MAGAZİN

Miyomlar üreme bozukluğuna neden oluyor

Sebebi ve nasıl oluştuğu tam olarak hala bilinmeyen miyomlar, gebelik kayıpları ve üreme bozukluğuna neden oluyor.

Her dört kadından birinde hayatının bir döneminde ortaya çıkan miyomlar, kadınlarda en sık görülen sorunlardan biri olarak dikkat çekiyor. Rahim dokusundan kaynaklanan iyi huylu kitleler olan miyomların ortaya çıkmasında genetik yatkınlığın önem taşıdığı biliniyor. Hastaların çoğunda birden fazla miyomun olduğu görülüyor. Östrojen, miyomların büyümesine neden olduğu için özellikle üreme çağında, hamilelik döneminde büyüdükleri gözleniyor. Menopoz döneminde ise eğer hasta hormon ilacı kullanmıyorsa genellikle küçülüyor.

Bahçeci Tüp Bebek Merkezi doktorlarından Doç. Dr. Cem Çelik, yapılan araştırmalara göre her dört kadından birinde miyom görüldüğünü belirterek, "Üreme çağındaki bayanlarda yüzde 20-25 oranında rastlanan miyomlar, hayat kalitesini düşürmelerinin yanı sıra üreme yeteneği üzerine ve gebelik sonuçlarına da olumsuz yönde etki edebilmektedirler" dedi.

Miyomların rahimdeki yerleşimlerine göre gruplandırılıp rahim içi kas dokusunda da yer aldıklarını ifade eden Doç. Dr. Çelik, "Ayrıca rahim dışına doğru büyüyen miyomlar ve saplı miyomlar da kadınlarda görülebilir. Bunun dışında yumurtalık bölgesinde gelişen miyomlar da olabilmektedir. Miyomların tam olarak nedeni bilinmemekle birlikte bazı risk faktörleri tespit edilmiştir. Yaş, etnik köken, doğum yapmamış olmak, obezite gibi faktörler miyom gelişme riskini artırmakta, fazla doğum yapmış olmak riski azaltmaktadır. Rahimin patolojik incelemelerinde kadınların yüzde 77'sinde bir ya da daha fazla sayıda miyomun olduğu ve bunların üreme çağındaki kadınların yüzde 60'ında bazı problemlere yol açtığı gösterilmiştir" diye konuştu.

MİYOM NELERE YOL AÇAR?
Miyomlar, rahmin fonksiyonlarını bozarak fazla miktarda kanama, kansızlık, tekrarlayan gebelik kayıpları, erken doğum, normal doğum sürecinin engellemesi, pelvik rahatsızlık hissi, idrar kaçırma gibi klinik durumlara sebep olabiliyor. Miyomlar hayat kalitesini olumsuz yönde etkilemeleri dışında ciddi sorunlar oluşturarak üreme yeteneği ve gebelik sonuçlarını da olumsuz yönde etkileyebiliyor.

Miyomların tedavisi hakkında bilgi veren Doç. Dr. Çelik, "Tıbbi tedavi, cerrahi tedavi istemeyen hastalarda önemli bir opsiyondur fakat sıklıkla cerrahi yöntemle tedavi edilmektedirler. 50 yaş civarındaki beyaz kadınların yaklaşık yüzde 70'inde, Afro-Amerikalılar'ın ise yüzde 80'inden fazlasında en az bir tane miyom bulunmaktadır. Miyomların asıl nedeni net olarak açıklanamamıştır. Bazı genetik, hormonal ve büyüme faktörlerinin miyom gelişiminde rol aldığı düşünülmektedir" dedi.

YORUMLARI GÖR ( 0 )

En Çok Aranan Haberler