YURTHABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

MMO Başkanı Barut:

Makine Mühendisleri Odası (MMO) Antalya Şubesi Başkanı Hüseyin Barut, "Ne yazık ki Antalya bu kış da kirli bir havaya maruz

Makine Mühendisleri Odası (MMO) Antalya Şubesi Başkanı Hüseyin Barut, "Ne yazık ki Antalya bu kış da kirli bir havaya maruz kalacak" dedi.

Barut, şube binasında düzenlediği basın toplantısında, Antalya'nın çevre kirliliği konusunda en fazla kış aylarında yaşadığı hava kirliliği ile konuşulan iller arasında yer aldığını söyledi.

Oda olarak 6 yıldır kentte yaşanan hava kirliliğinin azalması için önerilerde bulunduklarını belirten Barut, şöyle konuştu:

"Hava kirliliği, havadaki partikül, katı ve sıvı damlaların karışımından oluşmaktadır. Bazı partiküller direkt bacadan atılırlar, bazıları ise atmosferde oluşur. Sağlık açısından boyutu 10 mikrogram metreküp ve küçük olan partiküller dikkat edilmesi gerekenlerdir. Küçük partiküller akciğere kadar ulaşabilir. Bunlar sağlık açısından büyük problemler oluşturur. Partikül madde emisyonu önemli ölçüde kış aylarında ısınmada kullanılan kalorisi düşük, katı yakıtların yanması sonucu meydana gelir."

Başkan Barut, Antalya'da kış aylarında havadaki partikül miktarının standart oranı olan 50 mikrogram/metreküpü geçtiğini kaydetti.

Hava kirliliğine kalitesiz kömür, bilinçsiz soba kullanımı, lastik ve diğer yanıcı maddelerin kullanılması, Türk Standartları Enstitüsü standartlarına uygun soba kullanılmaması ve egzoz gazlarının neden olduğunu vurgulayan Barut, "Antalya'da hava kirliliğinin önüne geçebilmek için mutlaka ısıl değeri yüksek orijinal 7 bin kcal/kilogram ve kükürt oranı, partikül oranı düşük kömür kullanılması gerekmektedir" dedi.

Kışın kullanılacak kömür niteliğinin kararını Mahalli Çevre Kurulu'nun verdiğine işaret eden Barut, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Bu sene kullanılacak kömürün niteliği ile ilgili MÇK üyeleri ne yazık ki yine alt ısıl değeri düşük partikül oranı yüksek olan ve kuru bazda 5 bin 500 kcal/h'lik kömürün kentimize giriş yapmasına oy çokluğu ile karar verdi. Oysa Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'nın Avrupa Birliği kriterlerine uyum için 6 Haziran 2008'de yayınladığı yönetmelikte, 2009 yılından başlamak üzere 2014 yılına kadar partikül oranının eşit kademeli olarak düşürülmesi gerektiği belirtilmiştir. Ancak yönetmeliğe uygun şekilde Antalya'da iyileştirme yapılması gerekirken, yine 2 yıldır verilen kararın yaklaşık olarak aynısı verilmiştir. Ne yazık ki Antalya bu kış da kirli bir havaya maruz kalacak."

-"Doğal gaz yaygınlaştırılmalı"-

Hava kirliliğini engellemek için önerilerde bulunan Barut, toplu taşıma araçlarının kullanılmasının özendirilmesi, araçların egzoz emisyon kontrollerinin artırılması, TSE'li soba kullanılması ve soba kullanımında halkın bilinçlendirilmesi, yeşil alanların genişletilmesi ve doğal gaz kullanımın yaygınlaştırılması gerektiğini dile getirdi.

Kentteki hava kirliliğinin sağlığı ciddi anlamda tehdit ettiğini belirten Barut, "Antalya'nın kirliliği konusunda bir sonuca ulaşmış değil. Büyükşehir Belediye Başkanı'ndan, Antalya'da seçimle gelmiş milletvekillerinden, belediye başkanlarından ve bütün sivil toplum örgütlerinden hava kirliliğinin çözümü konusunda açıklama bekliyoruz" dedi.

Muhabir: Şamil Kahveci

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

En Çok Aranan Haberler