Şubat 2013'ten itibaren müşteriler kullanılmış ürünlerini, H&M'in bulunduğu 48 ülkedeki seçili H&M mağazalarına bırakabilecekler. Sürdürülebilirlik H&M'in sunduklarının önemli bir parçasıdır. Ve bu hedef ile H&M, ürünlerin kendi yaşam döngüleri içindeki çevresel etkilerini azaltmak için çalışıyor.
"Sürdürülebilirlik çalışmalarımız sosyal ve çevresel sorumluluğa adanıyor. Çevre için iyi olan şeyleri yapmak istiyoruz, işte bu yüzden müşterilerimize güvenebilecekleri çözüm sunuyoruz; eskimiş veya giyilemeyecek durumda olan ürünlerini H&M'e bırakabilecekler." diyor H&M CEO'su Karl-Johan Persson.
H&M dünya çapında seçili mağazalarında kıyafet toplayan ilk firma olacak. Global bir girişimle, H&M müşterileri doğal kaynaklardan tasarruf yapmış ve çevreye olan etkiyi aza indirmede etki sağlamış olacaklar. Her türlü markadan, her türlü şartta kıyafet kabul edilecektir. Karşılığında, H&M müşterileri getirdikleri her poşet dolusu kıyafet için bir 5 TL hediye çeki alacaktır.
Toplanılan kıyafetlerin sonrasında, tüketim malzemelerine dönüştürülerek tekrar kullanıma sokma görevini, H&M'in bu projedeki çözüm ortağı I:Collect üstlenecektir.
Her sene tonlarca tekstil ürünü çöp olarak atılmaktadır. %95 oranındaki bu kıyafetler, durumlarına göre tekrar kullanılabilir, giyilebilir yada geri dönüştürülebilir konumdadır. Uzun vadede H&M,
ürünlerin çevreye olan etkisini azaltarak, tekstil iplikleri için kapalı bir döngü yaratmak istemektedir. Amaç, tekstil ipliklerinin tekrar kullanılmasını sağlayacak teknik çözümler üretmektir.
Bunun için de H&M, tekstildeki döngüyü sağlamak konusundaki yenilikleri ve H&M'in yarar zincirindeki sosyal projeleri desteklemek amacıyla Conscious Foundation'ı kurmuştur.
YAĞMUR MALKOÇ