YURTHABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Mobilya sektörü 2 milyar dolarlık ihracat hedefliyor

Türkiye Mobilya Sanayicileri Derneği (MOSDER) Başkanı Ramazan Davulcuoğlu, mobilya sektörünün 2012’de 2 milyar dolar ihracat...

Türkiye Mobilya Sanayicileri Derneği (MOSDER) Başkanı Ramazan Davulcuoğlu, mobilya sektörünün 2012’de 2 milyar dolar ihracat hedeflediğini söyledi. Türk mobilya sektörün geçen yıl 9 milyar dolarlık bir hacme ulaştığını belirten Dovulcuoğlu, “Geride bıraktığımız yılda 1,7 milyar dolarlık ihracatla dünyada 15. sırada bulunuyoruz. Sektör, son üç yıldır ortalama yüzde 20 büyüyor. Bu büyüme devam ederse üç yıl sonra dünyada yedinci sıraya yükselebiliriz.” dedi.

23. İzmir Mobilya Fuarı (MODEKO 2012), İzmir Uluslararası Fuar Alanı'nda kapılarını açtı. Açılış töreninde konuşan Ramazan Davulcuoğlu, 2010 yılı verilerine göre dünya mobilya sektörünün 376 milyar dolarlık hacminin olduğunu, bunda ihracatın payının ise 110 milyar doları bulduğunu ifade etti. 2002 yılında 200 milyon dolar olan Türkiye’nin ihracatının, 10 yılda 10 milyar dolar hacme ulaştığını vurguladı.

'2023 HEDEFİ İÇİN İZMİR DESTEKLENMELİ'

MOSDER Başkanı, cumhuriyetin 100. yılı için 500 milyar dolar olan ihracat hedefi içinde mobilya sektörüne 6 milyar dolarlık hedef koyulduğunu kaydetti. Davulcuoğlu, "Bu hedefin 2 milyar doları, son yıllarda ciddi yatırımların yapıldığı Kayseri’den yapılacak. 2 milyar doları da İnegöl-İstanbul hattından yapılacak gibi görünüyor. Kalan 2 milyar dolarını gerekli önem verilirse İzmir yapar, çünkü başka aday yok. İzmir firma sayısı olarak üçüncü, çalışan sayısı olarak beşinci sırada. Tasarım odaklı çalışacak insan gücü İzmir'de var. Dolayısıyla hepimizin, üzerimize düşeni yapmamız gerekiyor. İzmir için bir kamu iradesinin ortaya çıkması lazım.” şeklinde konuştu.

'İZMİRLİ, RİSKLİ PAZARLARDA YOK'

Davulcuoğlu, İzmirli mobilyacıların ihracat için gözünü yanlış pazarlara diktiğini kaydetti. Rahat yerlerden ziyade Irak, Lübnan, Libya gibi daha zor pazarlara ağırlık vermelerini isteyen Davulcuoğlu, “Ben bu pazarlara gittiğimde Kayseri’den, İstanbul’dan ve başka şehirlerden temsilciler görüyorum. İzmir’den kimse yok. Yunanistan gibi riski olmayan pazarları ihmal etmeyelim. Biraz daha zorlukların, riskin olduğu ama daha çok kârın olduğu ülkelere bakmamızda yarar var. Riskli pazarlarda iyi kâr var.” dedi.

İzmir Valisi Cahit Kıraç ise mesleki eğitime önem veren illerin başında geldiklerini söyledi. Kıraç, mevcut okulların yüzde 45'inin mesleki eğitim veren okullar olduğunu belirterek, bu okullardan mezun çocukların sektörde kalmasını sağlamak için organize sanayi bölgelerinde meslek liselerinin açılmasının teşvik edilecek olmasının önemine işaret etti.

'ÜCRETLER DÜŞÜK'

İzmir Mobilyacılar Odası Başkanı Tevfik Özdemir, İzmir'de sanayi sitesi olmayan tek sektörün mobilya olduğunu kaydetti. İzmir'de mobilyacılıkla ilgili meslek liselerinden yılda 850 civarında öğrencinin mezun olduğunu anlatan Özdemir, “Mezun olan bu öğrencilerin 16'da 1'i sektörde kalabiliyor. Bunun sebebi, firmalarımızın, çalıştırdığı stajyerlere ucuz işçi gözüyle bakmaları ve ücretlerin düşük olması.” açıklamasında bulundu.

Efor Fuarcılık Genel Müdürü Nuray Eyigele de 23 yıldır aralıksız sürdürdükleri fuarın her geçen yıl çıtasını yükselttiğini, bu yıl 184 firmanın katıldığını, 50 bin ziyaretçi ve 500 milyon dolar iş hacmi hedeflediklerini kaydetti.

Yerli ve yabancı sektör profesyonellerinin ilgi gösterdiği fuarı, hedef pazar olarak belirledikleri 11 ülkeden oluşturdukları özel alım heyetlerinin ziyaret edeceğini belirten Eyigele, “Gerek ülkemizde gerekse yurtdışındaki hedef pazarlarda çok çalıştık ve fuarımızı mobilya sektörünün dünyaya açılan kapısı yaptık.” dedi.

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

En Çok Aranan Haberler