HABER

Milyonlarca doz Ebola aşısı yolda

Dünya Sağlık Örgütü, deney aşamasındaki iki Ebola aşısından 2015'in sonuna değin milyonlarca doz üretileceğini söylüyor. Fakat DSÖ uyardı: ''Aşıdan mucize beklemeyin.''

Dünya Sağlık Örgütü, Ebola için geliştirilen deneysel aşamadaki bir aşıdan 2015'in sonuna değin milyonlarca doz üretilmiş olacağını açıkladı.

DSÖ, 2015'in ilk yarısında ''birkaç yüz bin dozun'' hazır olacağını söylüyor.

Batı Afrika'da salgının en yoğun olduğu ülkelerde çalışan sağlık görevlilerine aşıların Aralık 2014 gibi çok erken bir tarihte temin edilebileceği belirtiliyor.

Fakat DSÖ, aşıların Ebola salgınını ortadan silecek bir mucize olarak görülmemesini özellikle vurguladı.

Ebola virüsü hastalığına kesin bir tedavi ya da koruma sağlayan bir ilaç veya aşı henüz bulunamadı.

İki aşı deneniyorHastalık tarihte ilk kez bu kadar büyük çapta bir salgına yol açtığı için Dünya Sağlık Örgütü aşı geliştirme sürecini hızlandırıyor.

Normalde bir aşının geliştirilip denenmesi yıllar alan bir süreç, fakat ilaç firmaları şu sırada bu süreci yıl değil haftalara sığdırarak yol katetmeye çalışıyor.

Ebola virüsünün ortaya çıktığı yeni yerlere son olarak Mali de eklendi. Komşu Gine'den memleketine dönen Malili iki yaşında bir kız çocuğunda virüs tespit edildi.

Öte yandan Gine'de çalıştıktan sonra New York'a geri dönen bir doktor da Ebolo virüsünü taşıdığının anlaşılması üzerine hastaneye kaldırıldı.

Sınır Tanımayan Doktorlar örgütü için çalışan Dr. Craig Spencer, Gine'den döndükten birkaç gün sonra yüksek ateşle Perşembe akşamı hasta oldu.

Halihazırda deneysel aşamada iki aşı üzerinde çalışmalar sürüyor.

Bu aşılar Kanada Kamu Sağlığı Dairesi ve GlaxoSmithKline firması tarafından geliştirildi.

İlk sonuçlar Aralık'taGSK'nın aşısı Mali, İngiltere ve ABD'de deneniyor.

Kanada'nın geliştirdiği aşı ise şu an ABD'de deneme aşamasında ve ileriki günlerde deneylerin Avrupa ve Afrika'da da uygulanması bekleniyor.

Doktorlar bu deneylerin sonucunu Aralık ayında göreceklerini söylüyorlar.

Aşı bundan sonra, muhtemelen önce Liberya'dan başlayarak, Batı Afrika'da Ebola'nın en yaygın olduğu ülkelerde denenecek.

Araştırmacılar bu zaman zarfında aşının ne kadar etkin olduğunu ve korunma için gereken dozu değerlendirme fırsatı bulmayı umuyor.

5 bine yakın ölümEbola hastalarının bakımı dolayısıyla risk altında olan sağlık çalışanları Batı Afrika'daki aşı deneyinin uygulanacağı ilk kesim olacak.

DSÖ, bu aşıların sahada ne kadar etkin olduğuna dair ilk bulguların Nisan ayında ortaya çıkacağını tahmin ediyor.

Haziran 2015 tarihinden önce toplu aşı kampanyası düşünülmüyor ama uzmanlar böyle bir olasılığı bertaraf etmediler.

Şu an deney aşamasında olan iki aşının yanısıra, üzerinde araştırmalar süren daha beş farklı aşı projesi de var.

Dünya Sağlık Örgütü verilerine göre 19 Ekim tarihi itibariyle Batı Afrika'da Ebola virüsü toplam 4877 ölüme yol açtı. Bunların yarıdan fazlası Liberya'da meydana geldi.

En Çok Aranan Haberler