Muş Alparslan Üniversitesi (MŞÜ) Kürt Dili ve Edebiyatı Bölümü'nde yüksek lisans yapacak öğrenciler için sınav yapıldı.
Sınavın yapıldığı Fen Edebiyat Fakültesi'ni gezen Rektör Prof. Dr. Nihat İnanç, sınavla ilgili salon görevlilerinden bilgi aldı.
İnanç, gazetecilere yaptığı açıklamada, Kürt Dili ve Edebiyatı Bölümü'nü 2010 yılında kurduklarını ve bölümün öğrenci yapılanmasında yeni bir noktaya gelindiğini anımsattı.
Rektör İnanç, ilanını vermiş oldukları 50 tezsiz yüksek lisans kontenjanı için 300'den fazla başvuru yapıldığını kaydetti.
Başvuran öğrencilerin 13 salonda sınava tabi tutulduğunu ifade eden İnanç, "Sınav sonunda 50 arkadaşımızı seçeceğiz ve pazartesi günü itibariyle öğrencileri ilan edip, kayıtlarını yapacağız. Böylece Kürt Dili ve Edebiyatı Bölümü'nde yüksek lisans düzeyinde çalışmalarımızı yapmış olacağız" dedi.
20 yıllık gelişim planında Kürt Dili ve Edebiyatı Bölümü'ne 2014 yılında öğrenci almayı hedeflediklerini vurgulayan İnanç, bu çalışmayı 2012'de başardıklarını söyledi.
İnanç, şöyle konuştu:
"Anadilin öğrenilmesi veya bir sonraki aşama olan anadilde eğitimin temelleri bu şekilde atıldı. Üniversitemizde bu sürece katkı sunmaktan büyük bir onur duyduk. Bundan sonra üniversitemiz, Talim Terbiye Kurulu Başkanlığı'yla senkronize çalışarak Kürtçe müfredatın oluşturulmasında da aktif görev alacak. Her türlü çalışmaya katkı sunmaya çalışıyoruz. 50 öğrenciyle lisans üstü çalışmalar yapacağız. Öğrenciler Arap ve Latin alfabeleriyle yollarına devam edecek. Üniversitemiz Kürt Dili Edebiyatı Bölümü'nde akademik kadrosunu güçlendirerek yoluna devam ediyor. Şu anda hem Türkiye'de, hem Avrupa'da bu alanda çalışanlar isimler içinde arkadaşlarımız önemli bir ağırlığı var. Kürt dili, kültürü ve edebiyatında çalışan, söz sahibi olan profesör, doçent ve öğretim görevlisi düzeyinde çok sayıda arkadaşımız var. Dolayısıyla ihtiyaca maksimum düzeyde katkı sunmaya devam edeceğiz."
Eylül ayında üniversitede tüm öğrencilerine Kürtçe seçmeli derslerin verilmeye devam edeceğini belirten İnanç, sınavını yaptıkları 50 öğrenciyle lisans üstü çalışmalara başlayacaklarını, şubat ayındaysa 2. yarıyıl için YÖK'ten kontenjan talebinde bulunacaklarını ifade etti.
Müracaat edenler arasında dil eğitimine en fazla katkı sağlayacak olanları seçeceklerini ifade eden İnanç, şunları dile getirdi:
"Bu kontenjanı dolduracağız. Tek derdimiz dil eğitimine katkı sağlayacak arkadaşları yakalamak. Çünkü çok değişik alanlardan müracaatlar var. Müracaat edenlerden eğitim, fen edebiyat fakültelerinden mezun öğrenciler olduğu gibi, mühendislik veya iktisadi idari bilimler mezunları da var. Buradaki temel kriterimiz öğrencinin lisans mezunu olması ve bu alanda söyleyecek sözünün olması. Bu yeterlilikleri bulunanları yüksek lisans öğrencisi olarak istihdam edeceğiz."
Muhabir: Sabri Yıldırım
Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz