MOSTAR (İHA) - 1990'larda yaşanan Bosna Savaşı'nın oluşturduğu yıkımın simgelerinden biri olarak görülen Mostar Köprüsü, bugün yeniden açılıyor.
Tarihi 16. yüzyıla dayanan Mostar Köprüsü, bölgede Müslüman ve Hırvatlar arasında yaşanan savaş sırasında, 1993 yılında bombalanarak yıkılmıştı. Bugün düzenlenecek açılış törenine pekçok ülkeden devlet ve hükümet başkanları ile üst düzey temsilciler katılacak.
Türkiye Başbakanı Recep Tayyip Erdoğan ise, dün Sakarya yakınlarında meydana gelen tren kazası nedeniyle törene katılamayacağını açıkladı.
Osmanlı mimarisinin bölgedeki önde gelen simgelerinden olan köprünün onarım projesine, Türkiye'den mimar ve mühendisler de katkıda bulundu. Neretva Nehri üzerinde 30 metre uzunluğunda bir taç şeklinde uzanan köprünün yeniden inşasından sorumlu ekibin başındaki Amir Paşiç, kendilerinin Osmanlı mimarlarının tekniğini kullandığını söylüyor. Köprünün yeniden inşasında, eski köprünün nehre yıkılan taşları kullanıldı ve yeni taşlar da ilk köprünün taşlarının geldiği ocaktan çıkarıldı. Köprü ve çevresindeki binaların restorasyonu yaklaşık 13 milyon dolara mal oldu. Türkiye ve Hırvatistan projeye katkıda bulunan ülkeler arasında başı çekiyor.
Mostar Köprüsü, savaş sırasında önce hasar gördü, ardından yıkıldı. Osmanlı mimarı Hayreddin Ağa tarafından yapılan köprü; Birleşmiş Milletler Eğitim, Bilim ve Kültür Örgütü UNESCO'nun Dünya Mirası listesi içindeydi.
UNESCO, köprünün yeniden inşası için 1997'de girişim başlattı. Köprünün yıkılması, Bosna'nın çok kültürlü toplumunu oluşturan Sırp, Hırvat ve Müslümanlar arasındaki etnik denge ve uyumun yok olmasının simgesi olarak görülmüştü.
Mostar'daki Hırvat ve Müslümanlar, 1992-95 yılları arasındaki savaşın 11. ayında birbirlerine karşı çarpıştı. Kentin belediye başkanı Hamdiye Cahiç, köprünün bir kez daha bir arada huzur içinde var olan bir Mostar'ın simgesi olacağını söyledi. Ancak bu, iyimser bir dilek olarak görülüyor. Kent, hala etnik topluluklar arasında bölünmüş durumda.
Hırvatlar, nehrin batı; Müslümanlar, doğu yakasında yaşıyor. İki toplum farklı okullara gidiyor, farklı cep telefonu şebekeleri kullanıyor, farklı televizyon kanalları izliyor.