YURTHABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Mısır Üretiminde Yeni Dönem

Amerikan çiftçisinin uzun yılardır başta mısır ve pamuk olmak üzere birçok tarla bitkisinde kullandığı sıvı...

Amerikan çiftçisinin uzun yılardır başta mısır ve pamuk olmak üzere birçok tarla bitkisinde kullandığı sıvı gübre aplikatörü sistemleri, Türkiye'de ilk kez Çukurova çiftçisinin hizmetine sunuldu.

Adana'nın merkez Seyhan ilçesinin Çaputçu köyünde gerçekleştirilen ve çok sayıda Çukurovalı çiftçinin katıldığı etkinlikte, Adana Çiftçiler Birliği Genel Sekreteri Oana Çorat'a ait 250 dekarlık mısır tarlasının 40 dekarlık bölümündeki ekim yeni sistemle, sıvı gübre kullanılarak yapıldı.

Gübre üretiminde Amerika'nın lider firması Actagro'nun 7 yıldır Türkiye ve Ortadoğu temsilciliğini yapan Hekagro Genel Müdürü Enis Hekimoğlu, yeni sistemle yapılan mısır ekimini çiftçilere uygulamalı olarak anlatırken, bu sistemin Türkiye'de ilk kez Çukurova çiftçisinin hizmetine getirildiğini bildirdi.

Hekimoğlu, yeni sistemde mısır tohumları toprakla buluşurken sıvı gübrenin de beraberinde dökülerek birim alandan elde edilen ürün miktarı yüzde 15 oranında artırılırken, kalitenin de üst seviyelere çıkarıldığını ifade etti.

Dekara 30-40 kilogram yüksek tuz, ağır metal ve klor içeren fosforlu gübrelerin topraklara ve yeraltı sularına zarar verdiğini belirten Hekimoğlu, kansorejen içerikli maddeler yerine sıvı gübrelerin traktörün arkasındaki mibzerin üst kısmına yerleştirilen özel apart aracılığıyla toprakla buluşturulduğunu anlattı.

Hekimoğlu, yeni sistemde en az yüzde 50 daha az kimyasal gübre kullanılacağını vurgulayarak, şöyle devam etti:

'Bunun yanında toprakta bağlanmayan fosfor, çinko kaynağı ile yüksek etkili gübreleme imkanı bulunmaktadır. Sıvı gübre tıpkı bebek maması gibi narin tohumları daha rahat besleyebilmektedir. Bu gübre özellikle pamuk ekimlerinden itibaren 15 gün boyunca kaymak tabakası oluşumunu da engelliyor. Yüzde yüz çimlenme, eken ve homojen bitki çıkışlarının yanı sıra bu sistemin kullanım kolaylığı da ayrıca çiftçiyi rahatlatıyor. Yeni sistemde rekolte yüzde 15 arterken, kalite de en üst seviyeye çıkıyor. Bu sistemde ayrıca toprak da korunarak, verimliliğinin uzun yıllar sürmesi sağlanıyor.'

Çiftçi Oana Çorat ise, tarlasının 40 dönümünde yeni sistemle yapılan ekimin hasadının ardından eski yöntem ekimle aradaki farkın net bir şekilde görülebileceğini kaydetti.

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

En Çok Aranan Haberler