ADANA (İHA) - Çukurova'da son günlerde hava sıcaklığının hızla yükselmesi ve buna paralel nem oranının artması, ekili pamuk ve mısır bitkisinde zararlı oranını artırdı.
Ziraat Mühendisleri Odası (ZMO) Adana Şube Başkanı Ayhan Barut, bu sezon buğdaydan umduğunu alamayınca 2. ürün mısıra yönelen üreticinin bir yandan ithalat, diğer yandan zararlı korkusu yaşadığını söyledi. Başkan Ayhan Barut, pamukta ortaya çıkan yeşil kurt zararlısıyla mücadele sürerken, üreticileri 2. ürün mısırda da sap ve koçan kurduna karşı uyardı. Başkan Barut, üreticilerin gelişim çağındaki mısırlarına vaktinde ilaçlama yapma ve gübre vermeleri gerektiğini belirtirken, zararlılara karşı tarlalarını sık sık ziyaret ederek gözetim altında tutmalarını istedi. Barut, üreticilerin havaların aşırı sıcak gitmesi nedeniyle mısır sulamasında arayı fazla açmamasını en fazla 13-14 günde bitkiye su verilirken, sararan yerlere gübre atılması gerektiğini kaydetti.
Çukurova'da 1. ürün mısır hasadı hızla yaklaşırken, Bakanlar Kurulu Kararnamesi'nde ithalat izni için 31 Ağustos'a kadar süre tanınmasına akıl erdiremediklerini de belirten ZMO Adana Şube Başkanı Ayhan Barut, "Bu hasat başladığında ithal mısırın da piyasaya girmesi demektir. Bu durumda yerli mısır üreticisi haksız bir rekabetle karşı karşıya kalacaktır. Mısır ürününe devlet teşvikinin çıkmaması ve geçtiğimiz yıl hasat döneminde yapılan mısır ithalatı sonucu ürününü istediği fiyata satamayan üretici, Çukurova'da bu yıl özellikle 1. üründe daha az mısır ekimi yaptı. Ovada mısır ekimi geçen yıla göre yüzde 50 azalarak 128 bin hektardan, 68 bin hektara geriledi. Mısır'da yıllık açığımız 800 bin ton ile 1 milyon 200 bin ton arasındadır. Mısır ithalatında geçen yıl ithalat kapıları sonuna kadar açılmıştı. Yapılan hataların tekrarlanmaması için yerli üreticiyi zor durumda bırakmayacak dönemlerde ithalat yapılmalıdır" diye konuştu.