ANKARA(ANKA) -Yılmaz, "Türkiye olarak bugün itibarıyla, toprağa döşeli mayınlardan 28.309 adedi Türk Silahlı Kuvvetleri tarafından temizlenmiştir. Ülkemiz sınırları içinde toprağa döşeli 975.674 mayın bulunmaktadır. Tasarıyla, Birleşmiş Milletler tarafından yayımlanan Uluslararası Mayın Faaliyet Standartları Dokümanı'nda tavsiye edilen ve mayın temizliği yapılan ülkelerin büyük çoğunluğunda mevcut olan mayın faaliyet merkezi teşkilatı Türkiye'de de kurulacaktır" dedi.
TBMM Genel Kurulu, Meclis Başkanvekili Meral Akşener başkanlığında toplandı. Genel Kurul'da, temel kanun olarak görüşülen Milli Mayın Merkezi Kurulmasına ilişkin Tasarı'nın birinci bölümü görüşülüyor.
Genel Kurul'da Tasarı üzerine söz alan Milli Savunma Bakanı İsmet Yılmaz, "Mevzuatımıza ilk kez girecek Milli Mayın Faaliyet Merkezi Kurulması İlişkin Kanun'un yanı sıra Türk Silahlı Kuvvetlerini ilgilendiren 19 kanunda değişiklik öngören düzenlemeler yer almaktadır" dedi.
Ottawa Sözleşmesi'nden mayınların temizlenmesine ilişkin süre uzatımını talep eden tek ülkenin Türkiye olduğunu vurgulayan Yılmaz, Tasarı hakkında şu bilgileri verdi:
"Gerekli teknik yeterlilikleri, hazırlıkları tamamlayamamış olmasından dolayı birçok ülke de ek, ilave süre almıştır, Kolombiya da bu ülkelerden biridir. Yine, bu mayınların yasaklanmasına ilişkin Ottawa Sözleşmesi'ne 133 ülke taraftır. Ancak, şunu açıkça belirtmeliyim: Amerika taraf değil, Çin taraf değil, Rusya taraf değil, daha bunlar gibi birçok ülke de taraf değil. Türkiye olarak bugün itibarıyla, toprağa döşeli mayınlardan 28.309 adedi Türk Silahlı Kuvvetleri tarafından temizlenmiştir. Ülkemiz sınırları içinde toprağa döşeli 975.674 mayın bulunmaktadır. Tasarıyla, Birleşmiş Milletler tarafından yayımlanan Uluslararası Mayın Faaliyet Standartları Dokümanı'nda tavsiye edilen ve mayın temizliği yapılan ülkelerin büyük çoğunluğunda mevcut olan mayın faaliyet merkezi teşkilatı Türkiye'de de kurulacaktır. Ülkemizdeki mayın ve patlamamış mühimmat temizleme faaliyetleri tek merkezden, planlı ve uluslararası mayın faaliyeti standartlarına uygun olarak yürütülecektir. Merkezde 50 kişiyi geçmemek üzere de sözleşmeli personel çalıştırılabilecektir. Diğer kamu kurum ve kuruluşlarından da görevlendirme yapılabilecektir.
Şimdi, partilerimiz bir değişiklik önergesi verecektir. Biz de uygun görüyoruz, yerli firma olursa da bu tercih edilsin diye ama bilin ki temizlemiş olduğu mayınlı alanı 'Bu mayından arındırılmıştır' şeklinde sertifika verebilecek yeterliliğe sahip tek Türk firması yoktur. Bundan dolayıdır da, ihaleye çıktık, bu Suriye sınırındaki mayınların temizlenmesiyle ilgili. Hiçbir tane sertifika verecek olmadığında, yabancı firmaların yanına konsorsiyum hâlinde Türk firmalarıyla birlikte giren olmuştur."
Yılmaz, Tasarı hakkında ayrıca şu bilgileri de verdi:
"Kanunda birçok değişiklik getiriyoruz teknik bakımdan ama bunlardan en önemlisi: 32'inci maddeyle ilgili olarak 211 sayılı Kanun'a bir ek madde ekliyoruz. Bu ek maddeyle asker kişilerin kıta, karargâh ve kurumlarda ya da görev sırasında veya görev yerlerinde ölümü hâlinde, soruşturma ve kovuşturma süresince yasal mirasçılarını temsil etmek üzere kendilerinin seçtiği bir avukat vekil olarak görevlendirilir. Fiilî veya hukuki imkânsızlık nedeniyle görevlendirme yapılamaması hâlinde bu görev, baro tarafından belirlenecek bir avukat tarafından yürütülür. Yasal mirasçıların avukatının gelmesi hâlinde baro tarafından seçilen avukatın görevi sona erer. Görevlendirilen vekilin savcılıkça yapılacak olay yeri inceleme, ölü muayenesi ve otopsi ile tanık ve bilirkişi dinlenmesi işlemleri sırasında da hazır bulundurulması zorunludur. Ölenin yasal mirasçıları tarafından seçilen veya baroca görevlendirilen vekilin ücreti ilgili bakanlık tarafından ödenir. Avukat tutma, baro tarafından seçim ve bu avukatlık ücretinin ödenmesine ilişkin usuller Millî Savunma ve İçişleri Bakanlığı tarafından üç ay içerisinde çıkarılacak yönetmelikle düzenlenir." (ANKA)