Mükemmellik arayışındaki bu annelerden belki de biri sizsiniz! Acıbadem Üniversitesi Atakent Hastanesi Uzman Klinik Psikolog Reyhan Algül, ‘modern çağın yeni sendromu’ olan mükemmel anne olma isteğinin hem anneye hem çocuğa hem de aile yaşantısına zarar verebildiğini söylüyor. Reyhan Algül, mükemmel annelerde öne çıkan 9 özelliği Mynet.com’a anlattı.
ELEŞTİRİ KABUL ETMEZLER
Genel olarak bu ebeveynler eleştiri kabul etmezler. Sürekli araştırıyor ve biliyor gibi görünmelerine rağmen kendi durumlarına karşı büyük bir körlük içindedirler.
‘PROJE ÇOCUK YETİŞTİRMEK’
Hepsinin ortak noktası farkında olarak ya da olmayarak “proje çocuk” yetiştirme hırsıdır. “Biz onun mutluluğundan başka bir şey istemiyoruz” denilse de çoğu zaman amaçlanan çocuğun başarılı olmasının öncelikli hedef olmasıdır!
BAŞKASININ ÇOCUĞU NE YAPMIŞ!
Mükemmel ebeveynler için okul notları ve okullar için girilen sınavlar büyük bir ölçüttür. Geçmiş yıllarda mahalle ve aile baskısı olarak adlandırılan ”komşular ne der, amcanlar ne der” yerini site yaşamıyla beraber "8. numaradakilerin çocuğu ne yapmış", "Arda/Ada ne yapmış” a bırakmış durumda.
KARIŞIK KAFALAR
Sürekli koşuştururlar. Vakitleri bir türlü yetmez. Çocukları için aşırı efor sarf ederler. Kafaları da sürekli karışıktır. Oldukça kaygılı ve hata yapmaktan son derece korkar bir durumda olduklarından kendilerini de fazlasıyla yıpratırlar.
EŞ OLMAYI UNUTURLAR
Dışarıdan bakıldığında, bu ebeveynlerin mükemmel bir evlilikleri varmış gibi durur ancak işin aslı öyle değildir. Çocuklarıyla o kadar meşgul olur ki, çoğunlukla; eş olmayı ve kendilerini unuturlar.
BLOGLAR BAŞLICA KILAVUZLARI
Mükemmel ebeveyn sendromu daha çok sosyoekonomik ve sosyo-kültürel yönden orta ve üst düzeyde görülür. Ebeveynler, en doğru çocuk yetiştirme tutumunu bulmaya çalışırken bunun için de kitaplara ve internet sitelerine başvurur. Bloglar başlıca klavuzlarıdır. Bu bloglarda yazan bir bilgiyi genellikle eleştirel bir gözle bakmadan kabul etme eğilimdedirler.
KENDİ EBEVEYNLİĞİNİ ONAYLATMA İHTİYACI
Mükemmel ebeveynliği abartanlar da var. Bloglar açıp çocuğuna yedirdiği köfteyi bile şova dönüştüren insanlarla sıkça karşılaşılabiliyor. Böyle bir şeyi paylaşmak çocuğun değil ebeveynin; kendi ebeveynliğini onaylatma ihtiyacından kaynaklanıyor.
BECERİLERİ ABARTMAK
Bu sendromu olan ebeveynler kendi çocuklarının çok zeki ve özel olduğuna da inanıyor. Çocuktaki normal gelişim görevlerini abartılı bir şekilde algılıyorlar. Çocuğun akıllı telefon kullanması ya da tablette oyun açması, çocuğun zekasının parlak olduğu anlamına gelmemektedir.
İLGİNÇ İSİM KOYMA YARIŞI
Uzman Klinik Psikolog Reyhan Algül “İsim koyma konusunda trendler her devirde vardır ama artık onun bile özellikle ilginç isimler koyma konusunda bir yarışa döndüğünü görüyoruz. Bu sendromu olan aileler çocuklarına da kimsede olmayan ya da çok popüler olan isimleri koyarlar” diyor.
BU ÖNERİLERE DİKKAT!
Anneliğin yaşanılarak öğrenilmesi gereken bir süreç olduğunu bilin. Bu süreçte hata yapmak da kaçınılmaz. Önemli olan hatalarınızı minimumda tutmanız ve farkına vardığınız an bunlardan vazgeçmenizdir.
Mükemmel anne olmaya çalışmak yerine ‘yeterince iyi’ olmak yeterli. Çocuğun ihtiyacı; maksimum konfor ve kurslardan ziyade aile sevgisini, desteğini ve güvenini hissetmesidir.
Yeterince iyi ebeveyn çocuğunun özerkliğini destekler ve problem çözmesine izin verir. Hayatın içinde zorluklar her zaman var. Çocukları sürekli zorluklardan korumaya çalışmanın, onların yerine her şeyi yapmanın Don Kişot'un yel değirmenlere saldırması gibi beyhude bir çaba olduğunu unutmayın.
Hayırlar ve sınırlar mutlaka olmak zorunda. Her çocuk sınırlara ihtiyaç duyar. Sınırlar doğru konulursa zannedildiği gibi çocuğun ruhunu örselemez. Çocuğu ruhsal yönden örseleyici olan sizin bir ebeveyn olarak farkındalığınızın az olmasıdır. Farkındalık bilgi demek değildir. Çok okumak, araştırmak, mükemmel olmaya çalışmak; farkındalık anlamına gelmez.
Zorlandığınız konularda uzmanlardan yardım almaktan çekinmeyin.