YURTHABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Mşü Kürtçe Eğitime Desteğe Hazır

Muş Alparslan Üniversitesi (MŞÜ), Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın açıklamasının ardından Kürtçe seçmeli derse katkı sunmaya...

Mşü Kürtçe Eğitime Desteğe Hazır

Muş Alparslan Üniversitesi (MŞÜ), Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın açıklamasının ardından Kürtçe seçmeli derse katkı sunmaya hazır.

Konuyla ilgili makamında gazetecilerin sorularını cevaplandıran MŞÜ Rektörü Prof. Dr. Nihat İnanç, üniversitenin 20 yıllık gelişim planının 2009 yılında Devlet Planlama Teşkilatı (DPT) tarafından onaylandığını hatırlattı. Gelişim planında lisans programı olarak Fen Edebiyat Fakültesi bünyesinde Kürt Dili ve Edebiyatı Bölümü açmak istediklerini ifade eden Rektör Nihat İnanç; “2010 yılında Türkiye’de ilk defa 4 yıllık lisans programı olarak Fen Edebiyat Fakültesi bünyesinde Kürt Dili ve Edebiyatı Bölümü’nü açtık. O günden bugüne bölüm nezdinde akademik yapılanmaya çalıştık. Eş zamanlı olarak Kürtçe seçmeli dersler açtık. Kürtçe seçmeli derslerimizi Fen Edebiyat Fakültesi bünyesinde 2 kredilik dersler olarak açmakla birlikte üniversitenin tüm birimlerindeki programlardan öğrencilerimizin alabileceği tarzda açtık. İlk açtığımız yıl Kürtçe seçmeli dersine 350’den fazla öğrencimiz katıldı. Bu dönemde ise 162 öğrencimiz Kürtçe seçmeli dersi aldı” dedi.

“OMURGAYI KURMANCİ VE SORANİ ÜZERİNE KURDUK”

Kürt Dili ve Edebiyatı Bölümü’nü, Kurmanci ve Sorani olmak üzere 2 ana omurga üzerine kurduklarını belirten Nihat İnanç, Zaza destekli olarak bölümü yürüttüklerini ifade etti. İnanç sözlerini şöyle sürdürdü; “Biz Kürt Dili ve Edebiyatı Bölümü’nü yapılandırırken, Kurmanci ve Sorani şivesi olmak üzere 2 ana omurga üzerine kurduk. Bir taraftan da Zazaca destekli olarak bölümü götürdük. Kürtçe seçmeli dersler daha çok Kurmanci şivesi ve Latin harfleriyle aktarılıyor. Kürtçe kaynaklara baktığımız zaman, bunlar Latin harflerle yazılmış eser değil. Bunların neredeyse tamamı Arapça, Osmanlıca harflerle yazılmış eserler. Dolayısıyla 2012 Eylül ayından itibaren, derslerimizi 2 alfabeyle vermeye başlayacağız. Arapça ve Latin alfabeyle Kürtçe seçmeli derslerimize devam edeceğiz. Derslerimiz tamamen kitabi anlamda geçiyor. Yani öğrencilerimize okuma, anlama, gramer, yazma gibi tam bir dil öğretmeye çalışıyoruz. Bu bağlamda çalışmalarımız devam edecektir.”

“BAŞBAKANIN AÇIKLAMASINI OLUMLU BULUYORUM”

Başbakan’ın açıklamalarını yerinde ve olumlu bulduğunu vurgulayan İnanç, toplumun taleplerine veya sorunlarına sırt çevirerek sorunların çözülemeyeceğini belirterek; “Sayın Başbakanımızın açıklamış olduğu Milli Eğitim Bakanlığı bünyesinde bir program vardı. Bundan sonra yeterli öğrenci olması halinde Kürtçe seçmeli dersler verilebileceğine dair bir açıklama oldu. Ben bunu memnuniyetle karşıladığımı öncelikle ifade etmek istiyorum. Toplumun taleplerine yahut sorunlarına sırt çevirerek, onları yok sayarak sorunları çözmek mümkün değil. Tam tersine varsa talepler, sorunları tespit edip aklıselimin ağır basacağı şekilde çözüm önermek gerekiyor. Ben bu açıdan dil öğrenmenin, ana dili öğrenmenin ana sütü gibi bir hak ve helal olduğuna inanıyorum. Bunun sosyal sorumluluk noktasında devlet eliyle yerine getirilmesinin ise ayrı bir önemi olduğunu düşünüyorum. O açıdan Sayın Başbakanımızın bu açıklamasını son derece yerinde ve pozitif olarak değerlendiriyorum” diye konuştu.

“KATKI SUNMAYA HAZIRIZ”

Milli Eğitim Bakanlığı tarafından talep gelmesi halinde üniversite olarak katkı sunmaya hazır olduklarının altını çizen İnan; “Eğer Milli Eğitim Bakanlığı tarafından ihtiyaç duyulursa, yaz tatilleri boyunca öğretim elemanlarımızdan fedakarlık talep ederek Milli Eğitim Bakanlığı bünyesindeki öğretmenlere sertifika ve Kürtçe ders vermemiz söz konusu olabilir. Devamında ise 2012 Eylül’ünden itibaren öğrencilere açmış olduğumuz Kürtçe derslerin benzerini, Milli Eğitim Bakanlığı bünyesinde ihtiyaç duyulan öğretmenlere de açabiliriz. Sayın Başbakan çok önemli bir talimat verdi ve yeterli öğrenci olması halinde Kürtçe seçmeli dersler açılabileceğini söyledi. Ama asıl sorun bu dersleri kimin vereceğidir. Bu dersleri verecek düzeyde, kitabi anlamda Kürtçeyi yazabilen, okuyabilen, anlayabilen öğretmen sayımız çok fazla değil. Belki Kürtçe, halk dili olarak, piyasa dili olarak konuşuluyor ve çok iyi anlaşılıyor olabilir ama kitabi anlamda farklıdır. Onun için Kürtçe bilip de bu dilbilgisini kitabi seviyeye çıkarmamız gereken öğretmenler söz konusu olacaktır. Muş Alparslan Üniversitesi’nin bu süreçte ihtiyaç duyulmasına halinde katkı sağlayacağını ve buna hazır olduğumuzu ifade etmek istiyorum. Böyle bir talep gelirse, yaz tatili süresince bir sertifika programı ve Milli Eğitim Bakanlığı bünyesindeki öğretmenlere Kürtçe dersler düzenleyebiliriz. 2012 Eylül’ünden itibaren Kürtçe derslerin ikinci versiyonunu öğretmenlere dönük açabiliriz. Ayrıca Milli Eğitim Bakanlığı tarafından öğrencilere yönelik ders verilmesi talebi gelirse buna kısıtlı olarak cevap verebiliriz. Çünkü öğrencilere yönelik eğitim verilmesi konusunda altyapımız müsait değil. Biz öğretmenleri yetiştiririz. Ancak pilot okullar belirlenirse biz buna da katkı sağlarız. Bu sürece katkı sağlamaktan da büyük bir memnuniyet duyarız” şeklinde konuştu.

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

En Çok Aranan Haberler