BURSA (İHA) - Uzmanlar, teknolojiyi bilinçsiz kullanmanın sağlığa zarar verebileceğini belirterek, MP3, İpod ve walkman'lerin çok uzun süreli yüksek sesle dinlenmesinin işitme kaybına yol açtığını kaydetti.
Konuşma ve lisan patoloğu Burcu Ardaman, taşınabilir müzik çalarların doğru dinlenmemesi durumunda işitme kaybı yaşanabileceğini belirterek, çeşitli uyarılarda bulundu. Bu cihazların yanlış kullanımı sonucu işitme kaybının zaman içinde yavaş yavaş meydana geldiğini ve iş işten geçene kadar da fark edilemediğini ifade eden Ardaman, "İşitme kayıplarının hatırı sayılır bir bölümünü gürültüye bağlı kayıplar oluşturuyor ve yine uzmanların görüşüne göre bunun en büyük nedeni halkın bu konu hakkında yeterince bilgili olmayışı. 85 dB (desibel) üzerindeki yüksek ses kalıcı işitme kaybına neden olabilir. MP3, walkman, İpod gibi taşınabilir müzik çalarların 60-120 dB arasında ses üretme kapasiteleri bulunuyor. Bu durumda, ses düğmemiz dörtte bir açık ise 85 dB, tamamen açık ise 120 dB ses duyabiliriz" dedi.
Halkı bilinçlendirmek için çalıştıklarını belirten Ardaman, seslere maksimum ne kadar maruz kalınması konusunda da şunları söyledi:
"12 saat sürat teknesinin gürültüsü 85 desibel, 8 saat çim biçme makinesinin gürültüsü 90 desibel, 4 saat motosiklet gürültüsü 95 desibel, 2 saat jet ski gürültüsü 100 desibel, bir saat elektrikli testere gürültüsü 105 desibel, yarım saat Rock konseri 110 desibel."
İşitme kaybını ortadan kaldırmak için en basit önlemin ses düğmesini kısıkta tutmak ve taşınabilir aletlerle müzik dinlendiğinde zamanı kısıtlamak olduğunu kaydeden Burcu Ardaman, "Ayrıca kulağın içine yerleştirilen kulaklıklar yerine, sesi izole ederek kulağın etrafından dolaştıran kulaklıklar kullanmanın da faydası var. Bu tip gürültüye bağlı gelişen işitme kayıpları kulak çınlaması, uyku ve dikkat bozuklukları, yüksek tansiyon ve öğrenme güçlüğü gibi pek çok probleme de neden olabiliyor. Bu nedenle lütfen daha duyarlı olup hem kendimizi, hem çocuğumuzu hem de çevremizi bu tehlikeye karşı uyaralım ve bilgilendirelim. Unutmayın ki kalıcı işitme kaybının iletişimimiz üzerinde son derece olumsuz etkileri var" diye konuştu.