HABER

Mısır'da Mursi devrildi!

Mısır Cumhurbaşkanı Muhammed Mursi devrildi. Açıklamayı, yönetime el koyan Mısır Ordusu Genelkurmay Başkanı Sissi yaptı. Ardından Mursi de, "Darbeyi reddediyorum, halkı direnişe çağırıyorum" dedi.

Mısır'da Mursi devrildi!

Genelkurmay Başkanı açıklamasında şu görüşlere yer verdi.

MISIR HALKININ TALEPLERİ REDDEDİLDİ

Şimdiye kadar birçok çağrı yapıldı. Mısır askeri stratejik bir yardım da sundu. Karşılaştığımız büyük zorluklar ve tehditlerin üzerinden gelebilmek için sosyal güvenlik ve politik açıdan çağrıda bulundu. Askeri kuvvetler bölünmenin, gerginliğin, çatışmanın olmamasını istiyor. Mevcut krizden çıkabilmek için bütün çağrıları yapıyor. Askeri tarafın göstermiş olduğu talepler 21-22 Haziran'da görüşlerini bildirmiş olduk. Her türlü devlet mercii tarafından askerin görüşleri reddedilmiş oldu. Mısır'daki kitlelerin de istekleri ve talepleri reddedilmiş oldu. Bizim amacımızın uzlaşmadır, insanların umudunu, güvenini sağlamaktır. Başkanın dün yapmış olduğu konuşma ve bunun öncesindeki süreçler kitlelerin taleplerini karşılanmadığını gösteriyor.

TEKNOKRAT HÜKÜMETİ OLUŞTURULABİLİR

Mısır'da bir yol haritası çizilmelidir. Bu yol haritasında çeşitli konular vardır. Bunlar arasında Anayasa'nın askıya alınması vardır. Anayasa Mahkemesi Başkanı'nın da aynı şekilde bu süreçten geçmesi gerekmektedir. Erken seçimin açıklanması gerekmektedir. Yeni başkan seçilene kadar ara bir hükümetin oluşturulması gerekmektedir. Bu ara dönemdeki kararnameler çıkarılmalıdır. Teknokrat bir hükümet oluşturulabilir. İlgili tüm süreçleri yönetmesi gerekmektedir.

ULUSAL BİR UZLAŞMA SAĞLANMALIDIR

Tüm ölçekteki ilgili değiştirme süreçlerinin Anayasa çerçevesinde gerçekleşmesi gerekmektedir. Askeri Yüksek Şura, parlamenter seçimlere bu yolda gitmeli ve de parlamenter seçimlerin sürecini başlatmalıdır. Etik bir başlık altında medyanın özgürlüğü, halkların özgürlüğü dikkate alınarak bunlar yapılmalıdır ki, gençlere yetki verilebilsin ve de karar verme süreci sağlıklı bir şekilde değerlendirilebilsin. Ulusal bir uzlaşma gerçekleştirilebilsin. Her taraftan kişilerin katılımıyla gerçekleştirilsin.

HALKIMIZIN GÜVENLİĞİ SAĞLANMALIDIR

Mısır Askeri Kuvvetleri ayakta duracaktır, İçişleri ve Güvenlik Bakanlığı'yla iletişim içerisinde olacaktır. Huzurlu ve barışçıl bir ortam içerisinde bu sürecin gerçekleştirilmesi hedeflenmektedir. Askeri kuvvetler, polis ve de yargı personeli bu noktada kendini adamıştır. Halkların güvenliğini, emniyetini ve refahını sağlamak için kendini adamıştır ve de bunun savunmasını yapmaktadır.

Bu arada, bazı kaynaklar, darbeyi kabul etmediği bildirilen Mursi'nin ev hapsinde tutulduğu ileri sürerken, El Ahram gazetesi ise darbe'ye karşı çıkan Mursi'nin gözaltında olduğunu ve Mursi'nin güvenlik güçleri tarafından bilinmeyen bir yere götürüldüğünü iddia etti.

Mısır Cumhurbaşkanlığı'ndan yapılan açıklamada, 'Mursi darbeyi kabul etmiyor, halkı karşı durmaya çağırıyor' denildi.

Ayrıca Mısır resmi haber ajansı, kurulacak geçiş hükümetinin ardından parlamento ve cumhurbaşkanlığı seçimleri yapılacağını açıkladı.

Mısır ordusu, Mursi'nin ofisinin bulunduğu kışlanın etrafında dikenli tel ve barikat kurdu. Öte yandan, ordunun, devlet televizyonu binasını zırhlı araçlarla koruma altına aldığı bildirildi. Canlı yayın departmanında görevli personel hariç kanal çalışanlarının binayı terk ettiğini belirtildi. Üst düzey komutanların katıldığı olağanüstü toplantı devam ediyor. Mısır ordusu sosyal paylaşım sitesi Facebook'taki sayfasında, siyasi uzlaşı için verdiği 48 saatlik sürenin dolmasının ardından gerekli açıklamanın yapılacağını ancak bunun vaktinin belli olmadığını duyurdu.

MURSİ'YE SEYAHAT YASAĞI

Öte yandan Mısır ordusu, Cumhurbaşkanı Muhammed Mursi ve Müslüman Kardeşler liderleri için seyahat yasağı getirdi. Çok sayıda asker ve zırhlı aracın da Mısır Başkanlık Sarayı önünde beklediği kaydedildi.

Cumhuriyet muhafızlarının da askerlere karşı, Mursi'nin bulunduğu kışlada barikat kurduğu belirtiliyor. Mursi'nin ise saray yerine muhafızların barakasında çalışmalarına devam ettiği ileri sürüldü.

'MURSİ'NİN NEREDE OLDUĞUNU BİLMİYORUZ'
Cumhurbaşkanı Mursi'nin yardımcısı yaptığı açıklamada Mursi'nin nerede olduğunu bilmediklerini ifade etti. Mursi'nin Ulusal Güvenlik Danışmanı, konuyla ilgili yaptığı açıklamada "askeri darbenin yolda olduğunu" söyledi.

'ŞİDDETE BAŞVURMAYIN'
Mursi, akşam saatlerinde halka hitaben yaptığı açıklamada "Darbeye karşı barışçıl şekilde direnin, asla şiddete başvurmayın" ifadelerini kullandı.

KOALİSYON HÜKÜMETİ ÖNERİSİ
Cumhurbaşkanı Muhammed Mursi ise gelişmeler öncesinde siyasi krizden çıkış için bir koalisyon hükümeti önerdi.

Reuters'ın haberine göre Cumhurbaşkanlığı tarafından yapılan açıklamada, Mursi'nin bir uzlaşı üzerinde çalıştığı da belirtildi.

Cumhurbaşkanlığından yapılan açıklamada "yeni bir koalisyon hükümetinin çözümün bir parçası olabileceği" belirtildi. Açıklamada, Mursi'nin istifası ve yeniden seçim yapılması gibi muhalefet taleplerinden bahsedilmedi.

Açıklamada ayrıca "bunun ötesinde bir uzlaşma önerisi ortaya konulmayacağı" da kaydedildi. Muhalefetin isteğinin aksine Mursi'nin istifa etmeyi ise reddettiği belirtiliyor.

KOMUTANLAR MUHALİFLERLE BULUŞTU

Mısır'da ordunun, krizin son bulması için taraflara verdiği 48 saatlik sürenin dolmasına az bir zaman kala Savunma Bakanı ve Genelkurmay Başkanı Abdulfettah El Sisi'nin, kuvvet komutanlarının da katıldığı toplantıda muhalif ve dini liderlerle bir araya geldiği bildirildi.Anadolu Ajansı'nın haberine göre, toplantıya muhalif Ulusal Kurtuluş Cephesi (UKC) liderlerinden Uluslararası Atom Enerjisi Kurumu eski Başkanı Muhammed el Baradey, El Ezher Şeyhi Ahmed el Tayyib, Mısır Kıpti Ortodoks Kilisesi Patriği Kardinal Tovadros ve Nur Partisi Genel Başkanı Celal Merra katıldıİktidardaki Hürriyet ve Adalet Partisi (HAP) ise davet edildiği halde toplantıya temsilci göndermediği belirtildi.

KABİNEDE İSTİFALAR

Öta yandan Cumhurbaşkanı Mursi üzerindeki baskı, kabinesinden 6 bakanın istifasıyla daha da artmış durumda.İstifasını sunanlar arasında Dışişleri Bakanı Kâmil Amr da var.Cumhurbaşkanlığı ve hükümet sözcüleri de istifa etti.BM İnsan Hakları Yüksek Temsilcisi Navi Pillay, Mursi'ye yaptığı çağrıda, "ciddi bir ulusal diyalog" başlatılmasını istedi. Pillay, "demokratik işleyişi" zedeleyecek hiçbir harekete bulunulmaması gerektiğini de sözlerine ekledi.Mısır'ın en üst düzey temyiz mahkemesi de, Mursi tarafından atanan başsavcının görevden alınmasını onayladı.Öte yandan Davutoğlu; ABD, İngiltere, Fransa, Katar ve Almanya Dışişleri bakanlarıyla görüştü .

En Çok Aranan Haberler