Mimar Sinan'ın 'kalfalık' devri eserlerinden olan Süleymaniye Camii taşıdığı sırlarla da ünlüdür.
Akustiği, ışık düzeni Sinan'ın maharetinin birer göstergesi sayılır. İşte Radikal Haber Müdürü Ömer Erbil'in objektifinden bir Süleymaniye resitali:
Kanuni Sultan Süleyman adına 1551-1558 yılları arasında İstanbul'da Mimar Sinan tarafından inşa edildi.
Mimar Sinan'ın kalfalık devri eseri olarak nitelendirilen Süleymaniye Camii, yakın zamanda restore edildi. Ses akustiği bozulduğu yönünde tartışmalar yaşanan tarihi yapının avizelerindeki süslemeler dikkat çekiyor.
Sinan bu camide pek çok yeniliğe de imza atmış. Halen sır olarak bilinen özelliklere sahip Süleymaniye Cami meraklıları tarafından incelenmeye devam ediyor. Ahşap askı topu en nadide parçalardan biri.
Dokuma üzeri kalem işi bezeme tekniğinin de kullanıldığı askı top dönemin teknik ve bezeme sanatını yansıtan nadir bir örnek. Uzun yıllar uygun olmayan koşullarda depoda tutulan askı top bugün restore edilerek asıl yerine konuldu.
Avizelerde dikkat çeken diğer bir süsleme ise kurumuş deve kuşu yumurtaları. Bu yumurtalarında konmasının asıl amacı ise örümcek, akrep gibi haşere böceklerin mekandan uzak tutması. Kurumuş yumurtanın salgıladığı koku insanlar tarafından duyulmasa da bu haşereleri uzaklaştırdığı belirtiliyor.
Yine ses akustiği için de kubbe dahil 65 ayrı noktaya yerleştirdiği küplerle caminin her hangi bir köşesindeki en ufak bir sesi bile duymak mümkün.