Türkçemizde sıklıkla karşımıza çıkan ve gerek günlük konuşma dilinde gerekse yazışmalarda kullanılan kelimelerden biri misafirperver sözcüğüdür. Bu sözcük kimi yerlerde karşımıza ayrı, kimi yerlerde ise birleşik yazım şekliyle çıkmaktadır. Hal böyle olunca misafirperver yazımı ile alakalı birçok insan kafa karışıklığı yaşamakta ve sözlük sitelerini ziyaret etmektedir. İnternet ortamında sözlük yönünden en güvenilir kaynak olarak Türk Dil Kurumunun yazım kılavuzu sitesi gösterilmektedir.
Misafirperver sözcüğünün kökenini incelerden ikiye ayırıp incelememiz gerekmektedir. Misafir kısmı Arapça kökene sahipken perver bölümü ise Farsça kökene sahiptir. Hem Arapça hem de Farsça kökenden dilimize aktarılmıştır diyebiliriz. Misafir ve perver sözcüklerinin bir araya gelmesiyle ortaya çıkmış olan sözcükler, birleşik kelimeler sınıfına dâhil olmaktadır. Bu sözcük cümle içerisinde çoğunlukla sıfat haliyle kullanılır. Kelimeleri kullanmadan önce anlamlarını da bilmek önemlidir. Bu yüzden sözcüklerin yazılış ve okunuşları dışında manalarına da bakmak gerekir. Türk Dil Kurumu’nun online sözlük sitesinde kelimelerin doğru anlamlarına ulaşmak mümkündür. Bu bağlamda misafirperver TDK’ye göre manası şöyledir:
Misafirperver sözcüğü evlerinde komşusunu, eşini veya dostunu ağırlamayı sevenler için kullanılan bir tabirdir. Bu kelime sıklıkla çoğu yerde karşımıza “misafir perver” şeklinde çıkmaktadır. Tamda bu noktada misafirperver bitişik mi yazılır konusu gündeme gelmektedir. Pek çok kişi bu sözcüğü ayrı mı yoksa bitişik mi yazacağını bilememekte ve haliyle çelişkiye düşmektedir. Sözcüklerin nasıl yazıldığına dair bir fikriniz olmadığında TDK sözlüğünü ziyaret edebilirsiniz. Bu sözlük sitesi en sık ziyaret edilen ve güncel bilgiler sunan bir yazım kılavuzu niteliğindedir. Türk Dil Kurumuna göre misafirperver kelimesi her zaman “misafirperver” şeklinde yani bitişik olarak kullanılması gereken bir sözcüktür. Bu bağlamda misafirperver doğru yazılışı şu şekildedir: