HABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Mortgage sistemi görüşüldü

ANKARA (İHA) - Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Abdüllatif Şener, Ekonomi Koordinasyon Kurulu'nun dünkü toplantısında ele alınan "Mortgage" sistemiyle ilgili yasal düzenlemenin Meclis açılır açılmaz sevkedileceğini açıkladı. Şener, Mortgage sisteminin uygulandığı ülkelerdeki gibi faizlerin 1 puanın altına düşeceğini söyledi.
Başbakan Yardımcısı Şener, Başbakanlık Merkez Bina'da düzenlediği basın toplantısında, Ekonomi Koordinasyon Kurulu'nun dünkü gündemine ilişkin bilgi verdi.

Kurulun ana gündem maddesini konut edindirme sistemiyle ilgili çalışmaların oluşturduğunu belirten Şener, Mortgage sistemiyle ilgili yasal ve idari düzenlemelerin yapılacağını kaydetti. Sermaye Piyasası Kurulu'nun (SPK) daha önce bu konuda kanun taslağı hazırlaması için görevlendirildiğini, bir senelik çalışmanın ardından çalışmanın kurula sunulduğunu ifade eden Şener, 44 maddelik yasa taslağının kurul üyeleri tarafından değerlendirildiğini vurguladı. Taslağın 1. ve 6. maddelerinin İcra ve İflas Yasası'nda değişiklik öngördüğünü, söz konusu değişikliklerin sistemin sağlıklı işlemesi için gerekli olduğunu dile getiren Şener, 7. ve 22. maddeleriyle SPK Kanunu'nda değişiklik ve ilaveler yapılmasının planlandığını açıkladı. Sistemin çatısını bu maddelerin oluşturduğuna işaret eden Şener, "Bitmemiş konutların da sistemden yararlanmasına yönelik öneri ve talepler olmuştur. Bu da değerlendirilmeye alınmıştır. Bankacılık sektörünü temsilen arkadaşlar bitmemiş konutların da sistemden yararlanmasına bir engel olmadığını söyledi. SPK'nın görüşü biraz farklı. Birlikte tekrar gözden geçirilecek. Ancak bitmemiş konutların da sistemden yararlanması faydalı olacak" dedi. Taslak çalışmanın 23. ve 27. maddelerinin Tüketicinin Korunması Kanunu'nda değişiklik öngördüğünü, bu konuda herhangi bir ihtilaf olmadığını vurgulayan Başbakan Yardımcısı Şener, taslağın 28. ve 39. maddelerinin de vergiyle ilgili işleyişi düzenlediğini söyledi. Söz konusu maddelerin vergi ayrıcalıkları öngördüğünü ancak üç maddeye itiraz eden Maliye Bakanlığı'nın konuyu yeniden değerlendireceğini belirten Şener, "Büyük ölçüde taslak üzerinde mutabakat oluştu. Bazı maddelerin tekrar redakteye ve küçük düzenlemeye ihtiyacı var" diye konuştu. Meclis açılır açılmaz tasarının TBMM'ye sevkedileceğini de duyuran Şener, Meclis'in ilk günlerinde sözkonusu düzenlemenin gündeme geleceğini söyledi.

"TÜRKİYE, BU SİSTEME MUTLAKA GEÇMELİDİR" Gazetecilerin "Mortgage sisteminin uygulandığı ülkelerde faizler yüzde 1'in altına düştü. Türkiye'de de bu olacak mı?" yönündeki sorusu üzerine Şener, hükümetin uzun vadeli konut finansmanı olan Mortgage sisteminden bahsetmeye başlamasının ardından piyasalarda birtakım düzenlemeler ortaya çıktığını hatırlattı. Düzenlemenin henüz uygulamada olmamasına karşın bazı bankaların Mortgage sistemindeki gibi uzun vadeli konut kredisi vermeye başladığını, bunun olumlu bir gelişme olduğunu ifade eden Şener, "Ancak bu krediler Mortgage sistemin kapsamında verilen krediler değil. Tüketici kredisi kapsamında verilmiştir. Mortgage sisteminde faizlerin daha düşmesi gerekiyor" değerlendirmesini yaptı.

Şener, sistem kapsamında vergi indiriminin nasıl olacağı yönündeki bir soru üzerine de, Maliye Bakanlığı'nın taslağın üç maddesine itiraz ettiğini ancak vergi indirimine olumlu baktığını söyledi. Kamu gelirlerinde belli düzeyin korunması gerektiğine dikkat çeken Şener, "Mortgage sisteminde oluşacak faizin gelir düzeyinden muaf olması talep edildi. Maliye Bakanlığı konuyu tekrar görüşmek istedi. Ancak kamunun vergi gelirlerinde azalma olmayacak şekilde düzenlenmelidir. Bu madde tasarıdan çıkarılsa bile sistemin sağlıklı işleyişini ve teşvik edilmesini sağlayıcı maddeler var" şeklinde konuştu. Şener, KDV indiriminde redaksiyon çalışması yapılacağını bildirdi. Şener bir soru karşısında, sistemde sabit ve değişken olmak üzere iki ayrı faiz türü olduğunu, tüketicinin iki faizden birini seçme hakkı olduğunu açıkladı.

Şener, "Bu sistem devreye girdiğinde tüketiciler uzun vadeli, düşük faizli konut alma imkanına kavuşacak. İkincil piyasalar ortaya çıkacak. Menkul kıymetler borsada işlem görecek. Finans piyasası derinleşmiş olacak. Sistem mutlaka Türkiye'de de devreye girmelidir. Ekonominin bütün boyutları açısından faydalıdır. Sosyal ve ekonomik boyutları vardır. Düzgün kentleşmeyle ilgili boyutları vardır. Şu an piyasa koşulları sisteme geçilmesi için uygundur. Önümüzdeki dönem inşaat sektörü çok önemlidir" şeklinde konuştu. Şener, tam olarak faizin ne olacağı konusunda kesin bir şey söyleyemeyeceğini de bildirdi. Şener sistemle ilgili belediyeleri de arsa üretmeye davet etti.

Şener ayrıca, toplantıda üretim potansiyelinin olumlu şekilde seyrettiğinin tespit edildiğini açıkladı. 2005 yılının Ocak-Haziran döneminde otomobil üretiminin arttığına buna karşın satışta düşüş gözlendiğini belirten Şener, otomobil ithalatının da azaldığını bildirdi. Toplantıda işsizlik konusunun da gündeme geldiğini hatırlatan Şener, 2004'ün ikinci çeyreğinde 22 milyon 188 bin kişi istihdam eden Türkiye ekonomisinin 2005 yılının ikinci çeyreğinde 22 milyon 721 bin kişi istihdam etmeye başladığını, iki dönem arasında 533 bin kişinin ilave istihdam edildiğini söyledi. Şener, işsizlik oranında yaşanan çok küçük düşüşün çok sayıda insanın "İş arıyorum" diyerek işgücü piyasasından çıkmasına bağlı olduğunu vurguladı. Şener, bu dönemde kamu sektörünün 121 bin, özel sektörün ise 412 bin ilave istihdam gerçekleştirdiğini de sözlerine ekledi.

En Çok Aranan Haberler