ANKARA (İHA) - Tüm Eczacı İşverenler Sendikası (TEİS), 2008 yılı Sağlık Uygulama Tebliği'nde yer alan muayene ücretlerinin tahsildarlığının eczacılara yaptırılması konusunu yargıya taşıyarak, Danıştay'da yürütmeyi durdurma istemiyle dava açtı.
Eczacıların devletin tahsildarı olmadığını vurgulayan TEİS Genel Başkanı Nurten Saydan, muayene ücretleriyle ilgili sıkıntılarını gerek yetkililere yazılı başvurular yaparak, gerekse basın yoluyla ileterek, tebliğin düzeltilmesini beklediklerini belirtti. Saydan, "Ancak gerekli hiçbir girişim yapılmamış, eczacısını hastasıyla karşı karşıya getiren uygulamadan vazgeçilmemiştir. Bu yüzden TEİS olarak, bu konuyu yargıya taşımak durumunda kaldık. Yaptığımız girişimlerin olumlu sonuçlar vererek, Danıştay'dan yürütmeyi durdurma kararı çıkacağına inanıyoruz" dedi.
Saydan, mevzuatta eczacıların muayene ücreti katılım payı tahsili gibi bir görevinin bulunmadığını ifade ederek, "Kamu yararı taşımayan ve Anayasamızca kabul edilen sosyal hukuk devleti ilkelerine ve angarya yasağına aykırılık taşıyan dava konusu düzenlemenin yürütmesinin durdurulması ve iptali gerekmektedir" diye konuştu.
TEİS'in Danıştay'a sunduğu dava metninde gerekçe olarak şu ifadelere yer verildi:
"Dava konusu düzenleme ile ikinci basamak resmi sağlık kurumlarında, eğitim ve araştırma hastanelerinde, üniversite hastanelerinde ve özel sağlık kurum ve kuruluşlarında ayakta tedavide hekim ve diş hekimi muayenesi katılım payının kişilerin aylıklarından mahsup edilerek veya sözleşmeli eczanelerce tahsil edileceği belirtilmiştir. Davalı idarenin söz konusu ücretleri, hizmeti sunan sağlık kuruluşu yerine reçetedeki ilacı sağlamakla yükümlü eczaneler vasıtasıyla tahsil etmekteki amacını anlamış değiliz. Dava konusu düzenleme sebebiyle, hastane veznesinden muayene katılım payı tahsil edilmemekte, vatandaş ilaçlarını almak için eczaneye geldiğinde kendisinden muayene ücreti istenmekte, bunun sebebini anlayamayan vatandaş makbuz istediğinde ise kendisine makbuz da verilememektedir. Söz konusu hastanelerin vezneleri mevcutken ve vatandaştan tahsil edilecek ücret karşılığı makbuz verilebilmesi mümkünken, vatandaşla eczacılar karşı karşıya gelmektedir. Zira; dava konusu düzenleme sebebiyle, eczacılar halen mesailerinin büyük bölümünü vatandaşa muayene katılım payını kesmek zorunda olduklarını, bu konuda yasal olarak aracı kılındıklarını, fakat kendilerinin görevi olmadığı için bu ücreti faturalandıramayacaklarını anlatmakla geçirmektedirler. Kurumdan gelir ve aylık alanlar ile bakmakla yükümlü oldukları kişiler için, muayene katılım payının gelir ve aylıklarından kesileceğini de yine eczacılar bildirmektedirler. Öte yandan, hekim ve diş hekimi muayenesi katılım payları tebliğin 6.1. maddesinde her hastane grubu için ayrı miktarlarda belirlenmiş, örneğin özel sağlık kurum ve kuruluşlarında 10-YTL olarak belirlenmiştir. Dolayısıyla özel bir hastanede muayene olup, ilacını almak için eczaneye gelen bir vatandaştan, bazen ilaçtan daha yüksek bir miktarda muayene ücreti istenmesi sorun yaratmaktadır. Vatandaşın söz konusu muayene ücretini ödemeden ilaç alması ise mümkün değildir."