YURTHABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Mimarlar Odası'ndan AOÇ Açıklaması

Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği (TMMOB) Mimarlar Odası Ankara Şubesi Yönetim Kurulu Başkanı Ali Hakkan, Atatürk Orman Çiftliği (AOÇ)

Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği (TMMOB) Mimarlar Odası Ankara Şubesi Yönetim Kurulu Başkanı Ali Hakkan, Atatürk Orman Çiftliği (AOÇ) ile ilgili "Bu kadar önemli bir alanda Başbakanlık binasının yapılmasını çok ideolojik buluyoruz" dedi.

TMMOB Mimarlar Odası Ankara Şubesi'nde 5 Haziran Dünya Çevre Günü dolayısıyla Atatürk Orman Çiftliği ile ilgili bir basın toplantısı düzenlendi.

Toplantıda konuşan Hakkan, Atatürk Orman Çiftliği'nin 1925 yılında 20 bin dekar arazi üzerine kurulduğunu ve daha sonraki yıllarda arazi ilaveleri yapıldığını hatırlattı.

Hakkan, 1937 yılında 52 bin dekar çiftlik arazisinin Atatürk'ün yazmış olduğu vasiyet mektubu ile birlikte Hazine'ye hibe ve emanet edildiğini belirterek, 1998 yılına kadar çiftlik arazisinde satışların olduğunu vurguladı.

Ali Hakkan, 1998 yılında AOÇ'nin birinci derece SİT alanı ilan edildiğini, ancak 2006 yılında "Atatürk Orman Çiftliği Müdürlüğü Kuruluş Kanunu'nda Değişiklik yapılmasına" ilişkin kanun ile Ankara Büyükşehir Belediyesi'ne AOÇ'nin "Öncelikle üst ölçekli plan ve koruma amaçlı imar planı ve bunlara uygun her türlü imar planını yapma yetkisinin verildiğini hatırlattı.

AOÇ'ye 2010 senesi sonrasında yeni bir planlama süreciyle müdahale edilmeye başlandığını iddia eden Hakkan, burada yol çalışmalarının sürdürüldüğünü bildirdi.

Hakkan, çiftlik alanına çeşitli fabrika, lojman, bowling salonu, alışveriş merkezleri ve anıt mezarlar yapıldığına dikkati çekerek, CHP ve Ak Parti binalarının da bu alanlarda yer aldığını söyledi.

Son dönemde basında yer alan "Hükümetin Atatürk Orman Çiftliği alanı içerisine Başbakanlık Binası yapmaya hazırlandığı" haberlerine tepki gösteren Hakkan, "Bu kadar önemli bir alanda Başbakanlık binasının yapılmasını çok ideolojik buluyoruz. Başka yer mi kalmadı. Başbakanlık binası Türkiye için önemli bir yapı ama başka yer mi yok" diye konuştu.

Hakkan çiftlik arazisine ilk kuruluşundan itibaren 8 milyona yakın ağaç dikildiğini ifade ederek, günümüzde bu ağaçların yarıya yakınının yol olduğunu anlattı.

AOÇ'deki piknik alanlarının kapatılmasının, tren garının bir lokantanın işletmesine verilmesinin AOÇ için bir "değersizleştirme politikası"nın yürütüldüğünün göstergesi olduğunu iddia eden Hakkan, buraların sosyal alanlar olduğunu ancak vatandaşların kullanamadığını belirtti.

-"Çocuklarınızı AOÇ'de oynatın"-

TMMOB Mimarlar Odası Yönetim Kurulu Sekreter Üyesi Tezcan Karakuş Candan ise AOÇ'nin kuruluşunda burada çalışan işçi ve çiftçilerin çocukları için okul, ortak çamaşırhane, ortak hamam ve lokaller yapıldığını belirterek, çiftliğin UNESCO ölçeğinde kültürel peyzaj olarak tescillenebileceğini ve bunun üzerine çalışılması gerektiğini söyledi.

Candan, AOÇ'de 90 hektarlık bir alanın kentsel dönüşüm alanı olarak ilan edildiğine dikkati çekerek, bu karardan sonra AOÇ arazilerine müdahalelerin artacağını savundu.

Tezcan Karakuş Candan vatandaşlara destek olmaları için "AOÇ'ye sahip çıkmak için çocuklarınızı orada oynatın, sütü ve yoğurdu AOÇ'den alın" çağrısında bulundu.

Muhabir : Merve Özlem Çakır

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

En Çok Aranan Haberler