YURTHABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Milli Mücadele kahramanı Osman Ağa anıldı -Giresun Belediye Başkanı Aksu: "Bizlereişgal edilmemiş bir kent bırakan ve bu uğurdabir horon oynar gibi omuz omuza ölüme yürüyenatalarımıza minnet borçluyuz"

Milli Mücadele kahramanı, Atatürk'ün Muhafız Alay Komutanı Topal Osman Ağa, ölümünün 89. yıl dönümünde Giresun'da anıldı.

Milli Mücadele kahramanı, Atatürk'ün Muhafız Alay Komutanı Topal Osman Ağa, ölümünün 89. yıl dönümünde Giresun'da anıldı.

Giresun Belediyesi'nce Bulancak Durağı mevkisindeki "Kurtuluş Savaşı'nda Osman Ağa ve Giresun Uşakları" anıtı önünde düzenlenen anma törenine, Vali Dursun Ali Şahin, Jandarma Bölge ve Garnizon Komutanı Tuğgeneral Hacı Abdullah Doğan, Belediye Başkanı Kerim Aksu, Giresun Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Aygün Attar, Cumhuriyet Başsavcısı Gürmen İlhanoğlu, İl Jandarma Komutanı Albay İsmail Çetinbaş, daire müdürleri, askeri personel, sivil toplum örgütü temsilcileri, Osman Ağa'nın 4. kuşak torunu İsmail Cem Feridunoğlu ve vatandaşlar katıldı.

Belediye Başkanı Aksu, törende yaptığı konuşmada, bugün ulus devlet isminin mimarı, gözünü kırpmadan ölüme yürüyen ve toprağı, namusu, vatanı uğruna bedel ödemeyi onuru bilen yiğit Giresun uşakları ile onların lideri Osman Ağa'nın anıldığını belirtti.

Tarihler değiştirip tarihler yazdıran Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk'ün, hayatını kendilerine emanet edecek kadar güvenine mazhar olmuş yiğitleri anlatacak kelime bulmaktan aciz olduklarını ifade eden Aksu, şöyle konuştu:

"Temiz yüreğinizle, hırçın mizacınızla, vatan, bayrak, namus uğruna onurluca ölüme yürüyüp şahadet şerbetini içenlerdensiniz. Bizlere işgal edilmemiş bir kent bırakan ve bu uğurda bir horon oynar gibi omuz omuza ölüme yürüyen atalarımıza minnet borçluyuz. Osman Ağa'mızın emaneti olan belediye başkanlığı görevimi, sorumluluk ve onuru unutmadan, sizlerin torunları olarak görev yapmak ve bu şehrin güvenini almış olmanın bilinciyle devam ettiriyorum. Her yıl huzurunuzda olmayı ve ödenen bedelleri öğretmeyi, anlatmayı bir görev biliyorum."

Giresun Üniversitesi Tarih Bölümü Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Sezai Balcı ise Osman Ağa'nın, ünü Giresun dışına taşmış, başardığı muazzam işlerle 20. yüzyılın ilk çeyreğine damga vurmuş, hayatı bugüne kadar tartışma konusu olmuş eşsiz bir kahraman olduğunu söyledi.

Balcı, Osman Ağa'nın, Türkiye Cumhuriyeti'nin kuruluşunda, Pontus hayallerinin söndürülmesinde, Karadeniz'de Türk'ün var oluşunda emeği geçen, 40 yaşında hayata veda eden, gözü pek, Türk'ü seven, cesur bir yiğit olarak Türk tarihinde yerini aldığını kaydetti.

Anma töreni, Osman Ağa'nın Giresun Kalesi'ndeki anıt mezarında dua okunmasının ardından sona erdi.

-Topal Osman Ağa-

Giresun'da 1883'te doğan Osman Ağa, 1912'de katıldığı Balkan Savaşı'nda bacağından yaralanarak "Topal" lakabını aldı. 1915'te gönüllü olarak Doğu cephesinde Ruslarla savaştı. 1918'de Giresun Belediye Başkanı olan Osman Ağa, 29 Mayıs 1919'da Havza'da Atatürk ile buluştu Giresunlu gönüllü birliklerle 1920'de Ermeni çetecileri bastırmak için Kars'a giden Osman Ağa, 1921'de Giresun Gönüllü Alayı'nı kurarak, Koçgiri İsyanı, Zara, Niksar, Kavak ve Merzifon yöresinde isyanları bastırdı. 1921-1923 yılları arasında Atatürk'ün Muhafız Alayı Komutanlığı görevinde bulundu. Başkomutanlık ve Sakarya Meydan Muharebesi'ne de katıldı.

Osman Ağa, 2 Nisan 1923'te Ankara'daki bağ evinde çıkan çatışmada öldü. Osman Ağa'nın cenazesi, Nisan 1923'te Giresun Kalesi'ne defnedildi. Cenaze, daha sonra Atatürk'ün emriyle Mart 1925'te Giresun Kalesi'nin en yüksek noktasına inşa edilen anıt mezara taşındı. Osman Ağa ve silah arkadaşları, her yıl 2 Nisan'da Giresun'da düzenlenen törenlerle anılıyor.

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

En Çok Aranan Haberler