HABER

"Mısır ilerlemiş bir devlet olmayı hak ediyor"

Mısır'da askeri darbeyle görevinden uzaklaştırılan seçilmiş Cumhurbaşkanı Muhammed Mursi döneminin Planlama ve Uluslararası İş Birliği Bakanı Amr Derrac: - "Mısır'da o dönemde (devrik Cumhurbaşkanı Hüsnü Mübarek dönemi) yolsuzluk, despotluk ve baskı vardı. Mısır, bunu hak etmiyor. Mısır, maddi ve beşeri imkanlar da dahil ilerlemiş bir devlet olmayı hak ediyor" - "Gençler önceden planlayarak 25 Ocak'ta (sokaklara) çıktı, 3 gün boyunca baskı gördü ve bazı göstericiler caddelerde öldürüldü" - "İnsanlar başlangıçta baskıcı güvenlik uygulamalarını protesto etmek için çıktılar ama baskı artınca protestolar 2-3 gün içinde devrime dönüştü"

İSTANBUL (AA) - HALİS AKYILDIZ - Mısır'da askeri darbeyle görevinden uzaklaştırılan seçilmiş Cumhurbaşkanı Muhammed Mursi döneminin Planlama ve Uluslararası İş Birliği Bakanı Amr Derrac, devrik Cumhurbaşkanı Hüsnü Mübarek dönemine ilişkin, "Mısır'da o dönemde yolsuzluk, despotluk ve baskı vardı. Mısır bunu hak etmiyor. Mısır, maddi ve beşeri imkanlar da dahil, ilerlemiş bir devlet olmayı hak ediyor." dedi.

Tunus'ta halk hareketleri ve eylemlerle başlayan ve ardından Mısır'a sıçrayan Arap Baharı rüzgarının ikinci ayağı olarak kabul edilen Mısır 25 Ocak Devrimi'nin üzerinden 8 yıl geçti.

Amr Derrac, 25 Ocak Devrimi'nin 8. yılı dolayısıyla AA muhabirine yaptığı değerlendirmede, devrimin gençlerin planlaması ve düzenlemesiyle başladığını söyledi.

Gençlerin siyasi parti veya grup hareketi dışında olduklarını dile getiren Derrac, "Bu gençler önceden planlayarak 25 Ocak'ta (sokaklara) çıktı, 3 gün boyunca baskı gördü ve bazı göstericiler caddelerde öldürüldü." diye konuştu.

Derrac, gençlerin gösterilere katılmak için sosyal medya üzerinden birbirlerine çağrıda bulunduklarını belirtti.

- "Protestolar, devrime dönüştü"

Protestolarda çok sayıda insanın bulunduğunu ifade eden Derrac, "1 ve 2 Şubat, tarihi bir gün. Hırsız ve yol kesen baltacıların, Tahrir Meydanı'na saldırısı vardı. O gece meydanda 3 bin kişi vardı, kahramanca direndiler. Sonraki gün çok sayıda insan meydana çıkıp her yerde protesto düzenledi. O vakitten sonra halk kalabalığına karşı gelmek ümitsizdi. Bir hafta boyunca yalan oyalamaların sürmesi sonucu, halkın baskısı altında Hüsnü Mübarek, ümitsizce istifa edip görevini orduya devretti." değerlendirmesinde bulundu.

Derrac, Mübarek dönemine ilişkin, "Mısır'da o dönemde yolsuzluk, despotluk ve baskı vardı. Mısır bunu hak etmiyor. Mısır, maddi ve beşeri imkanlar da dahil ilerlemiş bir devlet olmayı hak ediyor. Diktatör yönetim, insanların 25 Ocak'ta sokaklara çıkmasına neden oldu. İnsanlar başlangıçta baskıcı güvenlik uygulamalarını protesto etmek için çıktılar ama baskı artınca protestolar, 2-3 gün içinde devrime dönüştü. İnsanlar dışarıda. Bunun tek çözümü sistemin tamamen değişmesi. Bu yüzden diktatör Hüsnü Mübarek çekilene kadar barışçıl protestolarına 28 gün boyunca devam ettiler." ifadelerini kullandı.

Halkın 2011 Ocak ayında değişime başladığını, ancak baskının etkisi altında halkın sesinin anlaşılmadığını söyleyen Derrac, "İnanıyorum ki yakın zamanda halk, tekrar haklarını ve demokrasiyi talep edecek." dedi.

- 25 Ocak Devrimi

Mısır'ın başkenti Kahire'de, 25 Ocak 2011'de Yüksek Mahkeme'nin önünde başlayan eylemler, kısa sürede büyümüş ve daha sonra göstericiler Tahrir Meydanı'na akın etmişti.

Mısırlılar ülke genelinde işsizlik, yolsuzluk ve baskıcı yönetim gibi sorunların sorumlusu olarak gördükleri dönemin Cumhurbaşkanı Hüsnü Mübarek karşıtı gösteriler düzenlemeye başlamıştı. Güvenlik güçleri ve "baltacı" adı verilen rejim yanlısı grupların, gösterileri şiddet kullanarak bastırma girişimleri sonucu çok sayıda protestocu hayatını kaybetmişti.

Mübarek, 11 Şubat 2011'de, 30 yıldır sürdürdüğü görevinden istifa ettiğini ve görevini orduya devrettiğini açıklamıştı.

En Çok Aranan Haberler