma başlattıklarını vurgulayan Yalçınkaya, "Türk Patent Enstitüsüne başvurduk. Epey zaman geçti. Kısa sürede onaylanmasını bekliyoruz. Onaylanmasıyla ayranımızı korumuş olacağız. Özellikleri taşımayan ayran üreten yerler, Susurluk ayranı diye satış ya da reklam yapamayacak. Hedefimiz; yüzyıllarca bu lezzetin korunması" ifadesini kullandı.

-Ayranın yararları-

Uludağ Üniversitesi Veteriner Fakültesi Gıda Hijyeni ve Teknolojisi Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mustafa Tayar da "Türklerin dünyaya hediye ettiği bir içecek" diye tanımladığı ayranın, 7'den 70'e her yaştan kişiye yararlı olduğunu ifade etti.

İçerdiği protein, magnezyum, potasyum, fosfor, kalsiyum gibi mineraller ve vitaminlerle sağlıklı beslenmede önemli etkiye sahip bu ürünün, özellikle yaz aylarında terlemeyle kaybedilen minerallerin yeniden vücuda alınmasını sağladığını belirten Tayar, bu içeceğin antistres ürünler arasında önemli yer tuttuğu bilgisini verdi.

Ayranın, sindirim bozukluğuna iyi geldiğini, bağışıklığı güçlendirdiğini, astım gibi rahatsızlıkları önleyici etkisinin bulunduğunu vurgulayan Tayar, kolesterolü düşürücü etkiye sahip içeceğin antibakteriyel ve antioksidan olduğunu sözlerine ekledi.

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

En Çok Aranan Haberler