HABER

Moskova'da ITER zirvesi

MOSKOVA (İHA) - 21. yüzyılın enerji projesi olarak nitelendirilen dünyanın ilk deneme termal nükleer enerji reaktörü ITER'in (International Thermonuclear Experimental Reaktor) inşa edileceği yer ve koşulları gibi konularında son 3 yıldan beri devam eden belirsizlik, bugün Moskova zirvesinde kesin çözüme kavuştu.

Rusya, Çin, Güney Kore, ABD, Avrupa Birliği ve Japonya'nın bakanlar düzeyinde temsil edildiği Moskova zirvesinden, ITER'in Fransa'nın Marsel kenti yakınlığındaki Kadarashe'de inşa edilmesinin karara alınması sonucu çıktı. Moskova'daki President Hotel'de Rusya Federal Nükleer Enerji Ajansı Başkanı Aleksandr Rumyantsev rehberliğinde toplanan zirvede, Avrupa Birliği Bilimsel Araştırmalar Komissarı Janez Potochnik, Güney Kore Bilim ve Teknoloji Bakanı Yardımcısı Seok-Sik Choi, Çin Halk Cumhuriyeti Bilim ve Teknoloji Bakanı Guanhua Xu, ABD Enerji Bakanlığı'na bağlı Bilim İdaresi Direktörü Raymond L. Orbach, Japonya Eğitim Kültür Spor Bilim ve Teknoloji Bakanı Nariaki Nakayama da hazır bulundu.

Nihai hedefi 2070 yılında dünyanın enerji ihtiyacını asgari miktarda nükleer atıklar vererek sınırsız bir enerji kaynağından karşılamak olan projenin inşa yeri için Japonya ve AB arasındaki mücadele böylece sona ermiş oldu.

Toplam 13 milyar dolara mal olacak ITER'in masraflarının yüzde 50'sinin inşa edileceği ülke tarafından karşılanması kararı alınırken, geri kalan masrafların ise diğer katılımcı ülkelerden her birinin 10 katkısıyla karşılanacağı bildirildi.

Nihai sözleşmenin taraflarca imzalanmasıyla sona eren zirve bitiminde basın mensuplarının sorularını yanıtlayan katılımcı ülke bakanları, söz konusu projenin tek bir devlet tarafından gerçekleştirilmesinin güçlüklerini dile getirirken, bu nedenle tüm insanlık açısından büyük önem taşıyan projenin ortak çabalarla yerine getirilmesine karar verdiklerini ifade etti.

En Çok Aranan Haberler