Bazı durumlarda gözlerden birinin hasta olan gözü uzun süre tolere etmesinden ve görmek bozukluğunun geç fark edilmesinden dolayı kontrol altına alınması geciken bu problemlerin tedavisinin kalıcı çözümü olarak yalnızca lazer ameliyatından söz edilebilir. Lazer ameliyatı genellikle miyop probleminin tedavisi için başvurulan bir yöntem olsa da ileri derece hipermetrop hastalarının tedavisi için de uygulandığı olur. Gelin önce bu hastalıkla ilgili en çok sorulan soruya, miyop nedir sorusuna cevap arayalım.
40 yaşın altındaki kişilerde görme bozukluğunun en yaygın nedenidir. Son yıllarda, yaygınlığı endişe verici bir oranda artmaktadır. Işık düzgün odaklanmadığından görüntüler net değildir. Miyopta, yakın nesneler net görünür, ancak uzak nesneler bulanık görünür. Araştırmalara göre 2000 yılında dünya nüfusunun yüzde 25'inin yakını gördüğünü, ancak 2050 yılına kadar, gezegendeki insanların kabaca yarısının miyop olacağını tahmin ediliyor. Yakını göremiyorsanız, yol işaretlerini okumakta ve uzaktaki nesneleri net bir şekilde görmekte zorluk çekeceksiniz, ancak okuma ve bilgisayar kullanımı gibi durumlarda net göreceksiniz. Gözlüklerinizi veya kontakt lenslerinizi takarken bu belirtileri veya semptomları yaşarsanız, daha güçlü bir reçete gerekip gerekmediğini görmek için göz doktorunuzu ziyaret etmelisiniz.
Miyopi testinde, gözlerin ışığa nasıl odaklandığını ölçmek ve azaltılmış görüşü düzeltmek için gereken optik lenslerin gücünü belirlemek için çeşitli prosedürler kullanabilir. Miyop için test, gözlerin ışığa nasıl odaklandığını ölçmek ve görüşün azalmasını düzeltmek için gereken optik lenslerin derecesi belirlemek için yapılır. Testin bir parçası olarak, snellen eşeli ya da benzeri bir tablodaki harfleri veya sembolleri tanımlamanız istenir ve görme keskinliğiniz ölçülür. Bu test 20/40 gibi kesir olarak yazılan görme keskinliğini ölçer. Kesrin payındaki sayı sabittir ve testin yapıldığı standart mesafeyi gösterir (20 fit). Paydadaki sayı ise okunan en küçük harf boyutunu gösterir. 20/40 görme keskinliğine sahip bir kişi, "normal" bir gözle 40 metreden açıkça görülebilen bir harfi tanımlamak için 20 fitlik mesafe içinde girmelidir. 1 fit 30,48 santimetreye karşılık gelir. Normal mesafedeki görme keskinliği, birçok insan 20/15 (daha iyi) görüşe sahip olmasına rağmen 20/20'dir. Bir phoropter adı verilen bir alet kullanarak, bir optometri doktoru gözlerinizin önüne bir dizi lens yerleştirir ve retinoskop adı verilen bir el ışıklı alet kullanarak ışığa nasıl odaklandıklarını ölçer. Veya doktor, gözün odaklama gücünü değerlendiren otomatik bir alet kullanmayı tercih edebilir. Daha sonra, en net görüşe izin veren lensleri belirlemek için tepkileriniz temel alınarak güç geliştirilir.
Astigmatizm, bir kişinin kornea şeklindeki düzensizliklerin neden olduğu bir tür kırılma hatasıdır. Bu durumda, göz ışığı retinaya eşit olarak odaklayamaz ve bu da bulanık veya bozuk görmeye yol açar. Doğum sırasında mevcut olabilir veya hayatta yavaş yavaş gelişebilir. Astigmatizma genellikle miyop (yakın görüşlülük) veya hipermetrop (uzak görüşlülük) ile ortaya çıkan ve basit bir göz muayenesi ile kolayca teşhis edilebilen yaygın bir göz rahatsızlığıdır. Astigmatizma kırma kusurudur ve bir göz hastalığı veya göz sağlığı sorunu değildir. Astigmatizma basitçe gözün ışığı nasıl odakladığıyla ilgili bir sorundur. Astigmatizma genellikle tüm mesafelerde görme bulanıklığına veya bir dereceye kadar çarpıtılmasına neden olur. Semptomlarından bazıları göz yorgunluğu, baş ağrısı, şaşılık ve göz tahrişidir.
Bu iki görme bozukluğu için de bir odaklanma probleminden söz edilse de nedenleri farklılık gösterdiği için ayrı başlıklar altında incelenmeleri gerekir.
Miyop Nedenleri
Miyop refraktif, yani ışığın kırılmasına bağlı bir rahatsızlıktır. Bu kırılma; göz, ışığı düzgün odaklayamadığında meydana gelir. Miyop hastalığında gözün, içeri giren ışığı retinanın tam üzerinde odaklamak yerinde ön kısmında odaklaması bulanık görmeye sebep olur. Retina, gözün arka bölümünde bulunan ve ışığı toplayan bir yüzeydir. Bu yüzeyin görevi, göze giren ışığı odaklayıp beyne sinyaller göndererek görüntü oluşumunu sağlamaktır. Miyop hastalığında, gözde oluşan bir şekil bozukluğundan dolayı odak yanlış yerde olur. Sağlıklı bir göz yuvarlak bir top biçimindeyken miyop hastası bir kişide basık, yumurta biçiminde ve uzun bir haldedir. Bazı durumlarda gözün şekli normal olsa bile korneanın normalden fazla kıvrımlı olması da miyopa sebep olabilir. Uzağın net görülememesinden dolayı detayları daha net görebilme, gözlük çıkarıldığında etrafı net görememe sebebiyle tamamen işe konsantre olabilme gibi durumlar miyop olmanın avantajları olarak dile getirilse de bunlar kişisel yorumlardan ibarettir. Herhangi bir tıbbi kanıt ya da dayanağı bulunmaz.
Hipermetrop Nedenleri
Miyop hastalığında aşırı kıvrımlı korneadan söz edebilirken hipermetropda ise bu tabakanın fazla düzleşmesi söz konusudur. Ayrıca gözün şekli bu kez ön ve arka yüzeylerinden basık hale gelerek daralır. Ailesinde hipermetrop hastası olan kişilerde bu durumun oluşması daha olasıdır.
Miyop Belirtileri Nelerdir?
Miyop hastalığının en yaygın belirtisi, uzaktaki objelere bakarken odaklama problemi yaşan ve buna bağlı olarak görüşün bulanık olmasıdır. Örneğin miyop çocuklar tahtada yazılanları görmekte zorluk çekebilirler. Yetişkinler ise araba kullanırken yola ya da trafik işaretlerine bakarken netlik kayması yaşarlar. Miyop hastalığının diğer belirtileri,
Hipermetrop Belirtileri Nelerdir?
Hipermetrop hastalığında kişi yakındaki objeleri bulanık görür ve bir şey okurken harfler birbirine girer. Sürekli olarak ışığı odaklamaya çalışan göz yorulmaya başlar. Göz yorgunluğuna bağlı oluşan hipermetrop belirtileri,
İki hastalığın da hafiften ileri seviyeye kadar farklı dereceleri bulunur. Miyop dereceleri;
6 derece ve üzerindeyse yüksek miyopi olarak kabul edilir.
Hipermetrop rahatsızlığında derece, refraktif bozukluğun oranına bağlı olarak belirlenir. Eğer bu bozukluk,
5 derece ve üzerindeyse yüksek hipermetropi olarak sınıflandırılır.
Çoğu bebek doğduğunda hipermetroptur. Yeni doğan bebeklerin gözlerinin daha esnek olmasından kaynaklanan bu durum 18 yaşına kadar kendiliğinden azalarak biter. Hipermetrop hastası gençler gözlük kullanmadan uzağı net görebilirken 40 yaşından sonra gözlük kullanmak ya da diğer tedavi yöntemlerine başvurmak zorunlu hale gelir.