HABER

Moody's, Türkiye'yi değerlendirdi

İSTANBUL (İHA) - Moody's'in Türkiye Şefi Kristin Lindow, geçmişteki standarlara göre Türkiye'deki risk oranının bugün çok düşük olduğunu söyledi. Uluslararası Derecelendirme Kuruluşu Moody's'in Türkiye Şefi Lindow, Amerika'nın Sesi Türkçe Bölümü'nün sorularını yanıtladı. Lindow, Türk-Amerikan ilişkilerinin tarihsel olarak daha iyi olduğu zamanlar olduğunu belirterek,"Bugün ilişkilerde hala Amerika'nın Irak'ı işgali sırasında yaşanan gerginliğin izleri devam ediyor. Şimdi bunun üstüne bir de Türkiye'nin 30 Ocak'taki Irak seçimlerinden sonra Kürtlerin yeni hükümette güçlerinin artmasından duyduğu tedirginlik eklendi. Aslında Amerikan hükümetinde Irak'taki seçimlerden sonra Türkiye'yle arasındaki gerginliğin yumuşayacağı beklentisi vardı ama beklendiği gibi olmadı. Kürtlerin daha özerk bir yapıya doğru gittiğini gören Ankara bundan rahatsızlık duyuyor. Bu ortam içinde, gerginleşen Türk-Amerikan ilişkileri umulduğu gibi yumuşamadı" dedi.

Türk-Amerikan ilişkilerindeki gerginlik sadece Irak merkezli mi olduğu yönünde bir soruya, Lindow, "Bence Türkiye'nin Avrupa Birliği kimliği entegrasyon sürecinde daha fazla ön plana çıkmaya başladı. Bu kimliğiyle Türkiye, Amerika'dan, geçmişte olduğundan daha bağımsız hareket ediyor. Türkiye'de artık daha özgür bir ortam olduğu için Amerika'ya karşı eleştiriler de arttı. Amerika'nın Irak'ta yaptıkları, Amerikan dış politikası ve hatta Amerikan'ın ekonomik politikaları bile Türkiye'de artık eleştirilebiliyor. Yani bir bakıma Türkiye'nin Amerika'ya karşı eski 'sarsılmaz bağlılığı' kalmadı" cevabını verdi.

AK Parti içinde son zamanlarda yaşanan istifalarla hükümetin kan kaybettiğini hatta bir parçalanma sürecine girdiğini düşünmediğini belirten Lindow, "Hayır bence henüz AK Parti'de böyle bir parçalanma yok. AK Parti içinde farklı gruplar hep vardı ve bu başından beri biliniyordu. Ancak bu grupların seslerinin daha fazla duyulmasına partinin yapısı izin vermeyince farklılar ve ayrılmalar ortaya çıktı. Ama kanımca AK Parti hala çok güçlü." dedi.

Lindow, Türkiye'nin önünde kısa dönemde görünen riskleri de sıralarken, "Bizi yine Türkiye'nin dış borç açığı kaygılandırıyor. Özellikle de borcun aşırı değer biçilmiş döviz kuruna bağlı olması. Ancak Avrupa Birliği süreci ve reformlar sağlıklı devam ediyor ve hükümetin hesaplarındaki şeffaflık bizim için önemli. Geçmişteki standarlara göre Türkiye'deki risk oranı bugün çok düşük. O yüzden de Şubat ayı içinde Türkiye'nin notunu olumluya çevirdik" ifadelerini kullandı.

YORUMLARI GÖR ( 0 )

En Çok Aranan Haberler