HABER

Miniklerden küresel ısınmaya karşı ilginç proje

BALIKESİR (İHA) - Balıkesir'de, ilköğretim öğrencilerinin kendi geliştirdiği projelerin sergilendiği bilim sergisi görenleri şaşırtıyor.

Balıkesir'in en başarılı okulları arasında yer alan Altıeylül İlköğretim Okulu'nda, ana sınıfı öğrencilerin çalışmasından 8. sınıflara kadar öğrencilerin bilim ve teknik üzerine geliştirdiği projeler hayran bırakıyor. Sergilenen projeler arasında tüm insanlığı tedirgin eden küresel ısınmanın olumsuz etkilerinden enerji sıkıntısının çözümüne yönelik yenilenebilir enerji kaynaklarından rüzgar enerjisinin kullanımı suların temizlenmesi, elektrik devreleri ve basit makine modelleri yer alıyor.

Öğrencilerin yaptığı rüzgar enerjisi ile çalışan asansör, sirke ve karbonatın karışımından el edilen karbondioksit gazı ile yangın söndürme aleti, mıknatıs sistemiyle çalışan hızlı trenler, yağmur sularının kullanımı ve benzeri projeler, bilim ve teknoloji alanında geliştirilip değerlendirilmeyi bekliyor.

İki arkadaşın birlikte geliştirdiği projede asansör rüzgar enerjisi ile çalışıyor. Basit bir pervane düzeneğini asansöre entegre eden çocuklar, asansörü bu şekilde hareket ettiriyor. Sirkenin içine karbonat katıp elde edilen karbondioksit gazı ile yanan ateş söndürülebiliyor, yeni yangın söndürme aleti elde edildi.

Azize Örensoy isimli 6. sınıf öğrencinin Japonya'daki hızlı trenleri incelerken geliştirdiği, "Manyetik alanda yürüyen araba" projesi keşfedilmeyi bekleyen çok önemli bir buluş olarak dikkat çekiyor. Mıknatısın itme ve çekme gücünden faydalanan öğrenci, müthiş bir proje ortaya koydu. Mıknatısın itici güçleri aracın kalkış noktası olurken ön kısmı ise karşıdaki çekici bölüme hızla hareket ediyor. Aracın kontrolü ise rayların altına yerleştirilen diğer mıknatıslarla sağlanıyor.

Projenin hedeflerinin başında metroların hareketi geliyor. Kapalı ray üstünde hareket eden araçların yakıta ihtiyaç duymadan mıknatıslarla harekete yardımcı olmasını sağlayan projesinin üzerinde 3 ay çalıştığını söyleyen Azize Örensoy, "Japonların hızlı trenlerini duydum, bununla ilgili projeyi sadece Japonların değil Türklerin de yapabileceğini göstermek amacıyla yaptım. Hızlı trenlere büyük bir merak duyuyorum. 3 aydır bunun üzerinde çalıştım" dedi.

Alican Baydar isimli öğrencinin bir düzenek ile yukarı ve aşağı hareket eden yazı tahtası modeli ise önümüzdeki süreçte tüm okullarda hayata geçirilebilecek bir başka proje. Özellikle kısa boylu öğrencilerin daha rahat çalışmasını sağlamayı amaçlayan hareketli yazı tahtası, ikili öğretimlerde sabah büyük sınıflara, öğleden sonra ise küçük sınıflara hitap edecek şekilde geliştirilmiş.

Öte yandan, küresel ısınma tehdidi çocukların çevresel duyarlılığının artmasına yol açıyor. küresel ısınmayı tehdit gören bir öğrenci yağmur sularını günlük yaşamda nasıl değerlendirilebileceğini düşünmüş. Geliştirdiği proje ile toplanan yağmur sularının bir kısmı tuvaletlerde kullanılırken, bir kısmı da temizlendikten sonra evlerde kullanılabiliyor.

Altıeylül İlköğretim Okulu Müdürü Mehmet Eroğlu, öğrencilerin küresel ısınmadan etkilendiğini belirtti. Okuldaki öğretme modelinin, "Okul hayatın ta kendisidir" modeli olduğunu vurgulayan müdür Eroğlu, "Çocuklarımız toplumsal olaylara çok tepkililer. Özellikle küresel ısınmayla ilgili icat, buluş veya önerilerini sergide gösterdiler. Fosil yakıtların ne kadar az kullanılırsa dünyanın daha temiz kalacağıyla ilgili çalışmalar gördük, fosil yakıtlara ihtiyaç duyulmadan enerji kaynaklarını nasıl yönetebiliriz gibi çalışmaların değişik örnekleri var. Bunların hepsi de uygulanabilir projeler. Dünyada nadiren örneklerine rastlanan modeller ile dünyada hiç uygulanmamış, fakat, uygulanabilecek çok güzel örnekler var. Özellikle Japonya'da yeni yeni dünya gündemine gelen mıknatıslı hızlı trenler. Bunlar da örnekleriyle sergimizde mevcut" dedi.
1 hafta açık kalacak bilim ve teknoloji sergisinin halka da açık olduğu bildirildi.

YORUMLARI GÖR ( 0 )

En Çok Aranan Haberler