Bodrum'un Gümüşlük beldesinde özellikle yaz aylarında binlerce yerli ve yabancı turistin ziyaret ettiği ve yürünerek gidilebilen Tavşan Adası'nda yürütülen çalışmalarda önemli bulgulara rastlandığı kaydedildi. Tarihi Mindos (Myndos) kenti Arkeolojik Kazı Başkanı olan Uludağ Üniversitesi Arkeoloji Bölüm Başkanı Prof. Dr. Mustafa Şahin zemin etüdü çalışmalarını tamamladıklarını söyledi. Prof. Dr. Şahin yapılan çalışmaların zemin etüdü araştırmalarından oluştuğunu kaydederek "Buradaki çalışmalarımız 2009 yılında yapılacak kazı ve araştırmaların ön hazırlığını niteliğinde idi. Mindos ören yerinin bir bölümü olan Tavşan Adası üzerinde, yüzeydeki mimari kalıntılara göre çok önemli bir tapınak yer almakta. 2009'daki amacımız bu tapınağı ortaya çıkarmak ve Tavşan Adası'nı arkeolojik park haline dönüştürmek. Amaçlarımızdan biri de burayı yaşayan bir müze haline getirmek ve Mindos'u ziyaret edeceklere buranın önemini göstermeye çalışmak" dedi.
Tavşan Adası'nı da kapsayan Mindos'un orta çağda Kutsal Haç Yolu üzerinde bulunan noktalardan birisi olduğunu ifade eden Uludağ Üniversitesi Arkeoloji Bölüm Başkanı Prof. Dr. Mustafa Şahin "Mindos önemli bir ören yeri. Kalıntılar ve ayakta duran bazı yapılar kentin antik ortaçağda Hıristiyanlık dini açısından ne kadar önemli olduğunu gösteriyor" ifadelerine yer verdi.
Öte yandan yaptıkları araştırmalara göre Mindos'da bir sinegogun bulunduğundan bahsedildiğini dile getiren Prof. Dr. Mustafa Şahin "Ülkemizde bulunan antik sinegoglardan biri de Mindos'ta yer almakta. Bu sinegogun yeri bulunup açılabilirse bununda Mindos'u inanç turizmi açısından önemli bir yere getireceğine inanıyorum" şeklinde konuştu.
Çalışma arkadaşlarının tavşanlar olması dolayısı ile belki de dünyanın en şanslı kazı alanlarından birinde çalışma yaptıklarından bahseden Prof. Dr. Şahin adadaki ağaçlara bağlanan ip ve bez parçaları konusunda ise "Burası batıl inançların merkezi haline gelebilecek bir nokta değil" ifadesini kullandı.
Tavşan Adası'nın tespit edilen 3 terastan en üst bölümünde kalan, tepe kısmında toprak altında, M.Ö 250 yıllarına ait 20 metre genişliğinde ve 30 metre uzunluğunda, tapınak olduğu tahmin edilen yapının ortaya çıkmasının kültür turizmi bakımından çok önemli.olduğu belirtildi.
Gümüşlük Belediye Başkanı Mehmet Ülküm ise, konu ile ilgili olarak Kültür ve Turizm Bakanlığı ile Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Bölge Müdürlüğü'ne bir yazı yazdıklarını söyledi. Başkan Ülküm, ortaya çıkacak tarihi değerlerle Gümüşlük Beldesi'nin daha iyi tanınacağını ve belediye meclisinin kazı çalışmalarına 2009 yılında 100 bin TL'lik bir parayla katkıda bulunmak istediklerini belirtti.
İHA