Mobilyacılar açısından durgun geçen bir yılı geride bıraktıklarını ifade eden İnegöl Mobilyacılar Odası Başkanı Özcan Ayhan, 2013 yılının hareketli geçmesi için ise yeni pazarlar bulunmasının şart olduğunu belirtti.
2012 yılının mobilyacı için 2010 ve 2011 yıllarına göre daha durgun geçtiğini ileri süren Ayhan, "İyi işler yapmayı bekliyorduk. Ne yazık ki İstanbul fuarından başlayan süreçte, beklediğimiz verimi alamadık. Daha umutluyduk fakat beklentilerin aksine 2012 yılının mobilyacı için pek iyi geçtiği söylenemez. Son kasım fuarımız, fuara girenlere de girmeyenlere de bir pansuman oldu. Biraz hareket getirdi. Yeni alıcılar, yeni müşterilerimiz vardı. Tabii bizden ürün alanlar bunları satacak ki geri dönüş olacak. Bu da kısa bir sürede olmaz. Tekrar biz arayıp, malımızın arkasında duracağız. Zamanla ihracat oranımız artmakta. İnşallah bu sene yine artış gösterir diye düşünüyorum. Fakat iç piyasada durgunluk had safhada. Türkiye'de birçok ilde mobilya üretiliyor. çok kampanyalar yapılıyor. Bu da İnegöllü mobilyacıları etkiliyor. Fakat yalnız mobilya sektöründe değil, bugün gıda hariç bütün sektörlerde bu sıkıntı 2012 yılı içinde vardı. Mobilyacı etkilenmedi dersek yalan olur. Bakıyoruz mağazalarımızda işler eskisi gibi değil. İnegöl dışındaki müşterilerimizin işleri eskisi gibi değil. Yani onlar da şikayetçi. Türkiye genelinde 2012 yılında durgun bir sezon yaşadık. Bu durgunluğun sebebi, kredilerin çok cazip olması, ev, araba ve beyaz eşya gibi yerlere tüketicinin borçlanması. Mobilya ikinci, üçüncü sırada kaldı" dedi.
YENİ PAZARLAR ŞART
2013 yılından umutlu olduklarını belirten Ayhan, "2013 yılında bitecek birçok konut var. Konutların içine muhakkak mobilya ihtiyacı olacak. Tahminimiz 2013 yılının ilk 3-4 ayından sonra nisan ayındaki İnegöl MODEF fuarıyla birlikte bir hareketlilik başlayacak. Yıl ortasından sonra da seçimlerle ilgili projeler, yatırımlar olacak. Bunlar da inşallah tüketiciye yarar. 2013 yılı için aslına bakarsanız ben pek umutlu değilim. Perşembenin gelişi çarşambadan belli olur misali, sektörümüzde bir durgunluk var. Bunun için yurtdışına daha çok açılmak, yurtdışında daha iyi pazarlar bulmak lazım. Yakın komşularımızda olan bu iç savaşlarında, özellikle Suriye bizim için iyi bir pazardı. 3 yıldan beri Suriye'ye mal satamıyoruz. Irak, son zamanlarda en iyi ihracat yaptığımız yerlerin başıydı. Irak'ta da hükümetler arası çekişmeden olabilir, diğer ülkelerden mal alımları olabilir. Biraz orada da yavaşlama var. 5 milyon nüfuslu Libya'yı mobilyaya doyurduk gibi geliyor. Onlarda da bir yavaşlama var. Yeni pazarlara muhakkak ihtiyacımız var. İnegöllü mobilyacı gerçekten çok aktiftir, gezer, yeni pazarlar bulur. Afrika pazarına açılan bazı üretici firmalarımız var. İnşallah olumlu sonuçlar alırlar. Yani bir kaç yere bağımlı kalmamak lazım. Çünkü, İnegöl'de çok ciddi seri üretim var. Yalnızca yurt içindeki mağazaların ve yurt içindeki tüketicilerin yeterli olacağını sanmıyorum. Bize yeni pazarlar şart. İnşallah 2013 yılı benim bütün temennilerime rağmen iyi geçer diye dua ediyoruz" şeklinde konuştu.
Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz