Mısır Havayolları'na ait bir yolcu uçağı kaçırılıp Kıbrıs Rum Kesimi'ndeki Larnaka Havaalanı'na indirildi. Hava korsanı uçaktaki yolcuları ve mürettebatı bölüm bölüm serbest bıraktı. Uçaktan son olarak dört kişi çıktı. Bu kişilerden birinin kokpit penceresinden atladığı görüldü.
Mısırlı eski bir askeri istihbarat subayı olduğu açıklanan Seyfettin Mustafa isimli hava korsanı son olarak kendisi teslim oldu.
Uçakta ilk andaki kişi sayısına ilişkin çelişkili haberler geldi. Güney Kıbrıs basını, uçakta 55 yolcu ve yedi mürettebat olduğunu duyurdu. Bazı kaynaklar ise uçaktaki yolcu sayısını 81 olarak verdi. Reuters'a konuşan güvenlik kaynakları, uçaktaki yolcular arasında 10 ABD, 8 İngiliz vatandaşının bulunduğunu söyledi.
Reuters sivil havacılık yetkililerine dayandırdığı haberinde kaçırılan yolcu uçağının Airbus A320 tipi olduğunu bildirdi. Hava korsanı pazarlıklar sürerken yolcu uçağındaki yolcuların ve mürettebatın tahliyesine bölüm bölüm izin verdi.
Mısır Sivil Havacılık Bakanlığı yaptığı açıklamada, Pilot Ömer el Gammal'ın üzerinde intihar yeleği olduğunu söyleyen bir yolcu tarafından tehdit edildiğini duyurdu.
İsrail ordusundan bir kaynağın açıklamasına göre; İsrail uçak kaçırma olayının ardından önlem olarak hava sahasında savaş uçaklarını uçurdu.
VİDEO | #Mısır uçağında 4 'yabancı' yolcu ve mürettebat dışında herkes serbest bırakıldıhttps://t.co/qGO4hQD8pg pic.twitter.com/EhfatJWbhZ
— Mynet (@mynet) March 29, 2016
HAVA KORSANINDAN ESKİ EŞİNE ARAPÇA MEKTUP
AFP'nin polise dayandırdığı habere göre; hava korsanı yerel saatle 08:30'da kuleyle iletişime geçti ve uçağa 08:50'de iniş izni verildi. Olay sonrası Larnaka Havalimanı kapatıldı ve havalimanına bir kriz ekibi sevk edildi
Hava korsanı yazdığı 4 sayfalık Arapça mektubun Rum Kesimi'nde yaşayan bir kadına verilmesini istedi. Mısırlı olduğu açıklanan hava korsanının mektup yazdığı kişi eski eşi çıktı. Rum Kesimi'nde yaşayan eski eş havalimanına getirildi.
Daha önce uçağı kaçıran hava korsanının İskenderiye Üniversitesi Veterinerlik Fakültesi'nde öğretim üyesi olarak görev yapan İbrahim Samaha olduğu açıklanmıştı. Ancak bu bilgi yalanlandı.
Mısır Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü Ala Yusuf hava korsanının isminin Seyfettin Mustafa olduğunu söyledi. Seyfettin Mustafa'nın eskiden Mısır askeri istihbaratında subay olarak görev yaptığını ve Mısır Cumhurbaşkanı Abdülfettah el Sisi’nin muhalifleri arasında yer aldığı iddia edildi.
Güney Kıbrıs devlet televizyonu, hava korsanının Mısır'daki kadın tutukluların serbest bırakılmasını talep ettiğini aktardı.
İSTANBUL'A GELMEK İSTEDİ
Associated Press'in haberine göre; Mısır hükümet sözcüsü, Mısır Havayolları'na ait uçağı kaçıran hava korsanının İstanbul'a gitmek istediğini söyledi. Ancak pilot yeterli benzin olmadığını belirterek, uçağı Güney Kıbrıs'a indirdi.
HAVA KORSANININ ÜZERİNDE PATLAYICI BULUNMADI
Öte yandan, Güney Kıbrıslı yetkililer Mısır uçağını kaçıran korsanın üzerinde patlayıcı bulunmadığını açıkladı. Yetkililer, hava korsanının üzerindeki düzeneğin sahte olduğunu açıkladı.
Güney Kıbrıs Dışişleri Bakanı Ioannis Kasoulides, Mısır uçağını kaçıran Mısırlı Şerif El Din Mustafa'nın gözaltına alındığını ve eylemin "ölü ya da yaralı olmadan, kimse zarar görmeden" sonlandırıldığını açıklamıştı.
Lefkoşa'da bir basın toplantısında konuşan Kıbrıslı yetkililer, gözaltındaki korsanın akıl sağlığından şüphe duyduklarını ve tutarsız davranışlar sergilediğini belirtti.
RUS YOLCU UÇAĞI MISIR'DA DÜŞÜRÜLMÜŞTÜ
31 Ekim 2015'te Mısır'ın turizm kenti Şarm El Şeyh kentinden kalkan Rus Kogalymavia Havayolları'na ait yolcu uçağı, kalkıştan 23 dakika sonra, Mısır'ın kuzeyindeki Sina Yarımadası'nda düşmüş, Airbus A-321 tipli yolcu uçağındaki 7'si çocuk, 7'si mürettebat 224 kişi hayatını kaybetmişti.
Rus istihbarat servisi, Mısır'ın Sina yarımadası üzerinde düşen Rus yolcu uçağının terör saldırısı sonucu düştüğünü duyurmuş, saldırıyı IŞİD üstlenmişti.
38 YIL ÖNCE BENZER OLAY
Larnaka’ya kaçırılan Mısır Havayolları’nın uçağı, akıllara 38 yıl önce yaşanan olayı getirdi. 1978 yılının Şubat ayında yine benzer bir kaçırılma olayı yaşandı.
Larnaka Havalimanı’nda, Kıbrıs Havayolları’na ait bir DC8 tipi uçak kaçırılmıştı. İki Arap tarafından kaçırılan uçakla ilk teması havalimanı yetkilileri kurdu.
Yolcular serbest bırakıldı. Ancak uçakta 15 kişi tutuluyordu. Yakıt alan uçak Suriye’ye gitmek üzere havalandı. Ancak uçak Suriye’ye indirilmedi. Suudi Arabistan da uçağı kabul etmeyince DC8 tipi yolcu uçağı yeniden Larnaka’ya inmek zorunda kaldı.
Bir taraftan hava korsanlarıyla müzakereler sürerken, Mısır’dan 777. Tabur’dan özel komandolar geldi. Mısırlı komandolar, Güney kıbrıs yönetiminin itirazlarına karşın uçağa operasyon başlattı. Ancak Rum güvenlik güçleri buna karşı çıktı. Operasyon ve karmaşa sırasında 15 Mısırlı öldü.
1985 yılında ise bir başka olay daha yaşandı. Mısır Havayolları’nın uçağı Malta’ya kaçırıldı. Mısırlı komandolar uçağa operasyon düzenledi ve bu operasyon 59 kişinin ölmesine yol açtı.