İSTANBUL (İHA) - Moody's Türkiye Analisti Kristin Lindow, IMF görüşmeleri ve 17 Aralık ile ilgili sürecin Türkiye'nin kredi notuna yansımış durumda olduğunu, iki hafta sonraki açıklamadan sonra da 'Durağan' görünümün devam edeceğini, kısa sürede bir not değişimi beklenmemesi gerektiğini söyledi.
Lindow CNBC-e'ye telefonla yaptığı açıklamada, IMF ile müzakereler ve AB sürecinin kendilerinin şu anki Türkiye kredi notuna yansımış durumda olduğunu belirterek, "Kredi görünümü hala 'Durağan', kısa vadede bazı faktörler olursa öncelikle görünümü 'Olumlu'ya çevireceğiz. Ancak, iki hafta sonraki açıklamadan sonra da görünümün 'Durağan' olarak devam etmesini bekliyoruz. Kısa vadede bir not değişimi beklenmemeli" dedi.
Türkiye piyasalarında hala spekülatif hareketler olduğunu ifade eden Lindow, "Uzun vadede görünüm olumlu olmasına rağmen, hala yüksek borç yükünden bahsediyoruz. Bütün bunların dikkatle incelenmesi gerekiyor. Türkiye'nin çok ciddi bir borç servisi var, bunların dikkate alınması lazım. Son iki yıldaki rakamlar çok olumlu, ancak yine de daha rahat hissedeceğimiz duruma gelene kadar dikkat etmemiz gerekenler noktalar var" şeklinde konuştu.
Lindow, doların daha da zayıflayacak gibi göründüğünü, bunun da Türkiye'nin borç yükünde değişiklik yaratacağını kaydederek, "Genel anlamda bu durumda finansman ihtiyacı uzun vadede azalıyor gibi görünse de, borç yine de yüksek" dedi.
Lindow, gelecek birkaç yıl güçlü büyüme beklediklerini, ama yine de bu yılki kadar olmasını tahmin etmediklerini söyledi. Lindow, "Türkiye'nin tarihine bakılınca bu kadar uzun süre büyümenin devam ettiği görülmedi. Enflasyon da iyi, bu durumun devam etmesini bekliyoruz. Türkiye artık tek basamaklı enflasyona adım atmış durumda" diye konuştu.
Cari işlemler açığı konusunda birkaç ay içindeki gelişmeleri takip edeceklerini kaydeden Lindow, "Büyüme hız kaybetmiş görünüyor. Son sanayi üretim rakamlarına bakılınca, daha önceki bazı maddelerde hız düşüklüğü gözleniyor. İthalat talebinin dikkatle incelenmesi lazım. Bu seviyede bir cari açık elbette finanse edilebilir. 2005'te 2004'ten çok daha büyük boyutta cari açık olmasını beklemiyoruz. Mali disiplin sürdüğü sürece cari açıkta çok büyük finansman ihtiyacı olacağını düşünmüyoruz. IMF'den gelecek finansman olumlu, ancak geri ödemeler de çok büyük boyutta. Bunun da dikkate alınması gerekiyor" yorumunu yaptı.