YURTHABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Milyonlarca Kadın Fibromiyalji İle Baş Başa Kalıyor

İş hayatında, evde ve çocuklarının bakımında mükemmel kadın modeli çizen milyonlarca bayan, her şeyin kusursuz...

İş hayatında, evde ve çocuklarının bakımında mükemmel kadın modeli çizen milyonlarca bayan, her şeyin kusursuz olması için uğraşırken çağın hastalığı fibromiyalji ile baş başa kalıyor.

Fibromiyaljinin özellikle sırt, boyun, omuzlar ve kalçalarda belirgin olmak üzere yaygın kas-eklem ağrısı, yorgunluk, sabah tutukluğuyla kendini belli eden kronik bir kas iskelet sistemi hastalığı olduğunu belirten Özel Medline Konya Hastanesi’nden Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Uzmanı Dr. Osman Selçuklu, “Günlük hayatın koşuşturması arasında tüm sorumluluklarını yerine getirmeye çalışan kadınları daha fazla etkisi altına alan fibromiyaljiye, kadınlarda erkeklere göre 7 kat daha sık rastlanır. Toplumun yüzde 5 ile 20'sinde görülen fibromiyalji, yaygın kas ağrıları, baş ağrısı, yorgunluk, bitkinlik, halsizlik, uyku düzensizlikleri ve bazen de spastik kolit dediğimiz tuvalete çıkma problemlerinin eşlik ettiği kronik bir hastalıktır. En sık 30-60 yaş arasında ve daha çok sosyo-ekonomik acıdan üstün düzeyde yaşayan ve stresli bir yaşam temposu olan kişilerde görülür” dedi.

Dr. Osman Selçuklu, hastalığa yakalanmamak için dikkat edilmesi gerekenleri ise şöyle sıraladı: “Stresten uzak durmak, düzenli egzersiz, dengeli ve düzenli beslenmek, sigaradan uzak durmak, sevdiklerine vakit ayırmak, hobi sahibi olmak, hava koşullarına uygun giyinmek, hava akımlarının arasında kalmamak, boyun ve ense bölgesini şal vs. ile korumak önemlidir. Tüm gün bilgisayar başında oturarak çalışma ortamı varsa koltuk, bilgisayar monitörü vs. elverişli hale getirmelidir.”

Hastaya fibromiyalji teşhisi koymak için, üç ay şikayetlerinin devam etmesi gerektiğini ifade eden Dr. Osman Selçuklu, “Hastanın en az 12 noktada (ensede baş-boyun geçiş noktası, önde iman tahtasının yanı, omuz başları, dirsek dış yüzü, kürek kemiğinin iç yüzleri, bel kalça geçiş noktası, kalçada dış yan dış, diz iç kısımları vb.) ağrı hissetmesi gerekir. Hastanın şikayetlerinin ve hikayesinin yanı sıra yapılacak tetkiklerle tanı konulur. Fibromiyaljinin tedavisinde, ilaç, fizik tedavi ve egzersizlerden yararlanılır. Tanının ardından doktorun vereceği programla hastalar ağrılarında azalma, uyku problemlerinde düzelme yaşarlar” şeklinde konuştu.

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

En Çok Aranan Haberler