HABER

Modern hastanenin temelini bakanlar attı

Modern hastanenin temelini bakanlar attı

VAN (İHA) - Van'da yapılacak olan 400 yataklı Van Bölge Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nin temeli, Milli Eğitim Bakanı Hüseyin Çelik ve Sağlık Bakanı Recep Akdağ tarafından atıldı.

Yapılacak olan hastanenin temel atma törenine katılmak üzere Van'a gelen Milli Eğitim Bakanı Hüseyin Çelik ve Sağlık Bakanı Recep Akdağ; Vali Vekili Ömer Özcan, Belediye Başkanı Burhan Yenigün, Van milletvekilleri Kayhan Türkmenoğlu, Gülşen Orhan, Kerem Altun ve İkram Dinçer ile partililer tarafından karşılandı. Van Ferit Melen Havaalanı'nda çiçeklerle karşılanan bakanlar, temel atma törenine katılmak üzere İpekyolu Caddesi üzerinde bulunan Orman Fidanlık Şefliği'nin yanındaki inşaat alanına geçti.

Burada düzenlenen törende konuşan Bakan Hüseyin Çelik, mevcut hastanenin 1950'li yıllarda yapıldığını ve artık dikiş tutmayan, tamirle ayakta durması çok zor olan bir hastane olduğunu belirtti. Van'ın bölgede önemli bir merkez olduğunu söyleyen Çelik, Van'ın çok ciddi bir eğitim ve araştırma hastanesine ihtiyacı olduğunu belirtti. Hükümetin 4 öncelik tespit ettiğini belirten Çelik, bunların eğitim, sağlık, güvenlik ve adalet olduğunu kaydetti. Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın da her fırsatta bu 4
önceliği vurguladığını anlatan Çelik, "Bunlar içinde halkın en çok ihtiyaç duyduğu öncelik ise eğitim ve sağlıktır. Sağlık konusunda devrim niteliğinde adımlar atılmıştır. Bunun en önemli adımı Sosyal Sigortalar Kurumu (SSK) hastaneleri ile devlet hastanelerinin birleştirilmesidir. Bu adımla vatandaşlar büyük bir rahatlığa kavuşmuştur. Bizim Yeşil Kartlı vatandaşlarımız adeta çile çekiyordu. Van'ın nüfusunun nerdeyse yarısından fazlası Yeşil Kartlı olduğu düşünülürse fiili olarak gerekli şekilde
sağlık hizmetlerinden yararlanamıyorlardı. Ama Sağlık Bakanımız'ın gayretleri üzerine hükümetimiz bir karar aldı. Yeşil Kartlılar, SSK'lılar ve Bağ-Kur'lular gibi ilacını eczanelerden almaya başladı. Bu bütçemize katrilyonlarca liralık yük getirdi. Peki yük getirdi diye vaz mı geçtik? Hayır, devletin varlık sebebi halktır. Bizim anlayışımızda millet devlet için değildir, devlet millet içindir. Eğer halkımızın yüzü gülmüyorsa, vatandaşımız memnun ve mutlu değilse devletin güçlü olması önemli değildir. Devlet güçlü ama bu güç vatandaşa yansımıyorsa bu gücün hiçbir önemi yoktur" dedi.

Daha önce doğru dürüst bir hastaneye sahip olmadığını belirttiği Van'ın şimdi 400 yatak kapasiteli 2 büyük tesise kavuştuğunu ifade eden Çelik, "İnşallah en kısa sürede burası bitecek ve Van halkının emrine sunulacaktır. Bununla ilgili bir rakam vermek istiyorum. Şu anda temelini attığımız hastanenin maliyeti, içindeki tıbbı cihazlarla birlikte 100 trilyon TL'dir. Bunun telaffuzu bile zordur. Bunun Van ve Vanlılara yakıştığını düşünüyorum" şeklinde konuştu.

Daha sonra bir konuşma yapan Sağlık Bakanı Recep Akdağ ise "İnsanı yaşat ki devlet yaşasın" anlayışı ile hizmet ettiklerini kaydetti. "Öncelik insan" diyen bir zihniyet hakim olunca ilerlemenin de mümkün olduğunu kaydeden Akdağ, "Böyle olunca işte bugün hizmetlerin temelini atıyoruz" dedi. Tören alanını dolduran kalabalığa, "Eskiden herhangi bir sağlık kuruluşunda ameliyat olmanın bedeli neydi değerli Vanlılar?" diye seslenen Akdağ, "O hizmeti almakta büyük sıkıntı yaşıyorduk. Sizin isimlendirdiğiniz şekliyle 'bıçak parası' ödememiz lazımdı ki o hizmeti alalım. Anadolu, bu hizmeti alabilmek için karısının kolundaki bileziğini satan kocalar, köyündeki ineğini, öküzünü satan çiftçilerin trajedileriyle doluydu. Bugün hamdolsun bunları yaşamıyoruz. Gün geçtikçe de mesele daha iyiye gidiyor. Artık özel sektör kuruluşlarımız da siz değerli vatandaşlarımıza hizmet etmeye başladı. Yalnız burada düzeltmemiz gereken bir husus olduğuna inanıyorum. Özel sektör bu hizmeti vermeye başladığında bazı hastaneler vatandaşlarımızdan ilave ücretler almaya başladı. Sayın Başbakanımıza bu durumu arz ettik. Şu anda böyle bir hakları var. Önümüzdeki dönemde bunu sonlandırmak için çalışma başlattık. Vatandaşımız özel sektörden sağlık hizmeti aldığı için para ödemeyecek. Bu uygulamanın önüne geçmeye kararlıyız çünkü bizim maksadımız vatandaşlarımızın bu hizmeti kolay, kaliteli ve cebinden para ödemeden almasıdır" şeklinde konuştu.

Göreve geldiğinde Van'da sadece bir tane 112 Acil Servis İstasyonu'nun bulunduğunu kaydeden Bakan Akdağ, bugün Van'da 13 tane 112 Acil Servis İstasyonu bulunduğunu anlattı. Toplam 3 olan ambulans sayısının ise 17'ye çıkardıklarını vurgulayan Bakan Akdağ, konuşmasını şöyle sürdürdü:

"İhtiyacı olan köylerimize kış mevsiminde paletli kar üstü araçlardan temin ettik. Bunların sayısını artırıyoruz. Hedefimiz 112 numaralı telefonun tuşlarına bastığı zaman mutlaka onun hizmetine koşmaktır. Şehirlerde ilk 10 dakikada bu şekildeki talebin büyük çoğunluğunu karşılıyoruz. Kırsal kesimlerde de 30 dakikada bu talebi karşılıyoruz. Önümüzdeki dönemlerde hava ambulans hizmetini de devreye sokacağız."

Temeli atılan Van Bölge Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nin 87 bin metrekare kapalı alana sahip olduğunu dile getiren Akdağ, bu alanın Van'da bulunan üniversite, özel ve devlet hastanelerinin tümünün kapalı alanları kadar olduğunu kaydetti. Bakan Akdağ, "Van'da bulunan Sağlık Bakanlığı'na ait tüm hastanelerin toplam kapalı alanları 73 bin metrekaredir. Üniversite hastanesini de katarsak 80 bin metrekarenin biraz üzerine çıkar. Bugün yaptığımız hastanenin toplam kapalı alanı 87 metrekaredir. Yani Van'daki bütün hastaneleri yapacağımız bu hastanenin içine sığdırabilirsiniz" ifadelerine yer verdi.

Yapılan konuşmaların ardından Bakanlar ve beraberinde bulunan Van milletvekilleri kesilen kurbanların eşliğinde hastanenin temelini attı. Temel atma töreninin ardından Milli Eğitim Bakanı Hüseyin Çelik, İstasyon Mahallesi'nde bulunan babasının evine geçerken, Sağlık Bakanı Recep Akdağ milletvekilleri ile birlikte onuruna verilen öğle yemeğine katıldı. Van Valiliği'ni de ziyaret eden Akdağ, sağlık çalışanlarının bulunduğu durum değerlendirme toplantısına katıldı. Bakanlar daha sonra geldikleri özel uçakla Van'dan ayrıldı.

En Çok Aranan Haberler