Mısır koçanları ipeksi iplerden oluşur ve içerisinde 100-200 adet mısır tohumu dizilidir. Mısırın kahverengi, kırmızı ve mor taneli olarak farklı çeşitleri vardır. Ancak en popüler olanı sarı taneli olanıdır. Mısır dünyadaki en popüler tahıllardan biridir ve birçok ülkede temel gıda maddelerini oluşturur. Mısır yağı ise mısırın tanelerinden çıkartılır.
Mısırın Kalorisi ve Besin Değeri
Miktar: 100 g
Kalori (kcal): 96
Yağ (g): 1.5
Karbonhidrat (mg): 20.98
Protein (g): 3.41
Mısırın Faydaları
Mısır yüksek oranda potasyum ve karbonhidrat içerir. Aynı zamanda protein deposu olarak kabul edilen mısır, sodyum, demir, magnezyum, B6 ve B12 vitaminleri bakımından da oldukça zengindir. Şeker hastalığının önlenmesinden, göz sağlığına kadar pek çok derde deva olan mısır, eski tarihlerden bu yana alternatif tıpta kullanılmaktadır. Mısırın taneleri yüksek oranda doymamış yağ asitleri ve nişasta içerir.
1. Hemoroidi önler
1 bardak mısırda günlük alınması gereken lif miktarının %18.4'ü bulunur. Lif miktarının bu kadar yoğun olması kabızlık ve hemoroid gibi sindirim sistemi sorunlarının hafifletilmesine yardımcıdır. Tamamı tahıl olması sayesinde kolon kanseri riskini düşürür. Lif peristaltik hareketi mide suyunu ve safra üretimini uyaran bağırsak hareketlerini düzenlemeye yardımcı olur, dışkıyı katılaştırarak ishalin önüne geçer. Tüm bunların yanı sıra irritabl bağırsak sendromu (huzursuz bağırsak sendromu) ve diyare olasılığını azaltır.
2. Kanser riskini azaltır
Mısır kansere sebep olan serbest radikallerle savaşan zengin bir antioksidan kaynağıdır. Pek çok gıdanın aksine mısır piştiğinde daha fazla antioksidan içerir ve besin değeri artar. Göğüs ve karaciğer kanserine sebep olan tümörlerle mücadelede etkili olduğu gözlenen ve anti-kanserojen madde olan ferulik asit denilen zengin bir bileşen içerir. Mor mısırda bulunan antosiyaninler de kansere neden olan serbest radikalleri yok eder. Antioksidanlar, kanserli hücrelerde apoptozu uyarabilme ve sağlıklı hücreleri etkilemeden kanserin birçok tehlikeli formunu azaltabilme yeteneğine sahiptirler.
3. Diyabeti kontrol altına alır
Dünyada son 10 yılda şeker hastalığı giderek artmıştır. Şeker hastalığının ortaya çıkmasındaki en büyük neden ise beslenme şeklidir. Yapılan çalışmalarda mısır tanelerinin tüketilmesinin, insüline bağımlı olmayan diyabetin tedavisine yardımcı olduğunu ve mısırdaki fenolik fitokimyasalların varlığına bağlı olarak hipertansiyona karşı etkili olduğu gözlenmiştir. Bu fitokimyasal maddeler vücuttaki insülin emilimini ve salınımını düzenler. Bu da diyabetik hastaların normal bir yaşam sürdürmelerine yardımcı olur.
4. Göz ve cilt sağlığını korur
Makula dejenerasyonu ve katarak dünyanın en yaygın görme bozuklukları ve körlüğün ana nedenleri arasındadır. Mısırın içeriğinde bulunan zeaxanthin ve lutein gibi antioksidanların özellikle de karotenoidlerin, göz sağlığı için önemli faydaları bulunur. Lutein ve zeaksantin, mısırdaki baskın karotenoidlerdir ve toplam karotenoid içeriğinin yaklaşık% 70'ini oluştururlar. Bununla birlikte, beyaz mısırda bu düzeyler genellikle düşüktür. Karotenoidlerin kandaki yüksek seviyeleri hem makula dejenerasyonu hem de katarakt riskinde azalma ile ilişkilidir. Mısırın cilde faydaları ise çoğunlukla cilt üzerindeki siyah noktaların giderilmesine yöneliktir. Bununla birlikte gözeneklerin kapanmasını sağlayarak pürüzsüz bir cilde kavuşmaya yardımcı olur. Cilt ve göz sağlığını korumak için günde 100-200 gr mısır tüketmek yeterlidir.
5. Kalbi korur
Yapılan araştırmalarda özellikle mısır yağının, kolesterol seviyelerinde anti-aterojenik bir etki gösterdiğini ve çeşitli kardiyovasküler hastalıkları önlediği gözlenmiştir. Mısır yağı kalp sağlığını korumanın en iyi yoludur. Çünkü yağ asidi oranı en ideal seviyededir. Bu yüzden yemeklerde tüketilmesi tavsiye edilir. Mısır yağının içinde bulunan omega-3 yağ asitleri, zararlı kötü kolesterolü yok ederek vücudun yağ tutan bölgelerinde konuşlanır.
Mısırın farklı formları ve mısırdan elde edilen ürünler sağladıkları fayda anlamında farklılık gösterir.
- Patlamış mısırın faydaları: Patlamış mısır genellikle sinema salonlarında film eşliğinde yenilen bir atıştırmalık olarak bilinir ancak eğer sağlıklı ortamda hazırlanır ve yağı tek sefer kullanılırsa sağlık açısından fayda sağlar. Patlamış mısır kolesterol seviyelerini dengeler. İçerisinde bulunan lifler tokluk hissine sebep olur ve kilo vermeye yardımcıdır. Patlamış mısır ishal yapar mı? Sindirim sistemi sağlığına destek olan patlamış mısır, kabızlığı önleme konusunda oldukça başarılıdır. Bu yüzden eğer fazla tüketilirse ishale sebep olabilir.
- Mısır püskülünün faydaları: Özellikle çayı yapılan mısır püskülü yatıştırıcı ve terapötik özellik içerir. Mısır püskülü K, G ve C vitamini açısından zengindir. Çayı özellikle kabızlığa iyi gelir. En önemli faydası ise, idrar yolu enfeksiyonlarını giderici etkilere sahip olmasıdır. Aynı zamanda böbrek sağlığının da korunmasına katkıda bulunur.
- Haşlanmış süt mısırın faydaları: En önemli faydası obeziteyi önlemeye yardımcı olmasıdır. Haşlanmış süt mısır kilo vermeye yardımcıdır. Bunun sebebi haşlanmış mısırın bağırsak sistemini hareketlendirmesidir. Peki haşlanmış mısır mideye dokunur mu? Haşlanmış mısırın sindirimi diğer mısır çeşitlerine göre daha zordur. Bu yüzden mide problemi yaşayan kişilerin dikkatli tüketmesi gerekir. Haşlanmış mısır aşırı tüketilirse gaz problemlerine neden olarak bağırsaklara zarar verebilir. Peki süt mısırda şeker var mı? Süt mısırda, diğer mısır çeşitlerine oranla 2 kat daha fazla şeker vardır. Hasatın hemen ardından ön soğutma ve paketleme işlemleri yapılır, bu işlemler çok önemlidir. Çünkü bu işlemlerin gecikmesi mısır tanelerindeki şeker oranının düşmesine sebep olur.
- Haşlanmış mısırın suyunun faydaları: Tamamıyla organik bir su olan mısır suyu romatizmal ağrıların giderilmesinde etkilidir. İdrar yolu enfeksiyonlarının giderilmesinde etkili olan mısır suyu zayıflama konusunda da diyetisyenlerin önerdiği bir içecektir.
- Çiğ mısırın faydaları: Pişmiş halinden daha fazladır. Çiğ olarak tüketilen yiyeceklerin, pişirilerek tüketilen yiyeceklere göre daha sağlıklı olduğu yapılan araştırmalarla da ortaya konmuştur. Daha uzun bir hayat sürmeyi sağlarken, kişiye enerji verir. Pişirilen her yiyecek ilk olarak suyunu kaybeder. Mısırı haşlamak, közlemek ya da pişirmek de sahip olduğu mineral ve vitamin değerini azaltabilir.
- Mısır unu faydaları: Özellikle cilt sağlığında etki gösterir. Cilt maskelerinin yapımında sıklıkla mısır unu tercih edilir.
- Mısır ekmeğinin faydaları: Karbonhidrat ağırlıklı olsa da diğer ekmeklere oranla daha fazla protein içerir. Lif yönünden de zengin olduğu için hazmı kolaydır. Aynı zamanda mısır ekmeğinin içerisinde mısır yağı bulunduğu için kolesterol düzeylerinin normal seviyede kalmasına yardımcı olur.
Mısırın Zararları
- Mısır fazla tüketilirse astım hastalarında atak geçirme sıklığını arttırabilir.
- Aşırı tüketilirse ishale sebep olabilir ve mideye zarar verebilir.
- Diyabet hastalarında yan etkilerin görülmesine sebep olabilir. Mısırın yeterli miktarda tüketilmesi kan şekerini dengelerken aşırı tüketimi kan şekeri seviyesini yükseltebilir.
- Fazla tüketimi diş çürümelerine neden olabilir.
- Süt mısırın zararları çok çabuk mikrop üretebilmesidir. Süt mısırın yapılış koşulları oldukça önemlidir. Özellikle dışarıda satılan süt mısırların tercih edilmemesi daha doğru olur. Süt mısır aynı zamanda guatr hastaları için de zararlı olabilir. Bu yüzden uzmanlar, guatr hastalarının süt mısır tüketimini onaylamamaktadır.
- Konserve mısırın faydalarından ziyade zararlarından bahsetmek daha yerinde olur. Çünkü pratikliği dışında ekstra bir faydası yoktur. Konserve mısır vb. ürünler sağlığı tehdit eden kanserojen madde içerebilirler. Bu yüzden endüstriyel koşullarda üretilen bu ürünlerin besin değerini de yok ettiği tahmin ediliyor. Konserve yerine taze mısır tercih edilmesi sağlık açısından çok önemlidir.