HABER

Modern tıbbın mucizesi: Osteopati nedir?

Tıpta tamamlayıcı bir tedavi yöntemi olan osteopatide hastalıktan çok hasta ön plandadır. Dünya Sağlık Örgütü tarafından bilimsel bir tedavi olarak kabul edilen osteopati nedir? Hangi hastalıklar için bu yöntem kullanılır? İşte detaylar...

Modern tıbbın mucizesi: Osteopati nedir?

Osteopati hastalıklarda kas - iskelet sisteminin etkinliği üzerinde duran tamamlayıcı bir tıp metodudur. Günümüzde pek çok kimsenin hala varlığından haberdar olmadığı gibi osteopati ile iyileşenlerin sayısı da her geçen gün artmaktadır. Bu modern tedavi yöntemi hakkında tüm merak edilenleri sizler için derledik.

Osteopati nedir? Ve Nasıl uygulanır?

Konu hakkında detaylı bilgi vermeden önce en çok merak edilen “Osteopati ne demek?” sorusunu yanıtlayalım. Osteopatinin kelime manası manuel terapi demektir. Osteopati kelimesi Yunanca “Osteon ‘(kemik)’ ve ‘pathos’ dan (acı çekmek) gelir.

Çağdaş modern tıbbın tedavi yöntemlerinden biridir. Teşhisi ve tedavisi el yordamı ile uygulanır ve tamamlayıcı tedavi yöntemi olarak tavsiye edilir. Önce hastanın şikâyetleri dinlenir ve kendisine birtakım sorular sorulur. Tanısı konduktan sonra ağrının veya şişliğin olduğu bölgede tedaviye başlanır. Ele gelen yumuşak dokudaki hissedilen gerginlik, şişlik ve buna bağlı olarak gelişen eklem bozukluğu fonksiyonlarını, uygun tedavi yöntemi ile iyileşmesi sağlanır. Buradaki amaç; sorunun sebebine inmek ve tedaviyi ona göre başlatmaktır. Böylece yeniden kas, iskelet sisteminin uyumu sağlanmaktadır. Bir nevi kas, iskelet sisteminin yeniden koordinasyonunu sağlamak amacı ile uygulanan, masajla terapi metodudur.

Alanında uzman kişiler tarafından, hastanın şikâyetlerinin kaynağına kadar sorgulanması ve sorunun çözümünün nereden kaynaklandığının tespit edilmesi ile tedaviye başlanır. Diğer yandan hastanın doktor kontrolünde kullandığı ilaçlara ve tedavilere karışmaz veya devam etmesinde sakınca görmezler. Kendilerinin uyguladığı tedaviler tamamen terapi amaçlıdır. Bu konuda uzman olan terapistlere ise osteopat denir. Osteopatlar, vücudun anatomik yapılarında meydana gelen fonksiyon bozukluklarının, anatomi, patoloji, nöroloji ve beslenme fizyoloji nedeni ile bütün olarak inceleyen ve gerekli tetkikleri yaptırdıktan sonra manuel olarak tedaviye başlayan terapistlerdir ve zorlu bir eğitim sürecinden geçerler. Yaklaşık olarak temel eğitim süresi 3500 saat, uzmanlık eğitimi için de 1500 saat ders görürler. Ek olarak 5 yıl da teorik eğitimi alırlar ve mezun olurlar. Avrupa ve Amerika’da da yüksekokul için 5 yıl eğitim almaları da söz konusudur.

Osteopati Masajı Hangi Durumlarda Yapılmalıdır?

Omurga rahatsızlıklarında uygulanabileceği gibi omuz ve kalça tedavisi için de uygulanmaktadır. Amaç; denge ve duruş bozukluklarını gidermek, omurga ve leğen kemiğine eski işlevselliğini geri kazandırıp kişi sağlığı için olumlu sonuçlar alabilmek, bel ve boyun ağrılarının da iyileşmesine katkı sağlamaktır. Kişinin ağrılarından kurtulmasına yardımcı olmak ve rahat bir şekilde hayatına devam etmesine olanak sağlamaktır. Uygulanan bu tedavi yönteminin, doktor tavsiyesi alınarak yapılması tavsiye edilir.

Osteopatinin Kullanıldığı Alanlar Nelerdir?

Osteopatinin kullanıldığı alanları şu şekilde sıralamak mümkündür:

  • Omurga kas ve iskelet sisteminin hareket ve fonksiyon bozuklukları
  • Omurga ve kemiklerdeki eklemlerin akut ve kronik ağrı semptomları
  • Omurga dik kaymaları
  • Kuyruk sokumu problemleri
  • Boyun bölgesi sinir hassasiyeti
  • Siyatik sinir ağrıları
  • Bel fıtığına bağlı ağrılar
  • Eklem sertliği ve enformasyonu
  • Migren ve şiddetli baş ağrıları
  • Ayak ameliyatları rehabilitesi
  • Duruş bozuklukları
  • Kaza sonucu oluşan ağrı
  • Nörolojik hastalar
  • Anksiyete, depresyon, panik atak gibi psikolojik sorunlar
  • Uyku problemi
  • Hormonal denge sorunları
  • Hamilelerde oluşan ağrı ve kramplar
  • Sindirim sistemi, dolaşım ve boşaltım sistemindeki sorunlar

Osteopati Yan Etkileri Nelerdir?

Kişinin bozulan kas ve iskelet sisteminin onarımı için gerekli olan bu tedavinin belli başlı yan etkileri mevcuttur. Ciddi boyutta olmayan bu yan etkiler, kısa bir süre sonra düzelebilir. Tedavinin uygulanma aşamasında da bazı hassasiyetler oluşabilir. Bazen hastada boyun tedavi edilirken hafif bir şekilde baş ve sırt ağrıları hissedilebilir. Kısa süreli olabileceği gibi tedavi sonrasında da rahatlama sağlayabilir. Bazı kişilerde de hassa cilt dokusuna sahip olduklarından, ciltte tahriş, kızarıklık veya berelenme görülebilir. Tekrar edilen tedavilerde de bu şikâyetlerin görülmesi normal sayılmaktadır.

Osteopati Uygularken Nelere Dikkat Edilmelidir?

Osteopatlar, tedavilerini bir bütün olarak uygularlar. Çünkü bir bütün olan insan vücudunun birbirine bağlı kas ve iskelet sistemi vardır. Osteopati tedavisi sayesinde kas, iskelet eklemlerinin rahatlaması ve bunun da tüm vücuda etki etmesi beklenir. Burada dikkat edilmesi gereken birkaç husus vardır; osteopatlar, gerektiği durumlarda geleneksel tanı yöntemlerini, ilaç terapilerini, tedavileri ve cerrahi müdahaleyi uygulayabilirler. Şayet tedavi sırasında, kan basınca artış veya herhangi bir şikayet görülürse tedavi o anda kesilmelidir. Çünkü devam edilmesi halinde ciddi yan etkiler meydana gelmesi söz konusu olabilir.

Bazı durumlarda da osteopati zararları olabilen bir tedavi yöntemi olabilmektedir. Eğer hastada akut enfeksiyonları, kırıklar kemik hastalığı, kanser türleri nörolojik rahatsızlıklar, omurilik hasarı ve omurlar arasındaki disklerden birinde şiddertli proplas, yüksek kan basıncı, kalp krizi, tromboz gibi vasküler rahatsızlıklar gibi şikayetler varsa osteopati tedavisinin uygulanması pek önerilmez. Çünkü tıptada olabildiği gibi osteopati tedavisinde de yanlış tanı konması halinde daha büyük sorunların yaşanması muhtemeldir. Bu durumda yapılması gereken şey, hastaların, osteopati tedavisinin uygun olup olmayacağı konusunu doktoruna danışması ve doktor ile işbirliği içerisinde olması gerekmektedir.

Osteopati İle İyileşme Süresi Ne Kadardır?

Osteopati tedavisi kişiden kişiye ve tedaviden tedaviye değişkenlik göstermektedir. Bazı hastaların tek seanslık iyileşme süreci varken, bazılarında ise bu süre 1 seneyi bulabilir. Tedavi süresi kişinin yaşı, cinsiyeti ve vücut yapısı ile ilgilidir. Eğer hastanın durumu çok acil ise tedavisi sık sık da yapılabilmektedir.

En Çok Aranan Haberler