HABER

Mısır'da kanlı gece: 30 ölü

Mısır’da cuma namazı sonrası bir grup, ordu müdahalesiyle görevden alınan devrik Cumhurbaşkanı Muhammed Mursi'nin bir süre tutulduğu kışlaya yürüyünce çatışma çıktı.

Mısır'da kanlı gece: 30 ölü

Tahrir yakınlarında da Mursi yanlıları ve karşıtları çatıştı. Ülke genelindeki çatışmalarda 30 kişi hayatını kaybederken, en az 500 kişi de yaralandı.

Mursi yanlılarının "Ret Cuması" adıyla gösteriler düzenlediği Mısır'da dünkü olaylarda 30 kişi öldü. Aşırı dinci Selefiler, Mursi’nin göreve dönüşü için referandum formülü önerdi. Yönetime el koyan ordu ise İslamcı militanların saldırıları nedeniyle tansiyonun arttığı İsrail sınırındaki Sina’da OHAL ile meşgul. Mısır ordusunun Mursi’yi gözaltına aldığı başkent Kahire’deki Cumhuriyet Muhafızları kışlası önünde dün askeri araçlarla alınan yoğun güvenlik önlemlerine rağmen Mursi yanlılarının gösterisine on binlerce kişi katıldı. Büyük bir grup, “Vatan hainleri” ve “Bizim cumhurbaşkanımız Mursi” sloganlarıyla kışlaya yürümeye başlayınca silah sesleri duyuldu. En az 4 kişi askerin açtığı ateşte öldü, 30’a yakın kişi yaralandı. Ölenlerden birinin başından hedef alındığı açıklandı. Mursi’nin ise bilinmeyen bir yerde ev hapsine alındığı ve kışlada olmadığı sanılıyor.

Tahrir yakınında çatışma

Kahire’deki Adeviye Meydanı’nda düzenlenen Mursi’ye destek gösterisinde konuşan Müslüman Kardeşler lideri Muhammed Bedii, “Mursi dönene kadar meydanlardan ayrılmayacağız. Cumhurbaşkanımızdan vazgeçmeyiz. Canımız ona feda olsun“ dedi. Bedii’nin konuşması sonrası Mursi yanlıları devlet televizyonuna yürüdü. Muhalifler ise yine Tahrir Meydanı’na indi. Bu arada Tahrir yakınlarındaki 6 Ekim Köprüsü’nde Mursi yanlıları ve karşıtlarının karşı karşıya gelmesi üzerine en az 2 kişi öldü, onlarca kişi yaralandı. Çatışmaların büyümesi üzerine ordu müdahale etti. İskenderiye’deki çatışmalarda da 12 kişi öldü. Yetkililer, ülke genelinde dünkü çatışmalarda en az 30 kişinin hayatını kaybettiğini, en az 500 kişinin yaralandığını duyurdu. Müslüman Kardeşler’in yasaklanması halinde oyları kendisine çekmeyi hedefleyen İslami Cemaat ise, dün beklenmedik bir çıkış yapıp Mursi’nin akıbetinin referanduma sunulmasını önerdi. Buna göre ilk seçenek Mursi’nin göreve dönmesi, ikincisi ise ordunun yol haritası olacak.

Ordu müdahalesinin ardından gözaltına alındığı bildirilen Bedii, dün Adeviye Meydanı'nda ortaya çıktı.

SİNA’DA OHAL’E DOĞRU

Gözaltındaki Müslüman Kardeşler liderlerinin sayısı 35’e yükselirken, örgütün iki numaralı ismi Hayrat el Şatır da dün gözaltına alındı. İsrail ve Gazze sınırındaki Sina’da ise tansiyon artıyor. İslamcı militanların dün sabah bölgedeki havalimanına saldırıp 1 askeri öldürmesinin ardından olağanüstü hal hazırlığı yapan ordu operasyon düzenledi. Militanlar Sina’nın kuzeyinde de valilik binasına saldırdı, 5 polis öldürüldü. Afrika Birliği ise Mısır’ın üyeliğini anayasal düzen yeniden tesis edilene dek askıya aldı.

Avrupa Konseyi Endişeliyiz

AVRUPA Konseyi Genel Sekreteri Thorbjon Jagland, dünya medyasında sadece Hürriyet ve El Cezire’ye Mısır’daki durumu değerlendirdi. Jagland şu ifadeleri kullandı: “Mısır Cumhurbaşkanı Mursi göreve demokratik yollardan gelmişti, ama gidişi öyle olmadı. Demokratik yollardan seçilmiş bir liderin nedeni ne olursa olsun ordu tarafından görevden uzaklaştırılıp tutuklanması konusundaki endişelerimizi ifade etmek zorundayız. Bu yüzden bundan sonraki adımlar çok önemlidir. Mısır’ın gerçek bir demokrasinin temellerini atacak bir anayasanın yolunu açacak barışçı bir siyasi sürece ihtiyacı var. Bu seçim sandıkları kapandığında biten değil, işleyen, katılımcı bir demokrasiyi her seviyede, her zaman garanti eden bir süreç olmalı.

Ilımlı İslamcılığı ‘satmak’ zorlaştı

MISIR’daki darbe, New York Times’a göre diğer Arap Baharı ülkelerindeki İslamcıları da etkiledi. Gazeteye konuşan Libyalı aşırı İslamcı Şeyh Ebu Sidra, Bingazi’deki militanlara silah bıraktırıp demokrasiye teşvik etmesinin artık daha zor olduğunu belirterek “Şeriat istiyorsanız gelin seçimlere girin derdim. Artık bunu insanlara satabileceğimi mi sanıyorsunuz” dedi. New York Times, Tunus ve Mısır’ın yanı sıra Türkiye’de de “İslamcı partilerin iktidar paylaşımı, kentsel planlama ve kamu güvenliğinde, hükümet olmanın laik uygulamaları konusunda kriz yaşadığını” savundu.

Ankara’nın talebini biliyoruz ama Mısır halkını dinleyeceğiz

Mısır’da ordu, demokrasiye yeniden geçiş sürecinin zor olacağını, ancak 24 saat içinde bir başbakan belirlenmesi ve yol haritasının netleşmesiyle uluslararası alandaki endişelerin giderileceğini düşünüyor. El Ehram gazetesine konuşan askeri bir kaynak şu ifadeleri de kullandı: “Umduğumuz desteği bulduğumuzu söyleyemem. Türk ve Tunus liderliklerinin, sembolik bir nitelikte de olsa Mursi’nin görevine iadesini istediğini biliyoruz. Mısır halkının buna karşı olduğunu da biliyoruz. Biz halkın iradesini izleyeceğiz. Yaz sonuna seçim yasasını hazırlayıp genel seçime ilerlersek doğru yola girdik demektir.”

El Ehram’ın önceki gün ordunun Mursi’ye, Türkiye, Katar ya da Yemen’e gitmesi teklifinde bulunduğu ama kendisinin reddettiği yolundaki haberi kafa karışıklığı yarattı. CNN, Mursi’ye yurtdışı çıkış yasağı koyulduğuna dair resmi ajans MENA ile EgyNews’daki haberleri hatırlatarak, El Ehram’ın iddiasının bu haberlerle çeliştiğini belirtti.

Çatışma çıkaran poster

AFP, 3 göstericinin öldüğü çatışmanın bir Mursi taraftarının kışlanın önündeki dikenli tellere devrik liderin posterini asmak istemesi üzerine çıktığını bildirdi. Mursi yanlısının ateş açılmadan önce uyarıldığını belirten AFP muhabiri, protestocuların olduğu taraftan da kurşun sıkıldığını söyledi.

En Çok Aranan Haberler