Motor yağı aracın kalbi olan motorun sağlıklı ve verimli çalışması için hayati bir sıvıdır. Sürtünmeyi azaltır, motoru soğutur, temizler ve korur. Düzenli yağ değişimi motorun ömrünü uzatır ve aracınızın performansını en üst düzeye çıkarır. Bu nedenle, motor yağı bakımını ihmal etmemek, araç sahipleri için önemli bir sorumluluktur. Motor yağının doğru seçimi ve zamanında değiştirilmesi, hem sürüş güvenliğini artırır hem de uzun vadede maliyetleri düşürür.
Motor yağı değiştirme sıklığı araç güvenliği için oldukça önemli bir konudur. Motor yağı kaç km'de değişir konusunda şu yanıtı verebiliriz: Motor yağının her 5.000 - 10.000 kilometrede değişmesi önerilir.
Motor yağının değişimi hem dizel hem de benzinli araçlarda motorun sağlıklı ve uzun ömürlü çalışması için oldukça önemlidir. Ancak dizel ve benzinli araçlarda motor yağı değişim sıklığı kullanılan yağın türüne, aracın kullanım koşullarına ve motorun durumuna göre değişebilmektedir. "Dizel araç yağ değişimi kaç km?" sorusuna 5.000 - 15.000 kilometrede bir cevabını; "Benzinli araç yağ değişimi kaç km?" sorusuna da 10.000 - 20.000 kilometrede bir cevabını verebiliriz.
Motor yağı her yıl değişmeli mi konusunda da daha güvenli ve konforlu bir araç için motor yağının yılda bir kez değişmesi önemlidir ancak motor yağı değiştirme sıklığı konusunda kilometre değişimini uygulamak daha iyi olacaktır. Ancak şehir içi trafikte veya kısa mesafelerde sık sık dur-kalk yapıyorsanız, ağır yük çekmek ya da yokuş çıkmak için sık sık kullanıyorsanız, motor eski veya aşınmışsa ve tozlu/kirli ortamlard araç kullanıyorsanız motor yağını daha sık değiştirmeniz gerekir.
Motor yağı değişim zamanı nasıl anlaşılır konusunda birkaç işaret vardır:
Motor yağının ömrü birçok faktöre göre değişkenlik gösterir ve bu nedenle de motor yağı ömrü kaç yıl sorusuna net bir aralık vermek zordur. Motor yağının ömrü kilometre ve yıl cinsinden birlikte değerlendirilmelidir ve genellikle yıl içinde bir kez değiştirmek gerekir. Motor yağı doğru bir şekilde saklandığında uzun süre bozulmayacak olsa da iki yıldan uzun süredir depolanmış olan yağın kullanılması önerilmez. Renksiz hâle gelen veya parçacık, tortu içeren çökeltiler atılmalıdır.