YEMEK

Mısırın Faydaları Nelerdir?

Mısır bir tahıl bitki ürünü olup, köken olarak Meksika ve Orta Amerika'ya kadar dayandığı tahmin edilmektedir.

Mısırın Faydaları Nelerdir?

Genellikle sebze kategorisi içerisinde yer alır. Mısır bitkisi boyu ortalama 2 metre civarında olan uzun sapların üzerinde yetişir. Mısır aynı zamanda yağ üretiminde kullanılmaktadır. 4 farklı çekirdeği bulunmaktadır.

En genel olanı sarı renkte olup ayrıca kırmızı, mor ve kahverengi gibi renklere ait çekirdekleri de vardır. Mısır aynı zamanda sağlıksal açıdan oldukça faydalı bir bitkidir. İçerisinde bol miktarda vitamin ve mineral barındırır.

Ayrıca içerisinde zengin miktarda karbonhidrat bulunur ve tam bir potasyum deposudur. İçerdiği diğer besinler arasında bol miktarda protein ve sodyum da yer almaktadır. Vücudun ihtiyaç duyduğu kalsiyum ve demirin bir kısmını da mısır tüketerek sağlayabilirsiniz. Mısırın içerisinde bulunan vitamin çeşitleri arasında B6 ve B12 vitaminleri de yer almaktadır.

Temin edilmesi bakımından da oldukça kolay satın alınabilen ve hemen her market ve manavda bulunabilen bir bitki özelliği taşımaktadır.

Mısırın Faydaları

Mısır çok çeşitli kullanım alanlarına sahiptir. Mısır yağı, haşlanmış mısır ve konserve olarak farklı kullanım alanlarına sahiptir. Ayrıca mükemmel de bir lezzete sahiptir. Tüketimi dışında mısır pek çok fayda içermektedir. Bunlar arasında;

1. Sindirim Sistemi Faydaları

a1

Mısır neredeyse tüm lif çeşitlerini içermektedir. Bunlar arasında çözünür lif, çözünmez lif ve diyet lifi de yer almaktadır. Liflerin görevlerinden olan kolesterol emiliminin artışı, mısır tüketen kişilerde daha fazla olarak ön plana çıkmaktadır. Ayrıca bağırsak problemleri ve ishal gibi sorunların oluşmasını engeller.

Bağırsak problemlerini çözmesi ile birlikte kabızlık problemini ortadan kaldırır, dışkılama hızını arttırır ve buna bağlı olarak kilo verme hızının artmasına sebep olur. Ek olarak hemoroid ve kolon kanseri gibi rahatsızlıkların oluşmadan durdurulmasına katkıda bulunur.

2. Enerji Verir

a2

Mısırda bulunan zengin miktardaki karbonhidrat, harika bir enerji verici özellik taşır. Bir bardak mısırın içerisinde ortalama 29 gram karbonhidrat bulunmaktadır. İçerdiği karbonhidratların yüksek enerji verici olması beyin ve sinir sistemini korur ve daha çok enerji ile daha iyi çalışmalarına yardımcı olur.

Yüksek karbonhidrat içeren mısır, sindirim sistemi ve bağırsakları da koruyucu bir etkiye sahiptir. Spor yapan kişilerin gönül rahatlığı ile tükettiği ve sporculara tavsiye edilen bir ürün olma özelliğini taşımaktadır.

3. Kötü Kolesterol

1. Kötü kolesterolü düşürür

Almış olduğumuz besinler doğrultusunda karaciğerde 2 çeşit kolesterol sentezlenmektedir. Bunlar iyi kolesterol olan HDL ve kötü kolesterol olan LDL'dir. Tüketmiş olduğunuz yağlı besinler kötü kolesterol olan LDL üretimini arttırmakta ve ilerleyen seviyelerde kalp krizi gibi çeşitli kalp sorunları ortaya çıkarmaktadır. Ancak mısır tüketimi ile birlikte LDL seviyesi düşmeye başlar.

Kan akışı düzenli ve sağlıklı bir seviyede seyreder. Mısır yemeniz ile birlikte kolesterol emilimi hız kazanacak, kötü kolesterol vücuttan uzaklaştırılacak ve olası kalp sorunlarının riskleri de ortadan kalkacaktır.

4. Göz Sağlığı

a4

Sarı çekirdeklere sahip mısır çeşitlerinin tüketiminin göz sağlığını arttırdığı belirlenmiştir. Bu sarı çekirdekler karotenoidler ismi verilen bir maddeyi içermektedir. Makula dejenerasyonu olarak bilinen görme bozukluğunun oluşma riskini azaltmak için karotenoidler görev almaktadır. Ayrıca daha iyi bir görme yetisi veren beta-karoten maddeler mısırın içerisinde bol miktarda bulunmaktadır.

Mısırda bulunan A vitamini de uzun vadede göz sağlığını korumaktadır. Bu yüzden mısır ve mısır ürünlerini tüketmeniz göz sağlığınızda önemli ölçülerde artış olmasını sağlayacaktır.

5. Saç ve Cilt Sağlığı

a5

Yapılan araştırmalarda mısırın cilt sağlığını koruyucu özelliklerinin olduğu ortaya çıkmıştır. Bu yüzden günümüzde kozmetik sektöründe ve cilt ürünlerinde mısır özütü kullanılmaya başlanılmıştır. Mısırın bu özelliği içerdiği bol miktardaki vitamin ve mineralden kaynaklanmaktadır. Ayrıca içerisinde bulunan beta-karoten ve A vitamini de cilt sağlığı için oldukça önemlidir. C vitamini içeriği de güneşten gelen ve oldukça zararlı olan ultraviyole ışınlara karşı koruyucu etki yapar.

Serbest radikallerin durdurulmasına ve başta cilt kanseri olmak üzere diğer kanser çeşitlerinin de engellenmesini sağlar. Mısırda bulunan mineraller kuru ve döküntülü ciltlerin nemlenmesini sağlayarak cilt gözeneklerinin açılması ile birlikte cildin nemlenmesini sağlar. Mısırın bir diğer faydası da dökülmeleri önlemektir. Bunu da içerisinde bulunan omega 3 ve omega 6 yağ asitlerinin, saç diplerini sağlamlaştırması ile mümkün kılar.

6. Anemi

a6

Anemi günümüzde oldukça önemli bir hastalık olup, kansızlık anlamına gelmektedir. Bu durum, vücutta B12 ve folik asit eksikliğinin oluşmasından kaynaklı olarak ortaya çıkar. Ancak bu maddeler mısırın içerisinde yer almaktadır. Ayrıca mısırın içerisinde bulunan temel besinler, vücutta oldukça önemli bir konumda olan kırmızı kan hücrelerinin ihtiyaçları için kullanılmaktadır.

Anemi hastalığının bir diğer nedeni de demir eksikliğidir. Demir eksikliğini gidermek için de mısır tüketimi esas alınmalıdır. Sonuç olarak mısır tüketimi ile anemi hastalığının oluşmasını önleyebilir ve eğer anemi hastalığına zaten sahipseniz, etkilerinin azalmasına neden olabilirsiniz. Tamamen sağlıklı bir besin olmasından dolayı da gönül rahatlığı ile tüketebilirsiniz. Ancak olası alerjik durumlara karşı yinede bir doktora danışmanızda fayda vardır.

En Çok Aranan Haberler