Ramazan ayı yaklaşıyor... Maneviyatın ön plana çıkltığı oruç ayında camilere ilgi biraz daha artacak. Kuşkusuz ibadetin yapıldığı yerin çok da önemi yok, ancak bazı kurumlar yine de biz en iyisini yapalım diye düşünmüş... İşte dünyadan ve ülkemizden en modern ve en lüks camiler.
Üsküdar'da Karacaahmet Mezarlığı'nın girişinde yer alan cami, 7 Mayıs 2009'da hizmete açılmış. Şakirin Cami, Türkiye'nin en modern camilerinden biri olarak tanımlanıyor. Mimari proje yapısını Hüsrev Tayla yaparken, iç mimarisinde de ilk kez bir kadın mimar, yani Zeynep Fadıllıoğlu görev aldı. Caminin ismi hayırsever bir iş kadını olan Semiha Şakirin'den geliyor.
Mehmet Çavuş adlı bir hayırseverin Kozyatağı-Kadıköy'de arsasına yaptırmış olduğu bir camidir. Cami, kübik tasarımının yanı sıra İstanbul'un en fazla eleştirilen modern camilerinden biri olma özelliğini taşıyor.
Tam adı Diyanet Ahmet Hamdi Akseki Cami olan bu yapı, başkent Ankara'nın Çankaya semtinde yükseliyor. Diyanet İşleri'nin isteği ile 2008'de temeli atılan cami, 2012'de hizmete girdi. Birçok gelişmiş ses ve havalandırma sistemiyle donatılmış camide tek seferde 5 bin kişi ibadetini gerçekleştirebiliyor.
İran Cami Tavanlarının Hipnotize Eden Güzelliği
Selçuklu kıl çadırlarından esinlenilerek tasarlanan caminin projesine 1989'da başlanıldı. Düzce'nin Akçakoca ilçesinde bulunan cami, 2004 yılında hizmete açılırken normal kubbe yerine, Selçuklular'da otağı andıran sekizgen kubbe tercih edilmiş. Projenin mimarıysa Ergün Subaşı.
Dünya'nın en lüks ve en modern cami sıralamasında zirveyi oynayacak olan Şeyh Zayed Cami, maneviyata önem veren İslam dininde hiç de mütevazı durmuyor. Abu Dabi'de bulunan cami, 2004'de hayatını kaybeden Birleşik Arap Emirlikleri kurucusu ve devlet başkanı Şeyh Zayed bin Sultan Al Nahayan'ın anısına 2007'de hizmete açılmış.
2.412 metrekare alana sahip olan camide aynı anda ortalama 40.000 kişi ibadet edebiliyor. Caminin mimari tarihine gelecek olursak; 1988 yılında uluslararası bir tasarım yarışması sonucunda Suriyeli mimar Yousef Abdelky tarafından tasarlanmış.
Brunei Sultanlığı'nın başkenti Bandar Seri Begawan'da inşa edilen cami, 1958'de tamamlanmış. 28. Brunei Sultanı tarafından yaptırılmış ve Brunei'deki İslam inancının sembollerinden biri haline gelmiş. Ayrıca turistleri çeken en önemli tarihi yapı konumunda. Her ne kadar bir cami olsa da yapımında İtalyan mimarisinden birçok dokunuş bulunuyor.
Perak Sultan’ın hastalıktan kurtulduğuna şükür etmek istemesi üzerine yapılmış olan Ubudiah Cami, görsel olarak dünyanın en modern ve en lüks görünümlü camileri arasında yer alıyor. Malezya’nın Kuala Kangsar kasabasında bulunan ve 1913-1917 yılları arasında tamamlanarak ibadete açılan Ubudiah Cami, Gotik tarzda inşa edilmiş, türünün en garip modellerinden biri olarak ayrı bir yere sahip.
Dubai'de bulunan bu yapı, özellikle mimarisinde Türk-Osmanlı hatlarına sıkça yer vermiş. Birleşik Arap Emirlikleri'nin en önemli camilerinden olan El Nur'un en ilgi çekici noktası da ışıklandırması olarak dikkat çekiyor. Yapımına 2003'de başlanan cami 2 yıl sonra ibadethaneye açılmış.
Sultan Cami olarak da bilinen bu yapı, Singapur'un ve İslam dünyasının en önemli camileri arasında gösteriliyor. 1824 yılından 1826 yılına kadar inşası süren cami, rezivyon ala ala son görüntüsüne 1993'de kavuşmayı başarmıştı. Caminin ibadet özelliğinin yanı sıra Singapur'un en önemli tarihi yapılarından biri olmasıyla da tursitlerin dikkatini çekiyor.
Şüphesiz, dünyadaki en güzel camileri gezmek için tercih etmeniz gereken yer, Dubai ya da Abu Dabi değil, Malezya olmalı. Bu cümlemizi kanıtlar nitelikteki yapılardan biri de kuşkusuz Putra Cami. Deniz manzaralı camide, 15.000 kişi aynı anda namaz kılabiliyor. Yapı 1999'da ibadete açıldı.