HABER

Mortgage için ekonomide istikrar gerekli

Mortgage için ekonomide istikrar gerekli

TEKİRDAĞ (İHA) - Çorlu'da düzenlenen "Güncel Vergi Mevzuatı" konulu panele katılan Sermaye Piyasası Kurulu (SPK) Başkanı Doç. Dr. Doğan Cansızlar, Mortgage sisteminin sürdürülebilir boyutta olması için ekonomide istikrar gerektiğine dikkat çekerek, "Mortgage sistemi ile kayıt dışılığın önüne geçilecek" dedi.

Çorlu İşadamları ve Sanayiciler Derneği (ÇİSAD) tarafından, "Güncel Vergi Mevzuatı" konulu bir panel düzenlendi. Çorlu Belediye Tiyatrosu Tamer Levent Sahnesi'nde düzenlenen panelin yöneticiliğini Anadolu Üniversitesi Öğretim üyesi Prof. Dr. Fethi Heper yaparken, konuşmacı olarak Sermaye Piyasası Kurulu (SPK) Başkanı Doç. Dr. Doğan Cansızlar, Gazi Üniversitesi Öğretim Üyeleri Prof. Dr. Şükrü Kızılot ve Prof. Dr. Nevzat Saygılıoğlu katıldı.

SPK Başkanı Doç. Dr. Doğan Cansızlar, Mortgage konusunda bilgiler verdiği konuşmasında, "Mortgage de internet gibi yabancı bir kelime olmasına rağmen alışacağımız bir kelime. Bu model ucuz konut ya da bedava konut demek değil, sadece bir finans sistemi, ayrıca yeni de değil bazı bölgelerde 100 yıldır bazı bölgelerde ise 200 yıldır uygulanan bir sistem. Ancak bu sistemin sürdürülebilir boyutta olması için ekonomide istikrar gerekli. Mortgage sistemi ile kayıt dışılılığın önüne geçilecek. Bankalar gerçek değer üzerinden kredi verecek. Tapuya gerçek değer üzerinden kaydedilecek ve vergiler gerçek değer üzerinden verilecek. Bu sayede kayıt dışılığın önüne geçilecek" dedi.

Prof. Dr. Şükrü Kızılot, Türkiye'nin bağ arazisi yönünden dünyada 4. sırada, yaş üzüm üretiminde ise dünyada 5. sırada yer aldığını ifade ederek, "Tüm bu rakamlara rağmen 150 milyar dolarlık dünya alkollü içki ihracatı rakamları içinde Türkiye sadece 3.5 milyon dolarlık şarap ve 13 milyon dolarlık da rakı ihraç ediyor. Bu rakamlara baktığımız zaman dünyanın çok gerisindeyiz" diye konuştu.

2006 yılında Özel Vergiler konusunda bir artış söz konusu olmayacağını ifade eden Prof. Dr. Kızılot, "Rakı, bira ve şaraptan alınan vergi Avrupa Birliği (AB) ülkeleri ortalamasının çok çok üzerinde, rakıda dünyada 2. şarapta ise 6. sıradayız. Bunun sonucunda da Türkiye'de üretilen 70 milyon litrelik üretimin 30 milyon litresi kayıt dışı oluyor. Alkollü içkilerden alınan vergiler maliyenin en sevdiği vergiler. Akaryakıttan alınan vergilerde de durum böyle. Akaryakıt vergisi konusunda Dünya şampiyonuyuz, akaryakıta bizim kadar vergi ödeyen yok" şeklinde konuştu.

Önümüzdeki yıl bazı vergilerde yüzde 9.8 oranında artış söz konusu olacağını da sözlerine ekleyen Prof. Dr. Şükrü Kızılot, "Bu konuda söz konusu diyorum çünkü bu oranı arttırma yetkisi Bakanlar Kurulu'nun elinde, bu rakam yüzde 9.8'inde üzerinde olabilir" dedi.

En Çok Aranan Haberler