HABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Mitroviça şehrinde Türkçe resmi dil oldu

PRİŞTİNE (İHA) - Kosova'nın kuzeyindeki bölünmüş Mitroviça şehrinde Türkçe resmi dil oldu.

Bugün toplanan Mitroviça Belediye Meclisi üyeleri, Kosova'nın kuzeyindeki şehirde Türkçe'nin kullanılan resmi diller arasında yer almasına ilişkin öneriyi ezici oy çoğunluğuyla kabul etti. Öneri, bir çekimser olmak üzere 2'ye karşı 38 oyla kabul edildi.

Oylamadan önce konuşan Mitroviça Belediye Başkanı Mürsel İbrahimi, Kosova Demokratik Türk Partisi (KDTP) Mitroviça Şubesi Başkanı Ergin Köroğlu'nun şehirde Türkçe'nin resmiyet kazanması için başvuruda bulunduğunu hatırlatarak, bu öneriyi desteklediklerini belirtti. Belediye Başkanı İbrahimi, Mitroviça'da demokratik ve çok uluslu bir toplumun kurulması gayreti içinde Türkçe'nin kullanılan resmi diller arasında yer alması gerektiğini savundu.

Türkçe'nin resmileşmesinde öncülük yapan KDTP Mitroviça Şubesi Başkanı ve Kosova Kültür Bakan Yardımcısı Ergin Köroğlu da, Türkçe'nin kullanımda olan resmi diller arasında yer alması gerektiğini belirterek, "Bu şehirde Türkçe yüzyıllardır konuşulmaktadır. Daha önce resmi olan ve Miloşeviç rejiminin resmiyetten kaldırdığı Türkçe'ye yeniden resmiyet kazandırılması, sadece Mitroviça halkı için değil bütün Kosova için bir kazanımdır" dedi.

Belediye Meclisi toplantısında sayıları dördü geçmeyen bazı üyeler, Kosova Türkleri ile Türkiye'de yaşayan Arnavutların hakları arasında parallelik oluşturmaya çalışarak hak tanımanın karşılıklı olması tezini savundu. Ancak toplantıda söz alan diğer meclis üyeleri bu yaklaşımın yanlış olduğunu belirtti. Konuşmacılar, Türk-Arnavut dostluğuna vurgu yaparak, "Demokratik, çok uluslu ve çok kültürlü bir Kosova'da Türkçenin resmi diller arasında yer alması gerektiğini savundu.
Bugün önemli bir gün yaşayan Mitroviça, Prizren ve Mamuşa'dan sonra Kosova'da Türkçe'nin resmileştiği üçüncü şehir oldu. Mitroviça'yı Türklerin yaşadığı Priştine, Gilan ve Vıçıtırı'nın izlemesi bekleniyor.

Geçenlerde Kosova Meclisi'nin onayladığı dil yasası, nüfusu yüzde 3'ü geçmeyen halkların dillerinin geleneksel dil esası üzerine belediyelerde resmileşmesine imkan tanıyor.

En Çok Aranan Haberler