YURTHABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Mimarlar Odası: Kocaeli'nde deprem riski hala göz önüne alınmıyor

Mimarlar Odası Kocaeli Şubesi Başkanı Yalçın Ergen, Türkiye ve Kocaeli'nde 2000 yılı öncesinde yapılan evlerin...

Mimarlar Odası Kocaeli Şubesi Başkanı Yalçın Ergen, Türkiye ve Kocaeli'nde 2000 yılı öncesinde yapılan evlerin deprem riskleri gözaltına alınmadan yapıldığını ifade etti. Marmara depremini geçiren evlerin büyük bir kısmının risk altında olduğunu dile getiren Ergen, riskli binalarla ilgili Valilik, Belediye ve İnşaat sektörünün harekete geçmesi gerektiğini ifade etti.
Türkiye Mimar Mühendisleri Odası Birliği(TMMOB) Kocaeli Şubesi'nin 6-7 Mayıs tarihleri arasındaki Kocaeli Kent Sempozyumu 2. Bildirgesinde, Doğu Marmara Kalkınma Planı’nda Kocaeli çevre düzeni planı gibi üst ölçekli planlar ve raporlarında afet, tehlike risklerinin değerlendirildiği ve afet senaryolarının oluşturulduğu bir belgeye rastlanılmadığı belirtiliyor. Sonuç bildirgesinde, Kocaeli Çevre Düzeni Planı'nda ilin tamamının birinci derece deprem bölgesinde olduğu, risklerin hiç dikkate alınmadığı kaydediliyor. Genelde Türkiye’de yapılan temel hatanın risklerin dikkate alınmaması olduğu belirtilen bildirgede birkaç büyük ilin dışında, hiçbir ilin tüm tehlike ve riskleri dikkate alan afet senaryoları bulunmadığı ifade ediliyor. Söz konusu sonuç bildirgesinde, Kocaeli’nde mevcut çevre düzeni planında, afet tehlike ve risklerinin önlenmesi, bunlardan sakınılması veya olabilecek olumsuz etkilerin azaltılması konularında alan kullanımları ile ilgili hükümler bulunmadığı da belirtiliyor.
Söz konusu bildirgede, Kocaeli Büyükşehir Belediyesi’nin öncelikli işlerle ilgisi olamayan konularla ilgilendiği belirtilerek, şu ifadelere yer veriliyor: “Kocaeli Büyükşehir Belediyesi Strateji Planı'nda, afetlere ilişkin stratejik amaç olarak, 'Meydana gelebilecek afetlere karşı hazırlık çalışmaları yapmak ve toplumun bilinç düzeyini yükseltmek' konusu belirlenmiş ve bu amaca ulaşabilmek için ise acil eylem planlarının 2010 yılı sonuna kadar güncellenmesi, afet planlarının ilgili kurumlarla her yıl güncelleştirilmesi, her yıl iki adet yerel deprem kayıt istasyonu kurulması, her yıl halkı bilgilendirmeye yönelik en az iki etkinlik yapılması gereken öncelikli işlerle pek ilgisi olmayan konuların yer aldığı görülmektedir.”

"HASARLI BİNALARA ELEKTRİK-SU VERİLEREK, RİSKLİ BİNALARA ÇANAK TUTULUYOR"
Konuyla ilgili değerlendirme yapan Mimarlar Odası Kocaeli Şubesi Başkanı Yalçın Ergen, inşaat sektöründe risklerin göz önüne alınmadığını dile getirdi. 1999 depremi öncesinde yapılan binaların büyük bir kısmının risk altında olduğunu kaydeden Ergen, Kocaeli'nde 2000 öncesinde yapılan binaların yüzde 60'lık bir oranın onay görmediğini söyledi. Ergen, binalarla ilgili tam anlamı ile bir incelemenin yapılmadığını ifade etti.
Kocaeli'nde ve Türkiye'de binaların deprem denetiminden geçmeden yapıldığını ifade eden Ergen, "Bu konuda belediye denetimini sıkı tutmalı. Mühendisinden, inşaat ustasına kadar herkes denetlenmeli. Belediyenin denetlemediği konutlara elektrik, su bağlamaması gerekiyor. Buna yaptığı zaman denetimsiz yapılara çanak tutmuş oluyor. Denetim kesinlikle şart." dedi.

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

En Çok Aranan Haberler