Mısır Cumhurbaşkanı Mübarek, devlet televizyonunda yaptığı konuşmada görevlerinden bazılarını başkan yardımcısı Ömer Süleyman'a devredeceğini ve eylül ayına kadar görevde kalacağını açıkladı.
Mısır'daki güç değişiminin başladığını söyleyen Mübarek, bu sürecin eylül ayında yapılacak seçimlere kadar devam edeceğini söyledi.
Ülkede 17 gündür süren protesoların kalbi haline dönüşen Kahire'deki Tahrir meydanında Mübarek'in konuşmasını dinleyen büyük kalabalık ise başkanın açıklamalarını tepkiyle karşıladı.
Meydandaki BBC muhabiri Paul Adams yüzbinlerce kişinin konuşma öncesindeki şenlik havasının bir anda öfkeli bir havay dönüştüğünü bildirdi.
Tahrir meydanındaki öfkeli kalabalığın meydandan yaklaşık 20 km. uzakta olan başkanlık sarayına doğru yürüyüşe geçebileceği haberleri geliyor.
Yorumcular, başkanın taviz vermesine rağmen protestocuların Mübarek'in istifası dışında tatmin olmayacağı fikrinde birleşiyorlar.
BBC'ye konuşan Mısırlı akademisyen Mamoun Fandy, Mübarek'in sözlerinin son derece zeki olan Mısırlı gençleri ikna etmekten çok uzak olduğunu söyledi.
Fandy, Mübarek'in konuşmasını hazırlayanların "bir balon içinde" yaşadıklarını, metnin Mısırlı gençleri anlamayan bir zihniyet tarafından kaleme alındığını söyledi.
Fandy ayrıca önümüzdeki günlerde çok daha sert çatışmaların beklenebileceğini belirtti.
"Mısır artık eski haline dönmeyecek" Konuşmasında ülkede son 17 günde yaşanan çatışmalarda hayatını kaybedenlere değinen Cumhurbaşkanı Mübarek bu kişileri kahramanlar olarak niteledi ve yaşanan can kayıplarında sorumlulukları olanların cezalandırılacağını söyledi.
"Mısır artık eski haline dönmeyecek" diyen Mübarek, Mısır halkının değişim talebinin meşru olduğunu belirtti.
Mübarek, Mısır gençliğinin sesine kulak verdiğini belirtti, ancak ülke dışından gelecek baskılara boyun eğmeyeceğinin altını çizdi.
Eylül ayındaki seçimlerde aday olmayacağını tekrar eden Başkan, seçim sonuçlarına saygılı olup görevi devredeceğini belirtti.
Mübarek, Mısır'da sağlıklı ve yapıcı bir demokratik dialog sürecinin başladığını, gençlerin ve muhalefetin görüşlerinin alındığını söyledi.
Başkan, geçiş döneminde ülkede yapılacak reformların kurulan Anayasa Komisyonu tarafından yürütüleceğini belirtti.
Mübarek ilk planda, anayasadaki özgürlükleri kısıtlayan altı maddenin değiştirileceğini söyledi.
Mısır'ın tarihinin en önemli ve kritik dönemlerinden birine girdiğini söyleyen Başkan Mübarek Mısır halkının bir arada durup, "düşmanlara" karşı çıkmasını istedi.
MİKROSİTE: ORTA DOĞU'DA DEĞİŞİM SANCILARI
Merakla beklenen konuşma Hüsnü Mübarek'in konuşması öncesinde üst düzey Mısırlı yetkililerden, başkanın görevden ayrılması sonrasında ortaya çıkacak senaryonun tartışıldığı öğrenildi.
Konuşma öncesinde sürekli toplantı haline olduğu bildirilen Yüksek Askeri Konsey tarafından yayınlanan "Bir numaralı" bildiriside, ordunun ülkenin çıkarlarını korumak için devrede olduğu ve halkın meşru taleplerini desteklediği duyuruldu.
Hüsnü Mübarek'in az önce yaptığı konuşma gün boyunca merakla beklendi.
İktidardaki Ulusal Demokratik Parti'nin Genel Sekreteri Hasan Bedravi, BBC'ye, bu gece televizyondan halka hitap edeceği açıklanan Mübarek'in yetkilerini yardımcısı Ömer Süleyman'a devredebileceğini söylemişti.
Bedravi ayrıca Başkan Mübarek'in cuma gününe başkanlık pozisyonunda gürmeyeceğini tahmin ettiğini belirtmişti.
Amerikan Merkezi Haberalma Teşkilatı CIA'nin Başkanı Leon Panetta da Kongre'deki açıklamasında Mübarek'in istifa etme olasılığı bulunduğunu belirtmişti.