Mustafa Kemal Üniversitesi (MKÜ) Rektörü Prof. Dr. Hüsnü Salih Güder, tarım arazilerine zarar veren çiftçilerin tespit edilip haklarında yaptırım uygulanması gerektiğini belirtti.
MKÜ Tayfur Sökmen yerleşkesindeki Atatürk konferans salonunda düzenlenen "Amik Ovası'nda Yanlış Arazi Kullanımı, Anız Yakma Sorunu ve Çözüm Önerileri" konulu panelin açış konuşmasını yapan Güder, üniversitelerin toplumun sorunlarını herkesten önce gören ve bu sorunların çözümü için toplumu yönlediren önemli kurumlar olduğunu söyledi.
Güder, MKÜ'nün 20 yıldır bulunduğu coğrafyada topluma hizmet uygulamaları ve bilim alanındaki çalışmalarla toplumun refahı için çalıştığını vurgulayarak, Amik Ovası'nın, Türkiye'nin en verimli arazilerinden kabul edildiğini dile getirdi.
Amik Ovası'nda yanlış arazi kullanımı ve anız yakımından dolayı tarım arazilerinin büyük zarar gördüğüne değinen Güder, bu sorunun önüne geçebilmek için toplumun aydınları olarak ciddi adımlar atmak gerektiğini kaydetti.
Güder, söz konusu sorunların halk tarafından bilinmesi ve bir daha bu tür yöntemlere başvurulmaması için toplantılar, konferanslar hatta eylemler yapılmasının zorunlu bir durum olduğuna dikkati çekerek, şunları kaydetti:
"Tarım arazilerine zarar veren çiftçilerin tespit edilip haklarında yaptırım uygulanması gerekiyor. Milletin öz varlığı olan bu araziler şu anda birilerinin elinde olabilir fakat bu topraklara hiç kimsenin zarar vermeye hakkı yok. Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğünün kuracağı bir yapı ile çok kıymetli olan bu arazilere zarar verenlerin tespiti ve arazilerin kontrolünün yapılması gerekiyor. Bu zararların önüne geçmek için çiftçilere caydırıcı cezalar uygulanmalı, hatta verilen desteklerin çekilmesi şart. Aksi takdirde bu araziler, yanlış kullanım ve anız yakma sorunundan dolayı çok büyük zarar görecek." Bunun bilinmesi gerekiyor."
Açış konuşmasının ardından MKÜ Ziraat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Emine Özdemir başkanlığında Ziraat Fakültesi Öğretim Üyesi Doç Dr. Şeref Kılıç, "Amik Ovası'nda Toprak Etüt Çalışması ve Arazi Kullanım Planlaması", Yrd. Doç. Dr. Kemal Doğan, "Anız Yakmanın Zararları", Çukurova Üniversitesi Ziraat Fakültesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. İsmail Çelik, "Korumalı Toprak İşleme Sistemi", MKÜ Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Serap Görücü Keskin de "Alternatif Anız Yönetim Şekilleri ve Bu Amaçla Kullanılan Makineler" başlıklı konular hakkında katılımcılara bilgi verdi.
Toplantıya Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Bestami Zabun, öğretim üyeleri, öğrenciler ve çiftçiler katıldı.
Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz