YURTHABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

MKÜ'den HASİAD’a büyük destek

Restorasyon Bölümü Öğrencileri Hatay’ın tarihsel dokusunu korumak için gönüllü çalışmalarını sürdürüyor.

MKÜ'den  HASİAD’a büyük destek

Mustafa Kemal Üniversitesi Restorasyon Bölüm Başkanı Tülin Tümay yapılan çalışmalar hakkında, yaptığı açıklamada şunları dile getirdi. Tümay “ Hatay Sanayici İş Adamları Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Yahya Nalçabasmaz’ın bize başvurusu üzerine, HASİAD’ın restore etmek için aldığı eski bir Antakya evinin restorasyon çalışmaları okulumuzun öğrencilerinin desteği ile başlamıştır“ dedi.

Kalem işi özel çalışma

Mustafa Kemal Üniversitesi Restorasyon Bölüm Başkanı Tülin Tümay “ Bu ev eski bir Antakya evi, bu evin özelliği; kalem işi olarak adlandırılan özel bir çalışmanın bu evde uygulanmış olmasıdır. Kalem işi zamanın da her yerde uygulanan bir çalışma değildir. Sadece 18. yy ’da moda olduğu için yörenin maddi durumu çok iyi ailelere ait binalar da uygulanmış, bu da zamanında masraflı bir işçilik olmasından kaynaklanıyor ki; bu evde ahşap üzerinde kalem işlerine fazlasıyla yer verilmiş fakat bunu daha sonraki yıllarda boyayla kapatmışlar. Öyle ki, bu evde beş altı kat boyayla kapatılmış. Biz burada Isı tabancasıyla bu boyaları çıkardık. Bu çok uzun bir süreç, tabi bu çalışma kurulun izniyle yapıldı. Daha sonra çeşitli kimyasallarla iyice temizlendi ve aslına uygun boyamaya girdik. Bir kısmı olduğu gibi korunurken, diğerlerini aynı tip boyayla tekrar boyadık. Uygulama aynı tip desenlerle yapıldı. Bu evdeki çalışmaları okulumuzun restorasyon bölümünden mezun olmuş “Yusuf Tanır“ sürdürmektedir.

Buna benzer başka evlerde de çalışmalarımız sürüyor özellikle; Hatay Gaziler Evinden de okulumuzdan destek istediler. Orası daha önce restore edilmişti, ancak bu restorasyon sonucunda sanıyorum iyi malzeme olmadığı için ahşap kısımlar reçine kusmuştu, bir takım deformasyonlar vardı, kurt yenikleri gibi. Burada da farklı işlemlerin uygulanması gerekmektedir. Okulumuzun farklı restorasyon bölümü öğrencilerimiz tarafından ele alınarak bakımları yapılmıştır” dedi.

Tülin Tümay; “Biz bu işleri gönüllü olarak yapıyoruz.”

Mustafa Kemal Üniversitesi Restorasyon Bölüm Başkanı Tülin Tümay ; “. Eski mobilyalarında bakımlarını yaptık, orada da çalışmalarımız bitmek üzere. Bu çalışmalarımızı hiç kimsenin maddi desteği olmadan yapıyoruz. Yardımımızı isteyen kurumlara kendi imkanlarımızın el verdiği ölçüde yardım ediyoruz. Bu yardımcı olduğumuz kurumlar genelde; boya malzemelerini kendileri alarak bize katkıda bulunurlar, bizde buralarda işçilik ücreti almadan onarımları okulumuz ve özellikle Restorasyon Bölümü olarak bu işleri gönüllü yapmaktayız. Bizim bunu yapmamızın tek sebebi, üniversite ve halk bütünleşmesi açısından bu tip işlerin önemine inanmamızdır.”dedi.

Restorasyon Bölüm Başkanı Tülin Tümay ; “Bizim en büyük kazancımız, öğrencilerimize verdiğimiz derslerin de uygulama alanı buluyor olmamız, hem de halka hizmet vermiş oluşumuzdur. Gönül ister ki; okulumuz kendi adına bir ev alsın ve bunun bütün restorasyon çalışmalarını öğrencilerimizle biz yapalım.”dedi.

Restorasyon bölümünün, uygulamak istediği birçok projesi var.

Tümay, sözlerine devam ederek şunları dile getirdi. “Bunun dışında Restorasyon Bölümünün birçok projesi vardır. Bunlardan biride okulumuzun 20.Yıl Anısına bir anıtsal çeşme çalışmasıdır. Bununla ilgilide yetenekli öğrencilerimizden kurulan gönüllü bir grupla çalışmalarımızı sürdürmekteyiz. Bu çalışmalarımıza ve bölümümüzün diğer çalışmalarına desteğini hiç esirgemeyen bir rektörümüz olduğu için çalışmalarımızı şevk ve hızla devam etmekteyiz.

Restorasyon Bölüm Başkanı Tülin Tümay ; “Biz şanslı bir bölümüz”

Biz şanslı bir bölümüz, bunun nedeni de; içinde bulunduğumuz yeni Antakya ile eski Antakya laboratuvarımız durumunda ve her istediğimiz anda buna ulaşabiliyoruz. Derslerimizin uygulamalarını kentteki eski Antakya evlerin de yapıyoruz. Mesela, bölümümüzün öğretmenlerinden Salih Serdal Emlik’ te Röleve derslerini eski evlerde uygulamalı olarak yaptırıyor. Bende derslerimin büyük bir bölümünü uygulamalı olarak yaptırmaktayım. Bu bakımdan bölümümüzün çok şanslı olduğunu söyleyebilirim. Bu çalışmalarda Antakya halkının büyük bir desteğini görmekteyiz. Antakya halkı bizlere hiç çekinmeden evlerini açmakta, tarihsel bir doku içerisinde çalışma imkanı bulan bölüm öğrencilerimiz, kuruluş amacına uygun bir eğitim almaktadır. Eğitimlerini daha iyi şartlarda sürdürmeleri için okulumuz bünyesinde bir taş işleme atölyesi kurduk. Derslerimizin bir kısmını burada işlemekteyiz. Çeşme projemizi de bu atölye de hayata geçiriyoruz.”dedi.

Ahşap Atölyesi açmayı düşünüyoruz.

Restorasyon Bölüm Başkanı Tülin Tümay ; Öğrencilerimizin restorasyonda taş işlemeyi bilmeleri, daha sonraları ahşap işlemeciliğini de öğrenmeleri için ahşap atölyesi de açmayı düşünüyoruz. Çünkü; Türkiye’de Restorasyon alanında böyle bir açık var. Bu Resorasyon konuda çalışan eleman eksiği bulunmaktadır. İnşallah bu eksikliği bizim öğrencilerimiz kapatacaklardır“ dedi.

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

En Çok Aranan Haberler