Calgary Üniversitesi (Kanada) araştırmacıları, afyon bitkisinin 50 yıldır çözülemeyen sırrını çözmeyi başararak, bu bitkinin morfin ve kodein adlı maddeleri üretmesini sağlayan iki geni belirledi.
Böylece bu etkin ağrı kesiciler alternatif yöntemlerle, örneğin laboratuarlarda sentetik olarak ya da bu maddelerin bitkide oluşma sürecini kontrol altına alarak üretilmesinin yolu açılmış oluyor.
Kodein dünyada en yaygın kullanıma sahip olan uyuşturucu ve ağrıkesici. Bu madde afyon bitkisinden doğrudan elde edilebilse de, genel olarak bitkinin çok daha büyük miktarda ürettiği morfinden sentezleniyor.
Kodein insanlarda kullanıldığında karaciğerdeki bir enzim tarafından morfine dönüştürülüyor. Asıl analjezik etkiyi yapan bu madde, vücutta doğal olarak da bulunuyor.
Biyoloji Bilimleri Profesörü Peter Facchini ve araştırma görevlisi Jillian Hagel, “Bu keşif sayesinde kodein üretmeyen afyon bitkileri geliştirebileceğiz. Ayrıca kodein ve öteki uyuşturucu (opiat) maddelerin biyo-işlem tesislerinde daha etkin ve ekonomik biçimde üretimi üzerinde de çalışıyoruz” diyor.
Araştırmacılara göre tıp için gerekli ağrıkesiciler, bu genlerin aşılandığı mikrorganizmalar tarafından üretilebilecek. Üniversite laboratuarlarında bir sonraki hedefin, kodein geni aşılanmış maya ve bakterilerle ilaç üretimi deneylerinin başlatılması olduğu belirtiliyor.