KADIN

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Mynet Soran Anne Platformu

1 Bebeğinizin cinsiyeti nedir?
2 Bebeğinizin yaşını belirtir misiniz?
3 Sizlere hangi konuda yardımcı olmamızı istersiniz?
4 Öğrenmek istediğiniz farklı detaylardan burada bahsedebilirsiniz.
    Kalan mesaj: 10

    Mimarisiyle ve Hikayeleriyle Kalplere Taht Kurmuş Dünyanın En İlginç 12 Camiisi

    Dünyanın bir ucundan diğer ucuna kadar uzanan büyük bir coğrafyaya yayılmış camiilerin, hepsi birbirinden güzel ve enteresan... Bu muhteşem güzelliklere yakından bakalım.

    Mimarisiyle ve Hikayeleriyle Kalplere Taht Kurmuş Dünyanın En İlginç 12 Camiisi

    1. Köln Camii - Almanya

    Alman Mimar Paul Böhm tarafından tasarlanan ibadethane, 55 metrelik minaresi ve 1200 kişilik kapasitesiyle Almanya'nın en büyük camisi olacak. Köln Mimarlar Birliği temsilcisi Christian Schaller, Almanya’daki eşsiz bir mimari tarza sahip DİTİB Merkez Camii, kentin mimari yapısına da büyük bir katkı sağlayacağını söylüyor. Ayrıca cami içinde bir kültür merkezi, kütüphane, alışveriş merkezi ve kuaför salonu da olacak.

    2. Sultan Ömer Ali Seyfeddin Camii - Brunei Sultanlığı

    Brunei Sultanlığı'nın başkenti Bandar Seri Begawan'da inşa edilen cami 1958 yılında tamamlandı. 28. Brunei Sultanı tarafından yaptırılan cami, Brunei'deki İslam inancının sembollerinden biri haline geldi. Cami aynı zamanda Asya Pasifik bölgesindeki göze çarpan modern İslam mimarisinin örneklerinden biri olma özelliğini taşıyor. Sultanlığın başlıca turist çeken yapısı olan ve Brunei nehri üzerinde oluşturulmuş yapay lagün kenarına inşa edilen cami İtalyan mimari özelliklerini taşımaktadır.

    3. Şah Faysal Camii - Pakistan

    Şah Faysal Camii, Pakistan'ın başkenti olan İslamabadın en kuzeyinde yer alıyor. Pakistan'ın ulusal camisi olarak bilinen Şah Faysal Camii ismi ise Suudi Kralı Faysal Bin Abdülazizden geliyor. Camide Asya'da bulunan diğer camilerin aksine kubbe ya da kemer yok.

    Caminin yapım hikayesi oldukça ilginç. 1966 yılında Suudi Arabistan Kralı Faysal bin Abdülaziz, Pakistan'a hediye olarak yaptırmaya karar verdiği cami ve külliyesi için 1969 yılında dünya genelinde bir proje yarışması düzenledi. 43 ülkenin katıldığı yarışmadan gelen 17 proje arasından birinci, Türkiye'den Kocatepe Camii mimarlarından Vedat Dalokayın projesi oldu. 1976 yılında Pakistan Hükümeti, Suudi Arabistan Devletinden alınan 130 milyon Suudi Riyali ile inşasına başlandı ve 1986 yılında tamamlandı.

    Camii, yüksek teknolojik olanaklardan faydalanılarak değil, yerel yapım teknikleri kullanılarak inşa edilmiş. Rekorlar kitabına girmiş dünyanın en büyük camiisi; ana harimi 10 bin, revaklı kısmı 24 bin, avlusu ise 40 bin kişilik kapasiteyle toplamda 74 bin kişinin aynı anda ibadet edebilmesine olanak sağlıyor.

    4. Ulu Camii (Çivisiz Camii) - Türkiye

    Anadolu'da ahşap direkli camilerin en eskilerinden Afyonkarahisar'daki Ulu Camii, yerli ve yabancı turistlerin en çok ilgi gösterdiği mekanlar arasında yer alıyor. Sahipata Nusretiddün Hasan tarafından, ahşap ustası Neccar Emir Hacı Bey'e 1272 yaptırılan Ulu Cami, Selçuklu ahşap ve taş işçiliğini yansıtan en önemli örnekler arasında gösteriliyor. Ağaç kurtlarının yemediği abanoz ağacından yapılan 9 asırlık kapının, hiçbir korucuyu madde olmadan günümüze kadar gelmiştir.

    5. Zahir Camii - Malezya

    Modern ve klasik çok sayıda mimari eserin yanı sıra, birbirinden güzel camilerin yer aldığı Malezya'da bulunan ünlü camilerden biri de, Zahir Camii'dir. İlk bakışta olağanüstü mimarisiyle dikkat çeken bir eser olan ve Malezya'da bulunan Zahir Camii'nin yapımına 1912 yılında başlanmış ve Caminin yapımı 1915 yılında tamamlanarak Malezyalıların hizmetine sunulmuştur.

    Aynı zamanda Kedah devlet camii olan Zahir Camii, Malezya'nın önemli yerleşim yerlerinden biri olan Kedah'ın tam merkezinde yer almaktadır. Bununla beraber, Zahir Camii, Malezya'nın en büyük ve en eski camilerinden biridir. Zahir Camii'ne hâkim olan ana renk beyazdır. Kubbeler, minareler ve oldukça geniş avlusu tamamen beyaz renktedir ve bu sadeliği de onu diğer camilerin arasından kolaylıkla öne çıkarmaktadır. Malezya'nın en güzel camilerinden biri olan Zahir Camii'nin mimarisi son Sultan Muhammed Zeynel Abidin'in kendine özel tasarımlarından esinlenilmiştir.

    6. Şeyh Zayed Camii - Birleşik Arap Emirlikleri

    Şeyh Zayed Camii, Abu Dabi'de Birleşik Arap Emirlikleri'nin kurucusu, 2004'te hayatını kaybeden eski Devlet Başkanı Şeyh Zayed bin Sultan Al Nahayan'ın anısına, 2007 yılında ibadete açılan camidir. Dünyanın sayılı büyük camileri arasında olan cami 2.412 metrekare alana sahip 40 bin kişi aynı anda ibadet edebiliyor.

    7. Süleymaniye Camii - Türkiye

    Süleymaniye Camii, I. Süleyman adına 1551-1557 yılları arasında İstanbul'da Mimar Sinan tarafından inşa edilen camidir. Mimar Sinan'ın kalfalık devri eseri olarak nitelendirilen Süleymaniye Camii, medreseler, kütüphane, hastane, sıbyan mektebi, hamam, imaret, hazire ve dükkânlardan oluşan Süleymaniye Külliyesi'nin bir parçası olarak inşa edilmiştir. Süleymaniye Camii Klasik Osmanlı Mimarisinin en önemli örneklerinden biridir.

    8 . Emevi Camii - Şam

    Emevi Camii, Şam Ulu Camii olarak da bilinen, Şam'ın eski şehir kısmında yer alır ve dünyanın en büyük ve en eski camilerden birdir.
    634 yılında, Şam'ın Araplar tarafından alınmasından sonra, Roma İmparatoru I. Konstantin zamanından beri Vaftizci Yahya'ya adanmış Hıristiyan bazilikanın yerine cami yapılmıştır. Cami, bugün hala korunan Vaftizci Yahya kafası gibi kutsal emanetleri muhafaza eder.

    9. Kurtuba Camii - İspanya

    İspanya'nın Cordoba (Kurtuba) şehrinde, şehrin ortasından geçen Guadalquivir (Vad'il Kebir) ırmağının kenarında bulunan Kurtuba Camii dünyanın en büyük ve en eski camilerinden biridir. “Mescit" kelimesinden türemiş Mezquita adıyla bilinir. Temelini 786'da I.Abdurrahman'ın attığı cami sonradan kiliseye çevrilmiş. Endülüs Emevilerinin başkenti Kurtuba'da 600 cami bulunmakta. Bu camilerin en anıtsal ve ihtişamlısı Kurtuba Camii'dir.

    10. Kristal Camii - Malezya

    Malezya'da Kuala Terengganu'da bulunan Kristal Cami, modern İslam mimarisi ve çevre düzenlemesinin en güzel örneklerinden biridir. Yapımında cam, metal ve ayrıca kristal malzemeler kullanıldığından dolayı, ismini Kristal Cami olarak almıştır. Kuala Terengganu'da Wan Man adası üzerinde bulunan İslamic Heritage Park içerisinde yapılmış olan Kristal Camii, Çin mimarisinin özelliklerini taşıması ve yapımında kullanılan malzemelerin de Çin'den gelmiş olması, Malezyalılar tarafından tepkiyle karşılanmıştır.

    11. Malakka Boğazları Camii - Malezya

    Bu harika cami göründüğü gibi efsanevi bir tabloyu andırmaktadır. Malezya'daki Malakka Şehri yakınında bulunan yapay bir ada üzerine kurulu bu caminin inşası 2006'da tamamlanmış. Ne yazık ki bu cami hakkında büyüleyici fotoğrafları dışında herhangi bir bilgi bulunmuyor.

    12. Yüzen Camii - Cidde

    Suudi Arabistan’ın Cidde kentinde bulunan yüzen cami, bölgede en çok ziyaret edilen yerlerden biridir. Oldukça güzel bir mimarisi olan bu cami, su üzerindeymiş gibi görünmesinden dolayı Yüzen Cami adını almıştır. Suudi Arabistan’ın Cidde şehrine gidip doğayla bütünleşen bir güzellik görmek isteyenler, yüzen camiyi ziyaret edebilirler. Cidde’de bulunan diğer camilere mimari yönden en iyisi olan Yüzen Cami, Suudi Arabistan’ın sıcak havasında ziyaretçilerine deniz havasını soluyarak serinleme imkanı vermekte.


    Express


    En Çok Aranan Haberler