Dünyanın severek tükettiği meyveleri Türkiye’de üretip Alara markası ile dünyanın pek çok ülkesine ihraç eden Alanar CEO'su Yavuz Taner, modern meyvelerin Avrupa’ya yolunun açık olduğunu söyledi.
Yavuz Taner, bu yılın ilk iki ayında İngiltere ve Berlin'de düzenlenen Fruit Logistika Fuarı’na gerçekleştirdikleri katılım hakkında bilgi verdi. Kiraz ve taze siyah incir ihracatındaki uluslararası başarının, bu çeşit meyvelerin dayanıklı ve üstün kaliteli olmasından kaynaklandığını vurgulayan Taner, Türkiye'nin, birçok tür ve çeşit meyve yetiştiriciliğinin yapılabildiği bir ülke olmasına rağmen, meyve sebze ihracatında, uluslararası düzeyde bir potansiyele ulaşamadığını belirtti.
Meyve üretimine yönelik yatırımda en önemli konunun, talep edilen ürünün yetiştirilmesi ve meyvenin satılacağı adresin doğru olarak tespit edilmesi olduğunun altını çizen Taner, modern bahçelerin meyve tür ve çeşit seçimi, modern anaçlı fidan seçimi, modern meyve yetiştiricilik metodunun seçimi gibi konulara dikkat çekti.
İngiltere ve Berlin toplantılarında nar olarak Wonderful çeşidinin ön plana çıktığını hatırlatan Taner, Amerika, İsrail, Güney Küreden Şili, Arjantin ve Avustralya, Güney Afrika, Wonderful Nar çeşidi ile Avrupa’da Türkiye’nin en ciddi rakibi olduğunu sözlerine ekledi. Taner şöyle devam etti:
“İhracata yönelik faaliyetlerde, dış pazarın çeşit talebi, alış verişi belirleyen unsurdur. Wonderful nar çeşidini talep eden müşteriye, Wonderful çeşidini sunarsanız ürüne alıcı olabilir. Farklı ve alıcının tanımadığı bir nar çeşidini teklif ederseniz ilgilenmemektedir. Tedarikçinin amacı ve görevi, programını 5-6 ay önceden planlamış olduğu Wonderful çeşidi narın temini yönündedir. Yeni çeşit meyvelerin tanıtımı farklı bir proje çerçevesinde ayrıca ele alınmaktadır. 2012-13 sezonu için Wonderful Nar çeşidine yönelik siparişler bugünden, yılbaşı itibari ile oluşturulmaktadır.”
Alanar Bahçeleri'ndeki kayısı, Japon erik, nektarin çeşitlerinin İngiltere’deki süpermarket ve tedarikçileri tarafından yüksek talep gördüğünü belirten Taner, “Aynı şekilde Berlin Meyve Fuarı'nda yapılan toplantı ve görüşmelerde, Alanar bahçelerinde Alara Fidanları ile yetiştirilen meyveler için 2012 sezonu ürünleri doğru süpermarketlerle anlaşma tesis edilerek yönlendirilmiştir.” diye konuştu.
Ürün çeşidinin önemine dikkat çeken Taner, şunları kaydetti: “Kirazda olduğu gibi, doğru çeşidi dikerseniz kilosunu 3 TL’den, yanlış çeşidi dikerseniz kilosunu 1 TL’den satabilirsiniz. Bodur, yarı bodur anaçlı fidan seçerseniz, kirazınızın kilosunu 0.20 TL’ye toplatırsınız, klasik anaçlı, 7-8 metre büyüklüğündeki ağaçlardan kirazın kilosunu 1 TL’ye toplatırsınız. Her yıl dekar başına bodur, yarı bodur ağaçlarla ekstra kazancınız bin TL düzeyindedir.
Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz