YURTHABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

"Mobil Güneş Pili Prototip Sulama Makinesi" Görücüye Çıktı

ŞANLIURFA (A.A) - GAP Tarımsal Araştırma Enstitüsü'nce geliştirilen ve TÜBİTAK tarafından desteklenen "Mobil Güneş Pili Prototip Sulama Makinesi" tarlada test

ŞANLIURFA (A.A) - GAP Tarımsal Araştırma Enstitüsü'nce geliştirilen ve TÜBİTAK tarafından desteklenen "Mobil Güneş Pili Prototip Sulama Makinesi" tarlada test edildi.

Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı Tarımsal Araştırmalar ve Politikalar Genel Müdürü (TAGEM) Doç. Dr. Masum Burak, Şanlıurfa Talat Demirören Araştırma İstasyonu'nda düzenlenen tanıtım toplantısında yaptığı konuşmada, Türkiye'nin son yıllarda tarıma yaptığı yatırımlarla sektörde dünyanın sayılı ülkeleri arasına girdiğini söyledi.

Dünyada gelişmişliğin göstergesinin Ar-Ge'ye ayrılan kaynaklarla ölçüldüğünü ifade eden Doç. Dr. Burak, Japonya ve Amerika gibi artık Türkiye'nin de bu alanda ciddi yatırımlar yaptığını belirtti.

Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı'na bağlı enstitülerinin yaptığı araştırmalarla son yıllarda Türkiye ekonomisine ciddi katkılar sağlamaya başladığını ifade eden Doç. Dr. Masum Burak, GAP Tarımsal Araştırma Enstitüsü Müdürlüğü'nün geliştirmiş olduğu sistemin önemli olduğunu vurguladı.

Sistemin tamamen güneş enerjisine dayalı olduğuna işaret eden Doç. Dr. Masum Burak, şöyle devam etti:

"Makine dünyada bir ilktir. Bunun sebebi mobil, yani hareketli oluşudur. Bu sistem güneşe göre pozisyon alarak kendi enerjisini otomatik üretiyor. Sensörler yardımıyla güneşi doğuşundan batışına kadar izliyor. Aynı zamanda bulutlu havalarda da çalışabiliyor. Son yıllarda önem kazanan alternatif enerji, yani yenilenebilir enerjiyi, güneşi, hem bol hem ucuz, hatta bedava kullanacağız. Bu sistem sayesinde üreticilerimiz için çok pahalı olan girdiler elektrik ve mazottan da tasarruf etmiş olacağız."

Şanlıurfa Valisi Celalettin Güvenç de tarımsal girdilerin düşürülmesi açısından sistemi çok faydalı bulduğunu belirterek, seri üretimine geçilmesini temenni etti.

Konuşmaların ardından sistem, protokol üyelerince faaliyete geçirilip araziye deneme amaçlı su verildi.

-"Mobil Güneş Pili Prototip Sulama Makinesi"-

Saatte 70 ton su atma kapasitesine sahip makine, maksimum 170 metreden su çekebiliyor ve damla sulama sistemiyle kullanıldığında ürünün cinsine ve mevsimine göre 400 dekar alanı sulayabiliyor.

Araştırmalara göre, elektrik şebekesi su kaynağına 1 kilometreden uzak mesafede bulunuyorsa sistem kendini ilk yıl amorti ediyor.

Güneş pili ve pompa kapasitesi artırılarak, daha geniş alanların sulamasında kullanılması planlanan "Mobil Güneş Pili Sulama Makinesi" ilk olma özelliği taşıyor.

Muhabir: Rauf Maltaş / Mehmet Güldaş

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

En Çok Aranan Haberler